Nykypäivä

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon
äänestys


Haku Verkkouutisista:
Politiikka


Hakalehto: Suomen palattava puolueettomuuspolitiikkaan

Itsenäisen Suomen Puolesta 2000 -kansalaisliikkeen ja perussuomalaisten presidenttiehdokas tohtori Ilkka Hakalehto haluaisi Suomen eroavan EU:sta. Hänen mukaansa jäsenyys EU:ssa johtaa suurtyöttömyyteen ja sotilaalliseen liittoutumiseen. Hakalehto toivoisi Suomelle paluuta EU-jäsenyyttä edeltäneeseen puolueettomuuspolitiikkaan.

Presidentinvaalin ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona

Presidentinvaalin ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 5. tammikuuta. Ennakkoäänestys jatkuu viikon, joten viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistai 11. tammikuuta.

Presidentinvaalien loppusuora häämöttää

Joululomat on pidetty ja presidentinvaalien loppusuora on auennut. Ehdokkaat keskittyvät nyt kampanjointiin ja kentän kiertämiseen tosissaan, eikä päivää ilman että jokainen varteenotettava ehdokas sanoo jotakin.

Uusi presidentti velvoitetaan yhteistoimintaan

Yhteistoiminta on avainsana maaliskuun alussa voimaan astuvassa uudessa perustuslaissa, kun se määrittelee presidentin ja valtioneuvoston väliset suhteet. Presidentin ja valtioneuvoston on löydettävä yhteiset toimintalinjat niin ulko- kuin sisäpolitiikassakin.

Vuoden vaihteessa muutoksia verotuksessa

Vuoden vaihteessa verotuksessa tapahtuu rutkasti muutoksia. Tuloverotus kevenee, pääomatulovero nousee ja kaikki pankkitalletusten korot muuttuvat ensi kesäkuussa veronalaiseksi tuloksi.

Terveydenhuollon asiakasmaksut nousevat

Terveydenhuollon asiakasmaksut nousevat vuoden alusta 10-60 prosenttia. Eniten nousee päiväkirurgian maksu, joka nostetaan 250 markasta 400 markkaan.

Sosiaalietuuksiin vain pieniä muutoksia

Vuodenvaihde tuo sosiaalietuuksiin vain pieniä muutoksia. Vuoden suurin, opiskelijoiden asumistuen muutos tulee voimaan vasta toukokuussa.

Politiikan vuosi 1999: Vaalit juoksuttivat poliitikkoja, Lipposen kausi jatkui

Poliitikkoja pitivät vuonna 1999 liikkeessä kahdet vaalit ja keväästä alkanut lähtölaskenta vuoden 2000 presidentinvaaleihin. Äänestäjiä vaalit eivät jaksanet kiinnostaa entiseen tapaan.

Suomen puoli vuotta parrasvaloissa vaati venymistä

Suomen ensimmäinen kausi EU:n puheenjohtajana osoitti ainakin sen, ettei suunnittelu korvaa improvisointikykyä. Suomi on saanut työstään kiitosta, mutta osin toisista ansioista kuin oli tarkoitus.

EU:lla oli dramaattinen vuosi

Vuosi 1999 alkoi EU:ssa juhlinnan ja epävarmuuden merkeissä. Talous- ja rahaliitto EMU:lle skoolattiin, mutta ei mennyt kuin muutama viikko, kun puhuttiin jo kriisistä.

Demokratian vuosituhat

Kuluneen vuosituhannen suurimmaksi saavutukseksi on helppo nostaa liberaali länsimainen demokratia. Vaikka Ranskan vallankumouksen arvot - vapaus, veljeys ja tasa-arvo - eivät läheskään kaikkialla ole toteutuneet, on niiden kunnioittaminen korkeammassa kurssissa kuin koskaan aiemmin ihmiskunnan historiassa.

Lipponen varoittaa palkkakilpailusta

Pääministeri Paavo Lipponen varoittaa suistumasta palkkakilpailuun lähiviikkojen työehtoneuvotteluissa. Hän toteaa STT:lle antamassa uuden vuoden tervehdyksessä, ettei maltillisen ja tasasuhtaisen palkkalinjan merkitystä voi korvata muilla keinoilla.

Sotilaallinen EU seuraava askel yhteisvaluutan jälkeen

Puolustusulottuvuuden kehittämisen uskotaan nousevan keskeiseksi teemaksi EU:ssa ensi vuosituhannella. Tästä puhui mm. EU:n ulkopoliittinen edustaja ja NATO:n entinen pääsihteeri Javier Solana EU:n parlamentin istunnossa marraskuussa.

Hallitus hyväksyi koulutuksen ja tutkimuksen suuntaviivat

Valtioneuvosto hyväksyi keskiviikkona uuden koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelman vuosille 1999-2004.

Eläkeputken vetovoimaa vähennetään

Eläkeputken vetovoimaa heikennetään ja työvoimatoimistot valjastetaan ikäihmisten työllistämiseen. Vuoden alussa voimaan tuleva Puron paketti tuo varhaiseläkejärjestelmään lukuisia muutoksia.

Luonnos alueiden käyttötavoitteiksi sai moitteita liiasta luonnonsuojelusta

Ympäristöministeriön luonnos valtakunnallisiksi alueiden käyttötavoitteiksi on palannut lausuntokierrokselta. Monet tahot moittivat luonnosta liiasta luonnonsuojelusta, vaikka yhteenvetoa pidetään pääosin oikeansuuntaisena.

Vesihuollon yksityistäminen vähentäisi kilpailua

Useimmissa länsimaissa kaupunkien vesi- ja viemärilaitostoiminnan aloittivat yksityiset yritykset 1800-luvun puolivälissä, mutta varsin pian yritykset siirtyivät kuntien omistukseen ja vastuulle.

Puolueiden kannatusarviot

Tällä sivulla näet tärkeimpien puolueiden kannatusarviot verrattuna viime kunnallis- ja eduskuntavaaleihin kolmen tutkimuslaitoksen mittaamana.

Sivun alkuun