Hemilä: Maa- ja metsätalousministeriötä odottaa uudistus

Belgian saastuneet kananmunat ja WTO puhuttivat maatalousministereitä



Belgian saastuneet kananmunat ja Maailmankauppajärjestön WTO:n neuvotteluasiat puhuttivat Saksaan kokoontuneita EU:n maatalousministereitä. Maa- ja metsätalousministeriön hallintoremontti on Kalevi Hemilän mukaan edessä heti, kun Suomi selviää EU-puheenjohtajakaudestaan.


Kokouksen osallistunut poikkeuksellisen suuri suomalaisvirkamiehistö taas otti opikseen tulevaa EU-puheenjohtajuutta varten. Ylös tuli kirjattua miten vieraat otetaan kentällä vastaan, kuinka tiukaksi ohjelma laaditaan, millä kielillä asioita kerrotaan.

Suomi isännöi seuraavaa EU-maatalousministereiden kokousta, joka pidetään Tampereella syksyllä. Sen aiheena on valmistautuminen WTO:n neuvottelukierrokseen.

WTO tähtää täydelliseen kaupan vapauttamiseen, siis kaikista tulleista ja tukiaisista luopumiseen.

Paljon tukea saavalle maataloudelle maailmankaupan vapauttaminen on kimurantti asia. Periaatteessa kaikki kannattavat vapaata kauppaa, mutta omista tukiaisista ei haluttaisi luopua. Maatalouden tukijärjestelmän osittainen purkaminen on kuitenkin seuraavan WTO:n sopimuskierroksen ykkösaiheita.

Keväällä lukkoonlyödyssä Agenda 2000 -paketissa EU sopi myös maataloustukien alentamisesta. Viljan, maitotuotteiden ja naudanlihan tukihinnoittelua vähennetään. Sopimus syntyi, vaikka mm. britit ja ruotsalaiset haroivat vastaan. He kannattivat muita järeämpää tukien purkamista.

Maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilän (sit.) mukaan Agenda-sopimus on unionin lähtökohta seuraaviin WTO-neuvotteluihin.
- On tärkeätä, että unionilla olisi oma yhteinen kanta neuvotteluissa, Hemilä sanoo.

Vaikka EU:n yhteisestä kannasta on Agenda 2000:ssa sovittu, erimielisyyksiä on odotettavissa - siksi erilaiset jäsenmaiden intressit tukien purkamiseen ovat.

Kosovo ja EU:n laajentuminen hallitsevat puheenjohtajakautta

Heinäkuussa alkavaa Suomen EU-puheenjohtajakautta hallitsevat Kosovon sota ja sen jälkihoito. Toinen aihe ylitse muiden on EU:n laajentuminen. EU neuvottelee parhaillaan kuuden maan kanssa niiden liittymisestä unionin jäseneksi.

Suomen maatalousministeri valmistautuu puheenjohtajakauteen reissaamalla kaikki EU-maat läpi. Irlanti ja Espanja on jo jututettu, kesäkuussa ovat vuorossa Luxemburg, Tanska, Ranska ja Britannia. Sen jälkeen muut.

EU-puheenjohtaja edustaa koko unionia, joten sen on tiedettävä kunkin maan tarpeet ja toiveet. Puheenjohtajamaan tehtävä on sovitella näkemykset yhteen.

Agenda 2000 oli suuri ponnistus maataloussektorilla. Siksi Suomen puheenjohtajakaudella ei ole mitään järisyttävän isoja asioita eteenpäin vietävänä. Vaikka asiat eivät ole maailmaa mullistavia, asialista on kuitenkin pitkä.

On otettava kantaa eläinlääkintään, kasviensuojeluun, hormonilihaan, EU:n ja USA:n banaanikiistaan. Suomea aiheet eivät akuutisti koske, mutta puheenjohtajana Suomen on kyettävä koordinoimaan muiden kannat yhteen.

Aina tietysti nousee uusia asioita, kuten nyt Belgian saastuneet kananmunat. Jonkin yrityksen valmistama kananrehu sisältää myrkyllistä dioksiinia, jota pelätään olevan kananmunissa ja kanoissa. Belgia veti heti viime viikon lopulla saastuneet munat markkinoilta.

EU-komission maatalouskomissaari Franz Fischler kiitti Dresdenissä Belgian päätöstä. EU:n terveysasiantuntijat tutkivat kananmunia ja kanoja ja sen myötä komissio tekee omat päätöksensä.

Maa- ja metsätalousministeriötä odottaa uudistus

Maa- ja metsätalousministeriö on Hemilän mukaan uudistuksen edessä. Nyt ministeriössä tehdään Hemilän mukaan töitä, jotka sinne eivät kuulu. Tällaisia ovat mm. erilaisten tukien maksatukset.

Maa- ja metsätalousministeriön hallintoremontti on Hemilän mukaan edessä heti, kun Suomi selviää EU-puheenjohtajakaudestaan eli ensi vuoden vaihteessa.

Ministerin mukaan ministeriön pitää voida keskittyä poliittiseen päätöksentekoon. Kun ministeriö on tehnyt poliittisen päätöksen esimerkiksi jostain tuesta, tuen maksatus pitäisi Hemilän mukaan hoitua muualla.

Hemilä ei vielä halua sanoa minne maksatus- ym. täytäntöönpanoasiat ministeriöstä siirretään, koska hallintoremonttia ei vielä ole edes alettu valmistella.

Sen lisäksi, että ministeriö haluaa eroon tehtävistä, jotka Hemilän mukaan eivät sinne kuulu, ministeriö aikoo vetäjänsä mukaan tehostaa EU-järjestelmien vaatimaa valvontaa.

EU-komissio ehätti jo moittia Suomea maatilojen saaman ympäristötuen valvonnasta. Komissio on uhannut periä Suomelta sata miljoonaa ympäristötukea takaisin, jos komissio vastedeskin on vakuuttunut valvonnan puutteellisuuksista. Asia on kuitenkin vielä auki.

EU-tukien valvonta edellyttää Hemilän mukaan enemmän valvontaa kuin siihen on osattu varautua. Sama pulma on monella muullakin EU-maalla.

STT-IA
31.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE