SDP ei halua Suomea NATO:n operaatioihin

Tyytymättömyys osui Jaakonsaareen



Puolueen puheenjohtajistosta pudotettu Liisa Jaakonsaari arvioi, että varapuheenjohtajavaalin tulos oli seuraus puoluekokouksessa ilmenneestä tyytymättömyydestä. Se löysi terapeuttisen purkautumiskanavansa henkilövaihdoksesta.


Jaakonsaari ei kuitenkaan kokenut joutuneensa syntipukiksi 170 000 äänen hukkaamisesta eduskuntavaaleissa tai saaneensa tällä tavoin palautetta osallistumisestaan SDP:n periaateohjelmakeskusteluun. Hän on kehottanut puoluetta luopumaan turhista markkinatalouteen kohdistuvista peloista.

Jaakonsaari kertoi aistineensa jo etukäteen, että vaihdoksen tarve näkyy juuri hänen paikkansa täyttämisessä. Puheenjohtaja ja puoluesihteeri valittiin edellisenä päivänä yksimielisesti uudelleen suosionosoitusten kera, joten varapuheenjohtajien vaali jäi ainoaksi ns. liikkuvaksi osaksi.

Jaakonsaari muistutti, että hänellä oli edellisessä hallituksessa raskas työministerin salkku. Työelämän kysymyksien käsittelystä on saattanut jäädä jotakin jonkun hampaankoloon.

Entinen varapuheenjohtaja jatkaa SDP:n puoluehallituksen jäsenenä, kansanedustajana ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana. Puoluejohdosta pois jääminen antaa hänen mukaansa myös enemmän vapautta ajatella ja ilmaista itseään.

Vapaus ei Jaakonsaaren mukaan kuitenkaan merkitse sitä, että hän lakkaisi tukemasta Paavo Lipposen linjaa. Kysymys on ainoastaan "vähän innovatiivisemmasta otteesta".

Muu puoluejohto pääsee helpommalla

Myös puheenjohtaja Lipponen näki varapuheenjohtajien vaalissa merkkejä uudistumisen tarpeesta.
- Kun tehtiin tällainen ratkaisu, me muut pääsemme helpommalla, Lipponen sanoi. Hän kiitteli Jaakonsaaren toimintaa ja korosti "Liisan esiintyneen kuin mies".

Lipposen mielestä olisi ollut ihme, ellei puoluekokouksessa olisi esitetty SDP:n johtoon suuntautuvaa arvostelua. Kritiikki on ollut vahvaa mutta asiallista. Kokouksesta jää puheenjohtajan mukaan tältä osin hyvä mieli.

Lipponen arvioi Säde Tahvanaisen olevan sekä nouseva että kyvykäs poliitikko ja erittäin hyvä Jaakonsaaren seuraaja. Tahvanainen ei ole pelkästään ns. nuorten ehdokas vaan aikuinen toimija.

Lipponen näkee nuorten naisten nousevan SDP:ssä. Sen sijaan suurten ikäluokkien raskas paino vaikeuttaa nuorten miesten esiinmarssia.

SDP ei halua Suomea NATO:n operaatioihin

SDP:n puoluekokous sorvaa kansainvälistä politiikkaa koskevan kannanottonsa vähemmän NATO-myönteiseksi kuin puoluehallitus on esittänyt. Perjantaina käydyssä keskustelussa lähetettiin valiokuntakäsittelyyn muutosesitys, joka poistaa kannanotosta NATO:a ihailevan lauseen.

Alkuperäisessä paperissa todetaan, että "NATO on omaksumallaan uuden vuosituhannen strategialla ottanut keskinäisen puolustuksen lisäksi vastuun rauhan ylläpitämisestä sitä ympäröivillä alueilla."

Tämän kohdan poistamista esitti perjantaina käydyssä keskustelussa nuorten puheenjohtaja Osku Pajamäki. Hänen mielestään SDP:n kannanottoon ei kuulu todeta NATO:n määritelleen itsensä "täydelliseksi olennoksi", joka pystyy päättämään hyvästä ja pahasta.

Pajamäki halusi lisäksi poistaa YK:n ja Etyjin rinnalta maininnan muista rauhasta vastuuta kantavista kansainvälisistä järjestöistä, joiden toimeksiannosta Suomi voi osallistua rauhan turvaamiseen ja humanitaarisiin operaatioihin.

Hänen mukaansa alkuperäinen muotoilu merkitsisi valtavaa muutosta suomalaiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. YK:ta ja Etyjiä ei ole syytä hylätä.

Myös kauppa- ja teollisuusministeri Erkki Tuomioja epäili, ettei SDP halua hyväksyä Natoa rauhanturvaoperaatioiden toimeksiantajaksi. Sen sijaan yhteistyö NATO:n kanssa rauhankumppanuuden puitteissa on hänen mielestään täysin hyväksyttävää.

Muutosten menemisen läpi varmisti puheenjohtaja Paavo Lipponen, jonka mielestä ne voidaan mainiosti toteuttaa. Sunnuntaina lopullisesti hyväksyttävässä kannanotossa ei mainita lainkaan NATO:n pommituksia Jugoslaviassa. Esityksen mukaan SDP tuomitsee Kosovossa toimeenpannut ihmisoikeuksien loukkaukset.

Puolue vaatii Kosovon asukkaiden kotiinpaluun turvaamista ja väestön itsehallinnon toteuttamista. Jugoslavian on vedettävä joukkonsa Kosovosta ja annettava turvallisuuden takaaminen vahvan kansainvälisen rauhanturvajoukon tehtäväksi.

STT-IA
29.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE