Sarjakuvalla sanomaa kehitysmaihin



Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Mutta kun laitetaan peräkkäin useampi kuva ja liitetään mukaan tekstiä, saadaan omaperäinen ja tehokas viestintämuoto, sarjakuva. Suomen ulkoministeriön kehitysyhteistyöyksikkö on osaltaan oivaltanut tämän ja koonnut kirjan valistavan sarjakuvan käytöstä kehitysyhteistyössä.


Sarjakuvan keinoin voidaan levittää tehokkaasti ja kiinnostavasti tietoa esimerkiksi demokratiasta, ihmisoikeuksista, liikennekäyttäytymisestä tai aidsin vaaroista.

Comics with an Attitude (Kantaaottavia sarjakuvia) -nimisen kirjan ovat toimittaneet sarjakuvaneuvos Leif Packal ja ghanalainen, Keniassa asuva sarjakuvapiirtäjä Frank Odoi. Packal mukaan vastaavaa teosta ei ole aikaisemmin julkaistu missään muualla.

- Teos on tarkoitettu sekä piirtäjille, erilaisille kehitysavun piirissä toimiville järjestöille ja instituutioille sekä kehitysyhteistyöhallinnon ihmisille ja rahoittajille, Packal kertoo.

Hyvin käytännönläheisessä ja selkoenglannilla laaditussa kirjassa on piirtäjille ja tiedotusalan ihmisille tarkoitettujen ohjeiden lisäksi runsaasti esimerkkejä valistavista sarjakuvista ympäri maailmaa.

Mämmilän näkökulmaa Afrikkaan

Sarjakuvapiirtäjä Tarmo Koivisto on osallistunut sarjakuvan keinoin toteutettavaan kehitysapuun vetämällä Afrikan maissa sarjakuvapiirtäjäkursseja.

- Epäröin ensin pitkään lähteä projektiin mukaan, koska pidin itseäni niin epäkansainvälisenä ja paikallisuuteen sidottuna ihmisenä, sanoo Mämmilän piirtäjänä maineeseen noussut Koivisto.

Koiviston mukaan paikallisesta näkökulmasta lähtevä tapa tehdä sarjakuvaa osoittautui kuitenkin toimivaksi afrikkalaisten kanssa työskennellessä, kun se sopeutettiin sikäläisiin oloihin. Lisäksi afrikkalaisten innostus oli ällistyttävää ja toimeen tartuttiin ahkerasti ja ilman ennakkoluuloja.

Koiviston mukaan kehitysmaiden sarjakuvat ovat hyvin omaleimaisia jo siksikin, että ne lähtevät tavallaan täysin puhtaalta pöydältä, eivätkä ponnista miltään "Disney-pohjalta" kuten länsimaissa.

- Sarjakuva on ammattipiirtäjillekin näissä maissa uusi ilmaisumuoto ja sisältö on siksi tärkeintä, Koivisto toteaa.

Kerronnaltaan suurin osa kehitysmaiden sarjakuvista on tietoiskumaisen suoraviivaisia.

Markkinointiapuakin annetaan

Piirtämisen ohella sarjakuviin liittyvissä kehitysapuprojekteissa on pyritty paneutumaan myös markkinointi- ja tekijänoikeuskysymyksiin, joista kehitysmaissa ei vielä ymmärretä juuri mitään.

- Olemme opettaneet sarjakuvan markkinointia muun muassa roolileikkinä, jossa yritimme Tarmon kanssa huijata tekijöiltä heidän sarjiksiaan mahdollisimman halvalla, Packal sanoo.

Sarjakuvalla itsensä elättäminen on kehitysmaissa vielä työn ja tuskan takana.

Koiviston mukaan esimerkiksi Afrikassa maanosan harvoihin ammattisarjakuvanpiirtäjiin kuuluva Frank Odoi joutuu matkustelemaan valtiosta toiseen keräämässä palkkioitaan, koska rahaliikenne ei syystä tai toisesta toimi eri maiden välillä. Palkkionhakumatkoiltakin joutuu usein palaamaan tyhjin käsin.

Comics with an Attitude -kirjaa levitetään maailmalle ilmaiseksi Suomen ulkomaan edustustojen ja ulkoministeriön omien yhteistyökanavien kautta. Kirjasta julkaistaan lähiaikoina myös verkkoversio.

STT-IA
21.5.1999


AJASSA -SIVULLE