Nykypäivä

Sisältö
Pääsivu
Pääkirjotus
Talous
Ulkomaat
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Linkit
Arkisto

Politiikka



Ahtisaari lopetti ehdokkuusarvailut

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari on puuttunut SDP:n presidenttiehdokkaasta käytävään keskusteluun. Ahtisaari selventää huhtikuun lopulla antamaansa ilmoitusta jäämisestään SDP:n esivaalin ulkopuolelle. (Päivitys 26.5.1999)

Kolme nuorta tyrkyllä SDP:n varapuheenjohtajaksi

SDP:n eduskuntavaaleissa kärsimä yli 170 000 äänen tappio ei heiluta Turussa keskiviikkona alkaneessa puoluekokouksessa puolueen ylimmän johdon asemaa. (Päivitys 26.5.1999)

SDP:n 100-vuotisjuhla asetti uusia haasteita

Sosialidemokraattinen puolue vietti keskiviikkona 100-vuotisjuhlaansa Turussa. Puolueen historiaa ja maan kohtaloita vuosisadan ajalta käytiin läpi näyttävän musiikki- ja runokavalkadin avulla. (Päivitys 26.5.1999)

Postiliitto suunnittelee laajoja työtaistelutoimia

SAK:lainen Postiliitto aikoo ryhtyä vastatoimiin estääkseen Postin suunnitelmat työntekijöidensä irtisanomisesta. Ensi perjantaina liitto järjestää päivän mittaisen työnseisauksen vastustaakseen tulostus- ja postituspalveluja tuottavan Postin tytäryhtiön Nordic printmailin päätöstä siirtyä käyttämään vuokratyövoimaa. (Päivitys 26.5.1999)

Lipponen: Kasvulle tilaa maltillisilla tuloratkaisuilla

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) vaatii luomaan tilaa tuotannon ja työllisyyden kasvun jatkumiselle nopeana. Parhaiten tämä tapahtuu pysymällä maltillisten tuloratkaisujen tiellä ja raivaamalla työllistymisen esteitä. (Päivitys 26.5.1999)

Suomen osallistuminen G7-kokouksiin edelleen epävarmaa

Edelleen on epävarmaa, edustaako valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) euroaluetta johtavien teollisuusmaiden eli ns. G7:n kokouksissa Suomen johtaessa puhetta EU:ssa. (Päivitys 26.5.1999)

Keskusta harmistui eläkealoitteensa kohtelusta

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mauri Pekkarinen vaati opposition aloitteille asiallisempaa käsittelyä tiistai-iltana eduskunnassa. (Päivitys 26.5.1999)

Akava valmistautuu tosissaan myös liittokierrokseen

Akateemisten palkansaajien Akava suuntaa ensi syksyyn panostamalla aiempaa tuhdimmin myös liittokohtaiseen kierroksen valmisteluun. (Päivitys 25.5.1999)

Vasemmistoliitto saattaa lykätä presidenttipäätöstään

Vasemmistoliitto saattaa lykätä syksyyn päätöksensä siitä, asettaako puolue oman presidenttiehdokkaan vai ei. Alunperin tarkoituksena on ollut, että ratkaisu tehtäisiin puolueen valtuuston kokouksessa 19. kesäkuuta. (Päivitys 25.5.1999)

Lahden käräjäoikeus hylkäsi kokoomusosastojen kanteet

Turha rähinöinti tuli kalliiksi kokoomuksen kahdelle lahtelaiselle jäsenjärjestölle sekä niiden asiamiehelle, valtuutettu Pentti Heikkuriselle. (Päivitys 25.5.1999)

Halonen voitti SDP:n laimean esivaalin

Ulkoministeri Tarja Halonen on voittanut esivaalin SDP:n presidenttiehdokkaasta. Halosta kannatti ehdokkaaksi lähes 7 400 äänestäjää. (Päivitys 25.5.1999)

Keskusta vastustaa EU:n liittovaltiokehitystä

Keskusta haluaa kehittää Euroopan unionia tulevaisuudessakin valtioiden välisenä liittona, ei liittovaltiona. Puolueen Eurooppa-ohjelman mukaan EU:lla tulee olla vain sellaisia tehtäviä, jotka se kykenee hoitamaan paremmin kuin jäsenmaat itse. (Päivitys 25.5.1999)

Hassi: Suojelun tukeminen sponsorirahalla kannattaa selvittää

Ympäristöministeri Satu Hassin (vihr.) mielestä kannattaa selvittää, voitaisiinko yksityistä sponsorirahaa käyttää suojelun tarpeisiin. Rahan niukkuus vaivaa mm. uusia kansallispuistohankkeita, joista kovinkaan monelle Hassi ei lupaa toteutumista lähivuosina. (Päivitys 24.5.1999)

Rehn yhä suosituin presidenttiehdokas

YK:n Bosnia-lähettiläs Elisabeth Rehn (r.) on pysynyt ykköstilalla MTV3:n teettämässä presidentin valintaa koskevassa mielipidemittauksessa. Reseach Internationalin tekemän kyselyn mukaan Rehnin kannatus on noussut kolme prosenttiyksikköä viime syksynä tehdystä vastaavasta kyselystä. (Päivitys 24.5.1999)

Lipponen toivoo malttia tupo-keskusteluun

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) toivoo työmarkkinaosapuolilta varovaisuutta keskusteltaessa ensi syksyn tuloratkaisusta. Lipposen mukaan syksyn tuloratkaisu on koko Suomen kannalta niin merkittävä, että "poliittisesti ei kannata lähteä nimeämään asioita jotka ovat jonkin puolueen asioita". (Päivitys 23.5.1999)

Viikonlopun politiikkaa lyhyesti

Metalliliitto: Kokoomus murentaa kolmikantayhteistyötä.Niinistö haluaa Hemilän jatkavan vuoden loppuun. Mattila sättii Helsingin hovioikeuden toimintatapoja. Soini haluaa jatkaa perussuomalaisten johdossa. STTK:n Junttila nostaisi irtisanomiskynnystä. Lundh: Koulutusvakuutuksen kolmannen vaiheen toteuttaminen kolmikantayhteistyön koetinkivi. Tuomioja: Valtionyhtiöitä pitäisi valvoa enemmän. (Päivitys 23.5.1999)

Pekkarinen epäilee kokoomuksen yhteistyöhaluja

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mauri Pekkarinen ei ole vakuuttunut kokoomuksen kasvaneesta innosta porvariyhteistyöhön. Hän mielestään porvarihallituksen esille nostaminen kuulostaa erityisen oudolta Ben Zyskowiczin (kok.) suusta. (Päivitys 22.5.1999)

Iltalehti: Ahtisaari nyt Halosta suositumpi

Presidentti Martti Ahtisaari on Iltalehden Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan kansan keskuudessa suosituin ehdokas SDP:n presidenttiehdokkaaksi. (Päivitys 22.5.1999)


Ulkomainen menestys ei auta Ahtisaarta

Verkkouutisten teettämän mielipidetiedustelun mukaan tasavallan presidentti Martti Ahtisaarella ei ainakaan toistaiseksi ole nostetta mahdollisen kansanliikkeen presidenttiehdokkaaksi. Mittaukseen haastateltiin lähes 1000 suomalaista, ja vain 16 prosenttia kansalaisista kannatti kansanliikettä Ahtisaaren uudelleen valitsemiseksi.

Eurooppalaiset puolueet samassa muotissa

Rahat valtiolta, markkinointitaito konsulteilta ja äänet kansalta. Länsi-Euroopan puolueet ovat mukautumassa yhteiseen muottiin, jonka leimallisimpana piirteenä on riippuvuus valtiosta. Kuin Repe Helismaan laulusta: "Ajetaan me poijjaat kyydillä vaan, kyllä valtio kyydin maksaa".

Suomalaisnaiset uurastavat europarlamentissa

Europarlamentista löytyy etäisyydestään huolimatta kotoisia piirteitä. Sielläkin naiset puurtavat pitkää päivää, saavat aikaan yhtä ja toista, mutta pitävät vähemmän meteliä tekemisistään. Miehet kuulostelevat, kulkevat ja puhuvat, mutta heidän tekonsa näkyvät vähemmän.

Väyrynen on ollut rohkean laiska meppi

Presidenttihaaveita elättelevästä Paavo Väyrysestä piirtyy outo kuva Helsingin yliopiston viime eurovaaleja ja meppien työintoa mittailevasta tutkimuksesta. Se mukaan Väyrynen ahkeroi vimmatusti vain vaalikentillä kotimaassa ja lokoilee kampanjointiensa välillä.

MTK:lta tukea eurovaaliehdokkaille

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto, MTK, aikoo myöntää kahdellekymmenelle tulevien eurovaalien ehdokkaalle tukea yhteensä 180 000 markkaa. Tukea saavat ehdokkaat edustavat kuutta eri puoluetta.

Suomalaiset virkamiehet uskovat pärjäävänsä EU-puheenjohtajakautena

Suomalaiset virkamiehet eivät pahemmin hermoile heinäkuussa alkavaa EU-puheenjohtajakautta, paljastaa valtiovarainministeriön teettämä selvitys. Puolivuotiskauden aikana suomalaiset johtavat puhetta EU:n ministerineuvoston valmistelevissa työryhmissä, joiden kokouksia on luvassa pitkälti toista tuhatta.

Vasemmistoliiton mukaan värillä on väliä

Vasemmistoliitto kampanjoi eurovaaleissa teemalla "Värillä on väliä". Puolue esittelee 20 ehdokastaan kantamassa isoja punakyniä.

EU-ennakkoäänestys alkaa parin viikon kuluttua

Europarlamenttivaaleissa voi äänestää ennakkoon jo vajaan kahden viikon kuluttua. Posteissa ja joissakin kuntien järjestämissä ennakkoäänestyspaikoissa voi käydä jättämässä äänensä keskiviikosta 2. kesäkuuta lähtien. Viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistai 8. kesäkuuta.

Stakes: Alkoholinkulutuksen haittakustannukset nousevat lähivuosina

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Stakes ennustaa, että alkoholin aiheuttamat välittömät haittakustannukset nousevat selvästi vuoteen 2004 mennessä.

Työaika paikallisen sopimisen kärjessä

Työpaikoilla on saatu pääosin myönteisiä kokemuksia paikallisesta sopimisesta, vaikka sopiminen koetaankin työnantajalähtöiseksi. Eniten sovitaan työajoista, mutta sopimuksia on tehty yhä enemmän myös palkoista ja lomista.

Suomen EU-jäsenyyttä kannattaneet keskeisessä osassa uutisissa jäsenyysneuvottelujen aikana ja kansanäänestyksen alla

Mistä uutiset syntyvät? Mitä tapahtuu ennen kuin lehdet ilmestyvät ja uutislähetykset alkavat? Miksi joku asia ylittää uutiskynnyksen ja joku toinen taas ei? Miten uutisten raaka-aineet hankitaan ja miten niistä tehdään valmiita juttuja?

Eurooppa, presidentinvaalit ja puolueen ryhmittymät esillä RKP:n puoluekokouksessa

Puolueen sisäiset ryhmittymät noussevat keskusteluun Ruotsalaisen kansanpuolueen puoluekokouksessa ensi viikolla. Esillä ovat myös Eurooppa-kysymykset ja presidentinvaalit.

Työttömiä 20 000 vähemmän kuin vuosi sitten

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli huhtikuussa 292 000 eli 20 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 11,5 prosenttia. Se oli 1,1 prosenttiyksikköä pienempi kuin viime vuoden huhtikuussa.

Suojeltavia metsälakikohteita yksityismetsissä noin 60 000 ha

Yksityismetsissä arvioidaan olevan noin 100 000 metsälain suojelemaa luontokohdetta. Meneillään olevan kartoituksen mukaan näiden suojeltavien elinympäristöjen yhteispinta-ala on noin 60 000-70 000 hehtaaria, joka on noin 0,4 prosenttia koko maan yksityismetsien pinta-alasta.

Korhonen: Suomen rakennerahoihin 10 prosenttia lisää

Suomen EU:lta saamat rakennetuet kasvavat seuraavalla rahoituskaudella noin 10 prosenttia, sanoi alue- ja kuntaministeri Martti Korhonen (vas.) keskiviikkona.

Joka viides valitsisi kunnan työpaikakseen

Kuntaa pidetään matalapalkkaisena ja byrokraattisena työpaikkana. Kuitenkin lähes puolet niistä, jotka ovat tai ovat olleet kunnan palveluksessa, valitsisivat edelleen kunnallisen työpaikan.

Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti

Tulot kasvoivat eniten Etelä-Suomessa, vähiten Itä- ja Pohjois-Suomessa. Mönkäre puolustaa laajaa tulosopimusta. Erlundin juttu valtakunnansyyttäjänvirastoon. Niinistö sitoo pääomaveron korottamisen maltilliseen tupoon. Lundh: Keskitetty tupo vaatii kaikkien sopimusalojen mukaantulon. Kokoomus ei kannata viestintäjohtajaa eduskunnalle. Ahmavaara: EMU johtaa Eurooppa-tason tulopolitiikkaan. Oikeusasiamies: Opetusministeriö viivytteli scientologiasiassa.

Puolueiden kannatusarviot

Tällä sivulla näet tärkeimpien puolueiden kannatusarviot verrattuna viime eduskuntavaaleihin kolmen tutkimuslaitoksen mittaamana.


Puoluekokousten viikonloppu 21.-23.5.1999

Kokoomuksen, Kristillisen liiton ja Vihreiden puoluekokoukset pidettiin 21.-23.5. viikonloppuna. Verkkouutisten puoluekokouspaketista saat tiedot kokousten tärkeimmistä tapahtumista ja henkilövalinnoista.