RKP luottaa Thorsin uusivan paikkansa

RKP perää "mahdollisuuksien Eurooppaa"



Ruotsalainen kansanpuolue kaipaa Euroopan unionille toimivaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Puolueen Eurooppa-ohjelman kärjessä ovat myös ihmisoikeudet ja vapaakaupan oikeudenmukaiset säännöt. Puolue luottaa eurovaaleissa Astrid Thorsin vetovoimaan.


Mahdollisuuksien Eurooppa -nimen saanut eurovaaliohjelma painottaa tietysti myös Suomen kaksikielisyyttä ja pohjoismaisuutta.

- Suomen ruotsinkielisyys tarvitsee jatkossakin aktiivisen kulttuurilähettilään ja työmyyrän yhteisten etujemme ajajaksi, kuvasi RKP:n puheenjohtaja Jan-Erik Enestam puoluekokouksen eurovaalikeskustelussa Vöyrillä.

Puolueen mukaan EU:n kyvyttömyys puuttua meneillään olevaan sotaan Kosovossa on selvä osoitus siitä, miksi EU vahvana demokraattisena ja taloudellisena yhteisönä tarvitsee yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan.

- EU:n aatteellinen pohja kärsii haaksirikon, ellemme pysty turvaamaan ihmisten perusoikeuksia myös unionin rajojen ulkopuolella, huomautetaan vaaliohjelmassa.

Enestam herätteli kysymystä EU:n mahdollisuuksista puuttua Kosovon sotaan "sellaisenkin miehistön avulla, joka on pukeutunut muuhunkin kuin tummaan pukuun". RKP kuuluu europarlamentin liberaaliryhmään.

Pohjoismaista avoimuutta

RKP perää tehoa, avoimuutta ja selkeyttä EU:n päätöksentekoon: mitä avoimempi järjestelmä, sitä helpompi sitä on valvoa. Suomen olisi puheenjohtajakaudellaan aloitettava uudistustyö EU:n avoimuuden lisäämiseksi niin, että lainsäädäntötyö saataisiin päätökseen Ruotsin puheenjohtajakaudella 2001.

Ministerineuvoston päätökset olisi pääsääntöisesti voitava tehdä enemmistöpäätöksinä.

Puolueen ykkösehdokas, europarlamentaarikko Astrid Thors muistuttaa parlamentin aseman vahvistuneen paitsi Amsterdamin sopimuksen myötä myös siksi, että parlamentti on aiempaa halukkaampi käyttämään valtaa. Toisaalta parlamentti epäonnistui pahoin palkkausjärjestelmänsä uudistamisessa.

Unionin olisi myös allekirjoitettava Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimus ja YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus. EU:n pakolaispolitiikan tiukentamista RKP ei hyväksy.

RKP haluaa, että kansainväliselle vapaakaupalle luodaan oikeudenmukaiset säännöt. Mm. Rurik Ahlberg katsoo vaaliohjelmassaan, että ns. Tobinin vero kansainvälisille valuutansiirroille antaisi taloudellisen pohjan "aidolle solidaarisuudelle sotimatta vapaakaupan periaatteiden kanssa".

EU:n itälaajenemista ei tule jarruttaa, vaan sen tulee edetä "realistisella aikataululla". Agenda 2000 -ratkaisu avasi osaltaan tietä laajentumiselle.

Uusia jäsenmaita ei saa hyväksyä joustamalla jäsenyysehdoista. Puolueen viljelijäväestöä vaaleissa edustava Henrik Ingo varoittaa rahoittamasta itälaajennusta niin, että maataloudelle ja heikoimmin kehittyneille alueille jaettavia varoja vähennetään.

RKP tiivistäisi EU:n yhteyksiä kansalaisjärjestöihin. EU:n olisi tarjottava joustavia mahdollisuuksia työskentelyyn ja opiskeluun toisessa jäsenmaassa. Toisaalta ihmisille on toimivan alue- ja maatalouspolitiikan turvin taattava mahdollisuudet asua ja viihtyä omalla kotiseudullaan.

RKP luottaa Thorsin uusivan paikkansa

Ruotsalainen kansanpuolue luottaa vaalikampanjassaan nykyisen europarlamentaarikkonsa, puolueen varapuheenjohtajan Astrid Thorsin vetoon.

RKP on vaaliliitossa kristillisten ja keskustan kanssa, mikä pudotti puolueen ehdokkaiden määrän kolmeen. Kristillisillä on vaaliliitossa kaksi ja keskustalla 15 ehdokasta.

Puheenjohtaja Enestamin mukaan malli turvaa parhaiten sen, että suomenruotsalaiset saavat oman edustajansa parlamenttiin.

Ainakin Thors on tosin suhtautunut liittoutumiseen karsaasti: hän on epäillyt äänestäjien näkevän vaaliliitossa enemmänkin kuin pelkän teknisen liiton.

RKP:stä ovat helsinkiläisen Thorsin, 41, lisäksi ehdolla kansanedustaja Pehr Lövin avustaja Rurik Ahlberg, 26, Helsingistä ja Pohjanmaan ruotsinkielisten maataloustuottajien toiminnanjohtaja Henrik Ingo, 32, Mustasaaresta.

Puolueen itseoikeutettu ykkösnimi on kuitenkin Thors, joka nousi europarlamenttiin viime vaaleissa 40 000 äänellä. Koko puolueen äänisaalis oli tuolloin 130 000 ääntä (5,8 prosenttia).

Puoluesihteeri Peter Heinström on laskeskellut, että Thorsin jatkopaikan varmistuminen vaatinee vaaliliiton vuoksi 60 000-70 000 ääntä, mikäli äänestysinto on samaa tasoa kuin viimeksi.

Puhelinkutsu uurnille

RKP ei kajoa eurovaalikampanjassaan viime eduskuntavaalien kutistamaan kassaansa, vaan käy kampanjaa valtiolta heruneiden hieman yli 300 000 markan EU-tiedotusrahojen turvin.

Mainonta keskittyy lehtiin ja vaaliesitteisiin, kalliita tv-mainoksia ei nähdä lainkaan. Ehdokkaat kiertelevät puolueen tunnusta mukailevan Leppäkerttu-auton kyydissä kampanjatilaisuuksissa.

Puolueen omassa kampanjassa pääpaino on äänestysaktiivisuuden nostamisessa. Paikallisosastot mm. valjastetaan puhelinrumbaan, jolla omaa väkeä patistellaan uurnille.

Thorsin vaalibudjetti on 300 000-400 000 markkaa. Hänen kampanjansa sai mukavaa lisävetoa tuoreesta suomalaismeppien vertailusta, jossa Thors nostettiin kovimpien työmyyrien joukkoon.

Enestam odotetusti jatkoon

RKP valitsi odotetusti puolustusministeri Jan-Erik Enestamin jatkamaan puolueen puheenjohtajana. RKP:n puoluekokous teki valinnan yksimielisesti.

Myös nykyinen varapuheenjohtajisto - peruspalveluministeri Eva Biaudet'n erityisavustaja Christina Gestrin, maanviljelijä Henrik Sandberg ja europarlamentaarikko Astrid Thors - valittiin jatkoon.

STT-IA
30.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE