Nykypäivä

Sisältö
Pääsivu
Pääkirjotus
Talous
Ulkomaat
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Linkit
Arkisto

Politiikka



Ministeriön ennusteista kiistaa eduskunnassa

Valtiovarainministeriön kyvyt ja halu arvioida verotulojen kehitystä oikein asetettiin kyseenalaiseksi eduskunnan lisäbudjettikeskustelussa keskiviikkona. (Päivitys 2.6.1999)

Lipponen: Suomi valmis tukemaan Solanaa EU:n huipputehtävään

Suomi on valmis tukemaan NATO:n pääsihteerin Javier Solanan nimittämistä EU:n ulkopoliittiseksi edustajaksi. Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) sanoi keskiviikkona, että Solana kyllä käy Suomelle. Lipponen luonnehti Solanaa hyvin vahvaksi ehdokkaaksi. (Päivitys 2.6.1999)

Keskusta korostaa liittoutumattomuutta

Keskusta edellyttää, että Suomi pitää kiinni ulko- ja turvallisuuspolitiikassa puolueettomuutensa ytimestä eli liittoutumattomuudesta ja uskottavasta, itsenäisestä puolustuksesta. (Päivitys 2.6.1999)

Presidentin muuttuva asema herätti vielä pohdiskelua

Presidentin muuttuva asema ja valtioelinten suhteisiin vielä jääneet jännitteet herättivät pohdiskelua, kun eduskunta aloitti perustuslakiuudistuksen loppusuoran käsittelyn tiistaina. (Päivitys 1.6.1999)

Suomen yrittäjät pyrkivät työnantajakeskusjärjestöksi

Pieniä ja keskisuuria yrityksiä edustava Suomen yrittäjät laajentaa toimintaansa työnantajakeskusjärjestöksi. Suomen yrittäjien hallitus päätti tiistaina poistaa muodolliset esteet siltä, että järjestö voisi olla osapuolena mm. työmarkkinakeskusjärjestöjen välisissä tulopoliittisissa neuvotteluissa. (Päivitys 1.6.1999)

Akavan Viitasalo vahvistaisi keskusjärjestöä - haastaja Piekka korostaa palvelutehtäviä

Akavan nykyinen puheenjohtaja Mikko Viitasalo (kok.) kaipaa palkansaajakeskusjärjestölle vahvempaa roolia kuin hänen haastajansa Akavan pääsihteeri Risto Piekka (kok.). Piekka suosii nykyistä neuvottelujärjestöjen asemaa korostavaa mallia. (Päivitys 1.6.1999)

Uronen yllättyi Hemilän ratkaisusta

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikön tehtävistä eläkkeelle jäänyt Reino Uronen kertoo seuranneensa hämmästyneenä ja hämmentyneenä kansliapäällikön vaihdokseen liittynyttä kohua. (Päivitys 1.6.1999)

Niinistö: Puolueen tulevaisuutta ei voi rakentaa presidentinvaalikannatukselle

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Sauli Niinistö epäilee presidentinvaalien henkilökannatuksen kanavoitumista puoluekannatukseksi. Puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä tiistaina puhunut Niinistö muistutti, ettei äänestäjien ohjailu suorassa kansanvaalissa onnistu kuin aikaisemmin. (Päivitys 1.6.1999)

Belgian saastuneet kananmunat ja WTO puhuttivat maatalousministereitä

Belgian saastuneet kananmunat ja Maailmankauppajärjestön WTO:n neuvotteluasiat puhuttivat Saksaan kokoontuneita EU:n maatalousministereitä. Maa- ja metsätalousministeriön hallintoremontti on Kalevi Hemilän mukaan edessä heti, kun Suomi selviää EU-puheenjohtajakaudestaan. (Päivitys 31.5.1999)

Hemilä arvostelee keskustan ja MTK:n kannanottoja

Maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilän (sit.) mukaan MTK:n ja keskustan pelko asemansa heikkenemisestä leimaa maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkyydestä käytyä keskustelua. (Päivitys 31.5.1999)

SDP tavoittelee Eurooppa-politiikassa täystyöllisyyttä

Työmarkkinat ja työllisyys ovat vahvasti esillä sekä SDP:n eurovaalijulistuksessa että Turun puoluekokouksen hyväksymässä kannanotossa Eurooppa-politiikasta. SDP haluaa EU:n tavoittelevan täystyöllisyyttä. (Päivitys 31.5.1999)

Halonen SDP:n presidenttiehdokkaaksi

Sosialidemokraattinen puolue on asettanut ulkoministeri Tarja Halosen, 55, virallisesti presidenttiehdokkaakseen. Halosen nimitys tapahtui sunnuntaina Turun puoluekokouksen päätteeksi yksimielisesti suosionosoitusten saattelemana. (Päivitys 30.5.1999)

Enestam odotetusti jatkoon RKP:ssä

Ruotsalainen kansanpuolue valitsi odotetusti puolustusministeri Jan-Erik Enestamin jatkamaan puolueen puheenjohtajana. RKP:n puoluekokous teki valinnan yksimielisesti sunnuntaina Vöyrillä. (Päivitys 30.5.1999)

RKP perää "mahdollisuuksien Eurooppaa"

Ruotsalainen kansanpuolue kaipaa Euroopan unionille toimivaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Puolueen Eurooppa-ohjelman kärjessä ovat myös ihmisoikeudet ja vapaakaupan oikeudenmukaiset säännöt. Puolue luottaa eurovaaleissa Astrid Thorsin vetovoimaan. (Päivitys 30.5.1999)

Viikonlopun politiikkaa lyhyesti

Sunnuntaisuomalaisen gallup: Europarlamentaarikolta halutaan suomalaisten edun ajamista. Siimes haluaa EU:lle tasa-arvokomissaarin. Persson kiitteli Ahtisaaren välitystyötä. Lundh patisteli energiaratkaisua. Ojala kiirehti lakia homoparien rekisteröinnistä. (Päivitys 30.5.1999)

SDP ajaa markkinoiden kansanvaltaista ohjausta

SDP hyväksyi Turussa lauantaina itselleen uudet periaatteet vuonna 1987 laaditun periaateohjelman tilalle. Sosialidemokraatit korostavat nyt mm. markkinatalouden kansanvaltaista ohjaamista ja kansalaisten vastuuta yhteisön kehityksestä. (Päivitys 29.5.1999)

SDP haluaa säilyttää työttömyyseläkeputken

SDP pitää kiinni nykyisenkaltaisesta työttömyyseläkeputkesta, kunnes korvaava järjestelmä on saatu aikaan kolmikantaisesti. Tämän tavoitteen kirjaamisesta puoluekokouksen kannanottoon käytiin tiukka kädenvääntö lauantaina Turussa. (Päivitys 29.5.1999)

Kuisma yksimielisesti Remonttiryhmän presidenttiehdokkaaksi

Risto Kuisma valittiin lauantaina yksimielisesti Remonttiryhmän presidenttiehdokkaaksi ja puheenjohtajaksi. Puoluekokous sujui hartaan yksimielisyyden vallitessa, sillä Kuisman ehdokkuutta vastustaneita puoluehallituksen jäseniä ei päästetty sisälle. (Päivitys 29.5.1999)

Niinistö kokoomuksen ykkösehdokas

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö on noussut kokoomuksen sisäisen presidenttipelin ykköseksi. Hänen vastaehdokkaakseen kyselyssä asetettu puhemies Riitta Uosukainen voittaisi Niinistön enää vain naisten keskuudessa. (Päivitys 29.5.1999)

Tyytymättömyys osui Jaakonsaareen

Puolueen puheenjohtajistosta pudotettu Liisa Jaakonsaari arvioi, että varapuheenjohtajavaalin tulos oli seuraus puoluekokouksessa ilmenneestä tyytymättömyydestä. Se löysi terapeuttisen purkautumiskanavansa henkilövaihdoksesta. (Päivitys 29.5.1999)

Vasemmistoliiton toisesta MEP-paikasta tiukka kilpailu

Yksi paikoista on jo nimikoitu - sen korjaa Esko Seppänen joka edellisissä vaaleissa oli toiseksi suurin äänimagneetti, yli 152 000 äänellä. Vasemmistoliiton koko lista keräsi silloin 236 000 ääntä. (Päivitys 29.5.1999)


Äänestämättömyydestä tulossa nuorison tapa

Tutkija Sami Borg arvioi, että äänestämättömyydestä on tulossa tapa ja nuorille on yhä paremmin perusteltava miksi ylipäänsä äänestää.

Eurovaalit käynnistyvät

Euroopan parlamentin vaalien kampanjat on avattu ja ennakkoäänestys käynnistyy keskiviikkona. Suomesta 626-jäseniseen parlamenttiin valitaan 16 edustajaa. Puoluekannalla on väliä, sillä pieni ei ole kaunista Euroopassa.

Eduskunta kielsi, europarlamentti sallii spammin?

Taistelu Internetin roskapostia eli spammia vastaan saa lainsäätäjien taholta ristiriitaisen vastaanoton. Suomessa eduskunta on säätänyt lain, jolla spammin lähettämisestä voi saada sakkoa. Samaan aikaan Euroopan parlamentissa on käsittelyssä direktiivi, jonka mukaan spammi olisi sallittua, kunhan se on hyvin merkittyä.

Kokoomuksen nuorisojärjestöissä tyytymättömyyttä

Viime viikonloppuna Jyväskylässä pidetty Kokoomuksen puoluekokous käytiin sopuisissa merkeissä. Puheenjohtaja Sauli Niinistö uudisti valtakirjansa taputusten saattelemana, eikä pitkiä palopuheita poliittisista linjauksista pidetty. Kokoomuksen nuorisojärjestöt eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä puolueen muuttumisesta entistä enemmän hallintokoneistoksi.

