Sisältö
Pääsivu
Pääkirjotus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kolumnit
Ajanviete
Linkit
Arkisto

AJASSASuomalaisia tietokonelehtiä webissä ja kioskilla

Tietokonelehdistä saa monenlaista tietoa, ja niiden kanssa pysyy tietotekniikan kehityksen mukana niin työn kuin harrastuksenkin puolesta.

Viikon pelidemo: Total Annihilation

Strategiapelit eivät kuole koskaan. Ne ovat tuttuja ja turvallisia pukata markkinoille, koska strategiapelit ovat saaneet vankkumattoman sijan pelimaailmassa. Kääntöpuolena kuitenkin on, että kaikki strategiat karsinoidaan samaan harmaaseen massaan, vaikka niissä olisikin jotain uutta ja omaperäistä.

Homo Ludensin tuore leikkikalu

Homo Ludens eli leikkivä ihminen löysi puoli vuosisataa sitten uuden leikkikalun. Tämä verme on tietokone, joiden käytöstä arviolta 80 prosenttia on nykyisin pelien ja viihteen kulutusta.

Tunnin jonotus tietää satasen laskua pankille

Oletko tuskastunut toivottoman pitkiin pankkijonoihin? Hyvä, sillä nyt et ole yksin. Kuluttajat-Konsumenterna -yhdistyksen mielestä on jo syytä ryhtyä toimeen.

Suomalaisen palkkasoturin karu tarina piirtää Per Anderssonille arpiset kasvot

Suomalaisia on ollut mukana eri puolilla maailmaa lähes jokaisessa sodassa. "Sodan koiria" on palvellut niin Ranskan kuin Espanjankin muukalaislegioonissa ja palkkasotureina eri puolilla Afrikkaa - Kongossa, Komoreilla ja Angolassa. Myös meneillään olevasta Kosovon sodasta on raportoitu suomalaisista palkkasotureista.

Talvisodan ihmettä hehkutetaan englantilaisissa oppikirjoissa

Suomen talvisotaa on kuvattu englantilaisissa historian oppikirjoissa erittäin myönteisesti. Näin on tehty siitäkin huolimatta, että Suomi ja Iso-Britannia olivat jatkosodan aikana sodassa keskenään.

Suomalainen viikinkialus "valloitti" Istanbulin

Suomalainen viikinkialus Heimlösa Rus on valloittanut rauhanomaisesti Istanbulin, viikinkiajan Miklagårdin. Laiva ja sen miehistö lepäävät matkan rasituksista sulassa sovussa huvijahtien kanssa Fenerbachen vierasvenesatamassa.

Ammattiin opiskelevien tupakointi ja juominen yleistyy

Ammattiin opiskelevien tupakointi ja humalajuominen on tuoreen selvityksen mukaan yleistynyt vuosikymmenen kuluessa tupakkalain tiukentumisesta huolimatta. Etenkin tyttöjen tupakointi lisääntyy kaupan alaa lukuunottamatta nopeasti.

Tv-Nelonen panostaa sarjoihin - syksylle nimekkäitä uutuusfilmejä

Tv-Nelonen tuo sekä kesän että syksyn aikana ruutuun uusia sarjoja, joista monelle on syytä odottaa hyviä katsojalukuja. Elokuvapuolella Nelosen etsikkoaika osuu syksylle: tuolloin kanavalla nähdään useita uusia huippuelokuvia.

TV-saippuaoopperat edistävät hääteollisuutta?

Euroopan hääbuumi saapui Suomeen hieman myöhässä, mutta meilläkin 90-luku on ollut hääteollisuuden nousun aikaa. Näin arvioi fil.maist. Susanna Paasonen, jonka kirja nimeltä Nyt! ja ikuisesti - rewind: häät mediaspektaakkelina julkaistiin viime viikolla.

Sarjakuvalla sanomaa kehitysmaihin

Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Mutta kun laitetaan peräkkäin useampi kuva ja liitetään mukaan tekstiä, saadaan omaperäinen ja tehokas viestintämuoto, sarjakuva. Suomen ulkoministeriön kehitysyhteistyöyksikkö on osaltaan oivaltanut tämän ja koonnut kirjan valistavan sarjakuvan käytöstä kehitysyhteistyössä.

Tangossa, rillumareissa ja popissa piilee parantavaa voimaa

Tango on tunnetusti ilmentänyt suomalaista surumielisyyttä ja kaipuuta. 1950-luvun ronskimpi rillumarei taas edusti vapauttavaa naurua ja vastavoimaa valtaa pitävän kulttuurieliitin arvoille ja asemalle.

Ruoka liikkuu maasta toiseen - pysyykö valvonta perässä?

Ruokaketjusta tulee yhä monimutkaisempi. Keskimääräinen ateria saattaa sisältää viidestäkin eri maasta peräisin olevia raaka-aineita. Yhtä kätevästi kuin raaka-aineet liikkuvat maasta toiseen, liikkuvat niiden mukana myös erilaiset ruokamyrkytysten aiheuttajat.

Tyylikkäänä lakkiaisiin ja ammattiin valmistujaisiin

Koulujen päättäjäiset ovat taas tuota pikaa. Ylioppilaat juhlivat ruusuineen ja valkolakkeineen. Melkoinen määrä nuoria saavuttaa myös ammattipätevyyden erilaisista opinahjoista. On aika juhlia monivuotista uurastusta.

Suomessa jo liki miljoona sinkkua

Suomessa on jo liki miljoona sinkkua eli yksin elävää, joten ei ole perusteetonta puhua sinkkubuumista. Nyt sinkuille on kehitetty koko maan kattava kohtaamispaikkojen verkosto, "sinkkuketju".

Laiskimpiinkin liikkujiin uutta puhtia

Työyhteisön laiskimmatkin liikkujat pitäisi saada innostumaan kuntonsa ylläpitämisestä. Kunnossa kaiken ikää -projektin KKI:n projektipäällikkö Maaret Ilmarinen rohkaisee yrityksiä panostamaan liikuntaan niin, että siitä tulee pysyvä osa työpaikan toimintaa. Lyhyistä kuntotempauksista ei ole todettu olevan mainittavaa hyötyä.

Surevien auttamisen pitäisi perustua tutkittuun tietoon, sanoo amerikkalaisprofessori

Elämä Kosovossa kansanmurhan keskellä tai amerikkalainen koulu, jossa oppilaat ampuvat toisiaan kuoliaaksi, ovat tämän päivän todellisuutta. Suomalaisia riipaisee todennäköisesti lähempää esimerkiksi puolison tai lapsen kuolema.

Ajan suunnassa lyhyesti

Newsweek: Tulevaisuus on suomalainen. Waffen-SS muistokivihankkeesta luovuttiin. Maailmanpankki: Tupakan hinnan korotus pelastaisi ihmishenkiä. Kansalaisjärjestöt lapsityövoiman käyttöä vastaan. Naiset käyttävät yhä Internetiä miehiä vähemmän Suomessa. Enää parisensataa koulua vailla verkkoyhteyttä. Karjalan murteista multimedia. Kisa ukon ja akan kutsuhuudoista.

Viikon vitsit

Pieni kevennys muuten niin ankeaan arkeen.