Sisältö
Pääsivu
Pääkirjotus
Politiikka
Talous
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Linkit
Arkisto

ULKOMAATMakedoniaan vyöryy lisää pakolaisia

Kosovon pakolaisia vyöryy jälleen Makedoniaan kiihtyvällä vauhdilla. Maanantaina pakolaisia tuli 8 500, ja YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan tiistaina varauduttiin samanlaiseen ihmistulvaan. (Päivitys 25.5.1999)

NATO pommitti taas sisäministeriötä

NATO iski jälleen tiistaina aamuyöllä Belgradin keskustassa sijaitsevaan Serbian sisäministeriöön. Paikallisten uutistoimistojen mukaan ministeriöön osui kaksi tai kolme ohjusta, jotka eivät kuitenkaan räjähtäneet. (Päivitys 25.5.1999)

Jugoslavian sähkö- ja vesihuolto vaurioitunut

NATO iski jälleen maanantain vastaisena yönä Serbian suurimpiin voimalaitoksiin. Iskut aiheuttivat useita tulipaloja sekä vaurioittivat Jugoslavian sähkö- ja vesihuoltoa laajoilla alueilla. Jugoslavian hallitus, oppositio ja tavalliset kansalaiset tuomitsivat NATO:n iskut voimaloihin. (Päivitys 24.5.1999)

Hallitustunnustelut alkoivat Israelissa

Israelin vaalit voittanut työväenpuolueen johtaja Ehud Barak aloitti maanantaina alustavat neuvottelut laajan koalitiohallituksen muodostamiseksi maahan. (Päivitys 24.5.1999)

Rau toisella yrityksellä Saksan presidentiksi

Johannes Raulla, 68, on takanaan pitkä poliittinen ura, joka teki hänestä Saksan suosituimpiin kuuluvan poliitikon. Rau toimi 20 vuotta - kesään 1998 asti - Nordrhein-Westfalenin osavaltion pääministerinä. (Päivitys 24.5.1999)

SPD:n Rau ennakkosuosikki Saksan presidentinvaalissa

Sosiaalidemokraattien (SPD) Johannes Rau on ehdoton ennakkosuosikki sunnuntaina kun Saksalle valitaan uusi valtionpäämies. Tätä ennen on Saksan seitsemästä liittopresidentistä vain yksi ollut sosiaalidemokraatti. (Päivitys 22.5.1999)


NATO:n taistelujoukot ja Kosovo

Kosovon diplomaattinen ratkaisu lähestyy, mutta viime aikoina on läntisissä tiedotusvälineissä ollut puhetta maajoukkojen lähettämisestä Kosovoon, sillä ilmasotaa väitetään tehottomaksi. On myös esitetty arveluja NATO-maiden maajoukkoja koskevista erimielisyyksistä.

Venäjän ja Länsi-Euroopan Kosovo-kuilu tasoittunut

Kosovon kriisin alussa vallinnut kuilu Länsi-Euroopan ja Venäjän näkemysten välillä on nyt tasoittunut, uskoo venäläinen professori Aleksei Salmin.

Unkari yhä ykkönen EU:n hakijamaista

Unkari on edelleen pisimmällä valmisteluissaan EU-jäsenyyteen ja se säilyttää ykkösasemansa EU:n uusien hakijamaiden edistymisraportissa, joka julkistetaan lokakuussa.

Ahtisaari arvioi ensi viikon kokousta ratkaisevaksi

Presidentti Martti Ahtisaari arvioi, että ensi keskiviikon Kosovo-neuvottelut Moskovassa ovat melko ratkaisevat sen suhteen, matkustaako hän Belgradiin neuvottelemaan Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin kanssa.

Tanskassa Euroopan vanhin monarkia

Euroopan vanhin monarkia voi hyvin Tanskassa. Vuodesta 940 juutteja hallinneet kuninkaalliset ovat perin suosittuja, ja nyt kiinnostusta nostaa vielä uuden kuninkaallisen syntymän odotus.

Poliittinen kartta muuttui kertaheitolla Israelissa

Rajut muutoksen tuulet puhalsivat Israelin kansallismielisten leirissä tämän viikon vaaleissa. Kirvelevän tappion kärsivät niin aiempi mahtipuolue Likud kuin legendaarisen pääministerin Menachem Beginin poika Benny Begin, entinen armeijan komentaja Rafael Eitan ja entinen sotasankari ja turvallisuusministeri Avigdor Kahalani.

Serbirivit rakoilevat NATO:n pommitusten alla

NATO:n ilmaiskujen jatkuttua lähes kaksi kuukautta ovat serbirivit alkaneet rakoilla sekä Kosovon sotatantereella että kotirintamalla. Länsimaiset lähteet ovat raportoineet sadoista sotilaskarkureista sekä sodan vastaisista mielenosoituksista Jugoslaviassa tämän viikon aikana.

Borislav Milosevic: Ahtisaari tervetullut Kosovo-neuvotteluihin

Suomen presidentti Martti Ahtisaari on tervetullut osallistumaan mahdollisiin Kosovon rauhanneuvotteluihin, Jugoslavian Venäjän suurlähettiläs Borislav Milosevic sanoi Moskovassa keskiviikkona STT:lle.

Yhdysvallat: Ainakin 5 000 ihmistä surmattu Kosovossa

Ainakin 5 000 ihmistä on surmattu Kosovossa 75 kylässä, sanoi yhdysvaltalainen sotarikoksia käsittelevä virkamies David Scheffer tiistaina. Luvut on koottu Kosovosta paenneiden ihmisten kertomuksista. Scheffer arveli surmattujen määrän olevan tuotakin suurempi.

Virossa yli 10 000 katulasta

Viron katulapsien määrä on viranomaisille täysi arvoitus. Määrä vaihtelee tuhannesta viiteentoista tuhanteen arvioijasta ja käytetyistä kriteereistä riippuen.

Intian lasten oloissa yhä parantamisen varaa

Lapsikuolleisuus on laskenut Intiassa merkittävästi vuosien mittaan, mutta YK:n lastenjärjestöllä Unicefilla on yhä kaikkein laajin ohjelma juuri Intiassa, lastenjärjestön edustaja kertoi tiistaina.

Ulkomaiset investoijat uskovat Viroon

Ulkomaisten yritysten usko Viron talouteen näyttää säilyvän lujana. Viron valtiovarainministeriön arvioiden mukaan suoria ulkomaisia investointeja tehdään ainakin parin seuraavan vuoden aikana yhtä runsaasti kuin nykyisinkin.

Vähemmistökielille vahvempi asema Ruotsissa

Saamen kieltä, suomea ja Torniojokilaakson meän kieltä on ensi vuonna mahdollista käyttää oikeusistuimissa ja viranomaisten luona asioidessa useissa Ruotsin pohjoisosan kunnissa.

Ruotsin asevoimien komentaja vaatii turvallisuuspolitiikan uudelleenarviointia

Ruotsin puolustusvoimien komentajan Owe Wiktorinin mielestä Ruotsin turvallisuuspoliittinen tilanne on viime aikoina huonontunut. Hän ehdottaa tilanteen uudelleenarviointia ennen kuin puolustusvoimien rajut leikkaukset pannaan toimeen.

Kuwaitin naiset saavat äänioikeuden vuonna 2003

Kuwaitin hallitus hyväksyi viime sunnuntaina lakiesityksen, joka antaa Kuwaitin naisille äänioikeuden vuonna 2003. Tuolloin he voivat myös asettua ehdolle vaaleissa.

Barak voittaja Israelin vaaleissa

Israelin uudeksi pääministeriksi nouseva työväenpuolueen johtaja Ehud Barak lupasi tiistaina yhdistää Israelin ja voimistaa rauhanponnisteluja arabinaapurien kanssa.

Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti

Britannian luokkaerot ennallaan.Kurdien PKK-puolueen johtoon kuulunut sai kuolemantuomion. Hollannin hallitus erosi. Ignalinan ydinvoimalalle käyttökielto. Arafatin avustaja: Itsenäinen Palestiina syntyy tänä vuonna. Vaalikampanja käyntiin Indonesiassa. Rikosten määrä kasvanut Venäjällä. Norjan ja Islannin Schengen-sopimukset allekirjoitettiin. Japani hyväksyi lapsiprostituution vastaisen lain. Lähes 2 miljoonaa muuttamassa Hongkongiin? Guatemala äänesti "ei" intiaanien oikeuksille. Rikollisuus vähenee yhä USA:ssa.

Tapahtui näinä päivinä…

Yhdysvaltoihin "lakimiehiltä kielletty alue". Suojaliivi rintavan naispoliisin piina. Optinen harha aiheutti paniikin Kiinassa. Tv toi syömishäiriöt Fidzille? Brittiaateli ei juurikaan siniveristä. Valmistaja: Hitler-makeinen pysyy myynnissä. Tuomioistuin: Marsilaisilla ei oikeudellista asemaa. Varastetut eläimet ihmisten vaatteissa. Iäkkäin Mount Everestin valloittaja.