Lipponen: Työmarkkinakysymyksiä ei tule politisoida

Pääministeri, SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen (sd.) varoittaa porvarillisia puolueita työmarkkinakysymysten politisoimisesta. Hänen mukaansa asiat voidaan ajaa umpikujaan panemalla työelämästä täysin tietämättömät politrukit mestaroimaan niitä.

SDP:n kenttä kaipasi analyysia 170 000 äänen menetyksestä

SDP:n kenttäväki kaipasi Turussa torstaina jatkuneessa puoluekokouksessa eduskuntavaaleissa kärsityn yli 170 000 äänen menetyksen syiden analysointia. Puoluekokouksen poliittisessa keskustelussa ruodittiin myös presidenttiehdokkaan valitsemistapaa. Puolueen johtoa mm. arvosteltiin sekoilusta esivaalin järjestämisessä.

Väyrysen vaalikyselyn ensi tuloksia julki

Keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen ja hänen tukiryhmänsä tulkitsevat saaneensa vähintäänkin suuntaa antavaa todistusta Väyrysen kannatuksesta merkittäviin tehtäviin puolueen piirissä.

Vihreä liitto haluaa rakentaa inhimillistä ja ekologisesti kestävää Eurooppaa

Vihreä liitto on eurovaalikampanjassaan koko Euroopan asialla. Vihreät tavoittelevat inhimillistä ja ekologisesti kestävää Eurooppaa, jossa aineellinen tuotanto on sopeutettu maapallon kestokykyyn.

EU:n poliisiorganisaatio Europol aloittaa kesällä

EU:n poliisiorganisaatio Europol aloittaa kesällä toimintansa. Huumeet, laiton maahanmuutto, ihmiskauppa, isot rikokset sekä niihin liittyvä rahanpesu työllistävät uuden lainvalvojan.

Neuvottelut päästökaupan pelisäännöistä käyntiin Bonnissa

Neuvottelut päästökaupasta ja muista ns. joustomekanismeista tiivistyvät kesäkuussa Bonnissa, jonne Kioton ilmastosopimuksen osapuolten neuvottelijat kokoontuvat neuvottelemaan.

Työntekijöiden osallistumisoikeudesta ei vieläkään sopua EU:ssa

EU-ministerit eivät vieläkään päässeet yksimielisyyteen työntekijöiden oikeudesta osallistua eurooppayhtiön hallintoon. Asiasta sopiminen kaatui tiistaina Espanjan tiukkaan vastustukseen.

EU säädökset eivät romuta Suomen elintarvikevalvontaa

Epäilyt, että EU:n säädökset romuttaisivat elintarvikevalvontamme korkean ja tiukan tason, ei pidä tullilaboratorion johtaja Heikki Pyysalon mukaan paikkaansa. Muutamia uhkaavia pilviä hän kuitenkin näkee lähitulevaisuudessa.

Viranomaisten toiminnan julkisuus lisääntyy

Viranomaisten toiminnan julkisuutta ja salassapito-oikeutta koskeva lainsäädäntö uudistuu joulukuun alusta lähtien.

Liikenneministeriö: Joukkoliikenteen tuki yritetään säilyttää

Ylijohtaja Harri Cavén sanoo liikenneministeriön pyrkivän pitämään joukkoliikenteen määrärahat ennallaan myös valtion ensi vuoden budjetissa.

Eläinsuojelujärjestöt luovuttivat Suomen EU-puheenjohtajuuden eläinsuojelutavoitteet Hemilälle

Suomen eläinsuojeluryhmä ja EU-maiden eläinsuojelun kattojärjestö Eurogroup for Animal Welfare ovat luovuttaneet Suomen EU-puheenjohtajakauden eläinsuojelutavoitteet maatalousministeri Kalevi Hemilälle. Tulevien kuukausien aikana EU:ssa käsitellään useita ehdotuksia uusiksi eläinsuojelua koskeviksi säädöksiksi.

Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti

EU:n ministerit sopivat uudesta nuoriso-ohjelmasta. AKT:n Lehikoinen: Niinistö pahempi kuin työreformi. MTV3: Suurten puolueiden kenttäväki yhä kielteisempi mahdolliselle NATO-jäsenyydelle. Virrankoski: Suomen EU-tukipolitiikka katastrofaalista. Rehn harkitsee presidentinvaalien ehdokkuutta. Hemilä valmis jatkamaan ministerinä. Mietintö perustuslaista valmistui. Enestam: Poliitikko maatalousministeriksi Hemilän paikalle. Derjabin: Suomen liittyminen NATO:on ei ole maan sisäinen asia.

Puolueiden kannatusarviot

Tällä sivulla näet tärkeimpien puolueiden kannatusarviot verrattuna viime eduskuntavaaleihin kolmen tutkimuslaitoksen mittaamana.