Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysLoppiaisena ennakkoäänestyspaikat suljettu

Presidentinvaalin ennakkoäänestys alkaa keskiviikkonaPresidentinvaalin ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 5. tammikuuta. Ennakkoäänestys jatkuu viikon, joten viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistai 11. tammikuuta.


Loppiaisena 6. tammikuuta kaikki yleiset ennakkoäänestyspaikat on kuitenkin suljettu. Vaalipäivä on sunnuntaina 16. tammikuuta.

Yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja on kotimaassa yhteensä 668. Niistä 556 on Suomen Posti Oy:n ennakkoäänestyspaikkoja ja 97 kuntien ennakkoäänestyspaikkoja. Ahvenanmaalla on 15 ennakkoäänestyspaikkaa posteissa. Useimmissa ennakkoäänestyspaikoissa voi äänestää myös lauantaina ja sunnuntaina.

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa. Mukana on oltava kuvallinen henkilöllisyystodistus, esimerkiksi ajokortti tai passi. Myös ilmoituskortti on hyvä ottaa mukaan, sillä sen esittäminen nopeuttaa äänestystapahtumaa.


Tiedot äänestysaktiivisuudesta Internetissä

Ennakkoäänestyksen aikana äänestysaktiivisuudesta tiedotetaan oikeusministeriön vaalisivuilla Internetissä osoitteessa http://vaalit.om.fi kohdassa Äänestysaktiivisuus.

Jokaisena ennakkoäänestyspäivänä vaalisivuille siirretään äänioikeusrekisteristä ennakkoon äänestäneiden määrä koko maassa kello 18.15 ja kello 21.15.

Ennakkoon äänestäneiden määrät vaalipiireittäin ja kunnittain siirretään sivuille kello 21.15. Määrät kerrotaan äänestäjän kotipaikkakunnan mukaan (ei siis ennakkoäänestyspaikan mukaan). Muutamissa kunnissa äänioikeusrekisteriä ei käytetä, joten niiden osalta äänestäneiden lukumäärätiedot ovat puutteellisia.

Äänestäneiden lukumäärissä ovat mukana ainoastaan Suomessa asuvat äänioikeutetut, eivät ulkomailla asuvat Suomen kansalaiset (ns. ulkosuomalaiset).

Oikeusministeriön vaalisivuilla on myös ennakkoäänestyspaikkojen osoitteet ja aukioloajat, äänestysohjeet sekä muuta tietoa presidentinvaalista.

IA
3.1.2000


Politiikka -sivulle