SDP haluaa säilyttää työttömyyseläkeputken



SDP pitää kiinni nykyisenkaltaisesta työttömyyseläkeputkesta, kunnes korvaava järjestelmä on saatu aikaan kolmikantaisesti. Tämän tavoitteen kirjaamisesta puoluekokouksen kannanottoon käytiin tiukka kädenvääntö lauantaina Turussa.


Yli 55-vuotiaiden työttömien pääsy putkeen on haluttu katkaista mm. siksi, että eläköitymisikää voitaisiin laskea. Putken säilyttäminen haluttiin lisätä puoluehallituksen muotoilemaan esitykseen sosiaalipoliittiseksi kannanotoksi.

Tavoitteeseen pääseminen vaati paperin käsittelyn kolmeen kertaan kokouksen aloitevaliokunnassa.

Asiasta teki esityksen Pohjanmaan piiriä edustava Erkki Kuusikko. Se yritettiin aluksi kuitata pelkällä vaatimuksella ikääntyneiden pitkäaikaistyöttömien toimeentulon turvaamisesta.

Lopulta yksimielisesti hyväksyttyä kannanottoa terävöitettiin vielä vaatimuksella tehdä ikääntyneen työntekijän työssäpitäminen työnantajille kannattavammaksi kuin irtisanominen.

Sosiaalipoliittisessa kannanotossaan puoluekokous edellyttää, että työttömyysturva takaa työttömille riittävän toimeentulon. Se tapahtuu mm. siten, että työttömyysturvan saamiseen liittyvä työssäoloehto karttuu kaikesta työstä.

Hammashuoltoa kaikenikäisille

SDP korostaa myös hyvinvointipalvelujen merkitystä. Kannanoton mukaan valtio huolehtii palvelujen tasoa ja saatavuutta määrittelevistä normeista sekä alueellisesti tasapainoisista maksuperusteista.

Kuntien velvollisuus on järjestää palvelut ja valita toteuttamistapa. Palveluiden tuottamistapa ei saa uhata palveluiden laatua eikä kansalaisten oikeutta saada niitä. Rahoitus tapahtuu pääosin verovaroilla ja lisäksi palvelumaksuilla.

Kannanotossa vaaditaan toimeentulotukea, joka on kannustavaa, oikeudenmukaista ja riittävää. Kannustinloukkujen syntyminen tulee ehkäistä.

Oman kappaleensa on saanut ansiosidonnainen sosiaaliturva, jonka tulisi kertyä kattavasti eri työsuhteista. Turvaa tulee kehittää kolmikantaisesti eli valtion ja työmarkkinajärjestöjen yhteistyönä.

Terveyspoliittisessa kannanotossaan puoluekokous vaatii kaikenikäisille oikeutta yhteisistä varoista kustannettuun hammashuoltoon ja sitä täydentävään sairausvakuutuksen korvaukseen.

Taloutta ja työllisyyttä koskevaan paperiin on kirjattu paljon sateenkaarihallituksen talouspolitiikan piirteitä. Valtiontalouden arvioidaan vahvistuvan jatkossakin myös valtionyhtiöiden yksityistämisestä saatavien tulojen ansiosta. Julkista taloutta halutaan hoitaa siten, että siihen syntyy lähivuosina rakenteellista ylijäämää.

Tavoitteena täystyöllisyys

Kannanotossa painotetaan työllisten määrän lisäämistä. Täystyöllisyys määritellään sosialidemokraattisen liikkeen historialliseksi tavoitteeksi. Työttömyyden ja siihen liittyvän syrjäytymisen nähdään jäytävän talouden, työmarkkinoiden ja sosiaaliturvan toimivuutta.

Puoluekokous haluaa jatkaa pienipalkkaisten verotuksen keventämistä nostamalla edelleen ansiotulovähennystä ja suuntaamalla se selkeästi alimpiin tuloluokkiin.

Sähkön tuottamistapaan ei puoluekokous ottanut suoraan kantaa. Vaihtoehtoina ovat hiili-, maakaasu- tai ydinvoiman lisärakentaminen sekä sähkön tuonti.

- Tilanteen tekee monimutkaiseksi eduskunnan aiempi kielteinen kanta ydinvoiman lisärakentamiseen ja toisaalta Suomen hyväksymät kansainväliset sopimukset, energiakannanotossa painotetaan.

Puoluekokouksen neljäs päivä alkoi hartaushetkellä Turun tuomiokirkossa. Arkkipiispa Jukka Paarma puhui kokousedustajille jokapäiväisestä leivästä.

Turkulaisten sosialidemokraattien ideoimaa kirkossakäyntiä kuvailtiin kulttuuritapahtumaksi. Se tarjosi mahdollisuuden tutustua paikalliseen merkittävään nähtävyyteen.

Puoluekokous päättyy sunnuntaina ulkoministeri Tarja Halosen valintaan SDP:n presidenttiehdokkaaksi.

STT-IA
29.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE