Suomalaisia tietokonelehtiä webissä ja kioskilla



Tietokonelehdistä saa monenlaista tietoa, ja niiden kanssa pysyy tietotekniikan kehityksen mukana niin työn kuin harrastuksenkin puolesta.


Suomessa ilmestyy useita eri aihe alueiden tietokonelehtiä. Lehtiä on sekä suomalaisia että kansainvälisiä, joista tunnetuimmat ovat Yhdysvalloista tai Englannista. Lehdet voidaan eritellä ns. koti- ja harrastelehtiin sekä ammattilehtiin.

Tietokone on keskittynyt lähinnä työ- ja toimistolaitteisiin sekä ohjelmistoihin, josta kielivät mm. lehdessä olevat verkkosivut. Tätä ei tavallisen kotikäyttäjän tarvitse pelästyä, sillä lehdestä saa harrastajakin tietoa irti.

Lehdessä on runsaasti uuden tekniikan esittelyjä sekä testejä. Testit ovat perusteellisia ja usean aukeaman mittaisia. Artikkeleihin on koottu aiheeseen liittyvää sanastoa. Testien yhteydessä tuotteista on valittu hinta-/laatusuhteeltaan parhaat. Lehdestä löytyy myös ala n ammattilaisten kolumneja.

Vastapainona tiedolle on runsaasti eri yritysten mainoksia. Tietokone -lehden tilaajana pääset hyödyntämään Tietokone Onlinen palveluja.

MikroPC voidaan luokitella sekä ammatti- että harrastajalehdeksi. Lehdessä on raportteja tietokonemaailmasta sekä tuotteiden ensiesittelyjä. Pikatestejä on joka lehdessa niin laitteista kuin ohjelmistakin. Pikatesteissä kerrotaan tuotteen käytöstä sekä ominaisuudet. Käyttöarvo, tekninen toteutus sekä vastine hinnalle esitetään selkeinä palloina yhdestä viiteen.

Myöskin tämän lehden testit ovat helppotajuisia ja laajoja. Tietolaatikoista saadaan nopeasti aiheeseen liittyvää tietoa. Vertailujen alussa kerrotaan ensin aiheesta, jonka jälkeen on tuotekohtaiset arviot. Vertailujen kaikki tuotteet on laitettu taulukoihin, josta on helppo itse vertailla eri ominaisuuksia. MikroPC:n valinta -maininnan saa vertailujen paras tuote.

MikroPC:n jatkeena toimii Internetissä MikroPC WeBBS, jossa on pelejä, ohjelmia ja keskusteluja. Mielenkiintoisia kolumneja sekä yritysten ilmoituksia löytyy tästäkin lehdestä.

Harrastajalehdet

MikroBitti keskittyy puhtaasti mikroharrastajaa kiinnostaviin aiheisiin. Tietokoneiden ja -laitteiden sekä ohjelmien lisäksi lehdessä esitellään mielenkiintoisia, mikroilua sivuavia tuotteita. MB:n postipalstalla saa moni lukija ohjeita sekä vinkkejä toimimattomiin ohjelmiin ja laitteisiin.

Uutisia tarjoillaan monen sivun verran ja sieltä löytyy niin laitteet kuin ilmiötkin. Lehdessä on paljon testejä ja vinkkejä laitteiston virittelyyn. Lehti sisältää myös rakenteluohjeita, joilla kotinikkari säästää kalliinpuoleisessa harrastuksessa markkoja. Rakenteluohjeita luovasti muokkaamalla lukija saa monasti juuri omaan tarpeeseen suunniteltuja tuotteita.

Eri käyttöjärjestelmistä kerrotaan ennakkoluulottomasti sekä tuodaan selkeästi esiin niiden hyvät ja huonot puolet. Ohjelmoinnista kerrotaan lähes joka lehdessä ja esimerkkiohjelmien salat selitetään perusteellisesti.

Kokeiltua -palstalla testataan ja esitellään laitteita sekä ohjelmia. Näistä kerrotaan hintatiedot ja maahantuojat puhelinnumeroineen, joilta voi kysellä itseä lähinnä olevaa jälleenmyyjää.

Peliosastolla on kahdenlaisia pelejä. Kaupallisia uutuuspelejä sekä sharewarepelejä, niin ulkomaisia kuin kotimaisiakin. MBnetiin voi lähetellä itse tehtyjä pelejä sekä ohjelmia. Näin voi "koti-Gateskin" päästää kotimaan harrastajien tietoisuuteen. Ohjelmista ja peleistä ilmoitetaan lyhyt kuvaus ja ohjelmapaketin koko.

MikroBitti tiedottaa myös lähes unholaan jääneen Amigan laitteista ja ohjelmista. Mielenkiintoisena aiheena joka lehdessä on sekä tietokonepaketin että yksittäisten tarvikkeiden hintaseurantasivu. Sivulla verrataan hintoja edellisen kuukauden hintoihin. MikroBitin tilaaja voi imuroida puhelun hinnalla pelejä ja ohjelmia MBnetistä.

KotiPC on tarkoitettu koko perheen tietokonelehdeksi. Se on lähinnä satunnaiselle mikrokäyttäjälle hyvä tuki aloitettaessa tietotekniikan hyödyntäminen niin työssä, harrastuksissa kuin vapaa-aikanakin. KotiPC tarjoaa uutisia, ilmiöitä ja muutaman aukeaman lukijoiden kysymyksiä. Kysymyksiin vastataan selkeästi ja koko ajan pidetään mielessä aloittelijoidenkin tietotaito.

Kaikissa lehden artikkeleissa opetetaan ohjelmien ja laitteiden käyttö kädestä pitäen. Artikkeleiden tukena on runsaasti ohjelmien kuvaruutukaappauksia sekä kuvia laitteiden yksityiskohdista. Lähes jokaisesta aiheesta on mukana sanasto, jolla helpoitetaan asioiden ymmärtämistä.

Joka lehdessä on irroitettava pika-opas eri ohjelmiin. Pika-oppaan selkeä, perusteellinen ja helppotajuinen muoto innostavat kokeilemaan rohkeasti uusiakin asioita.

Kompuutteri Kaikille on laaja-alainen koko perheen tietokonelehti. Lehti on monipuolinen ja kiinnostava niin aloittelijalle kuin jo syvemmälle tietotekniikkaan päässeelle. Kiinnostavia juttuja löytyy laitteista, ohjelmista ja peleistäkin.

Artikkelit ovat myös tässä lehdessä perusteellisia, selkeitä ja runsain kuvaruutukaappauksin varustettuja. Perussanasto täydentää artikkeleita.

Joka lehden mukana tulee oheisromppu, joka sisältää pelejä niin lapsille kuin aikuisille, uutuusohjelmia, klassikoita, www-sivuja, leike- ja valokuvia, pieniä apuohjelmia, hyötyohjelmien demo-versioita ja joskus myös ohjelmien täydellisiä versioita.

Noin joka toisessa lehdessä on myös toinen romppu mukana, jolta löytyy parinkymmenen pelin demo-versio. Rompuilla on pelien ja ohjelmien asennus ja käyttöohjeet, joten niitä voi aloittelijakin vaivatta käyttää.

Lehden takakannessa on kaikkien leike- ja valokuvien pikkukuvat, jotka löytyvät kyseisestä lehdestä. Näin ei tarvitse selata joka romppua lävitse, kun etsii jotain tiettyä kuvaa.

Lehdessä on esitelty K-rompulla olevat pelit ja ohjelmat, sekä vastataan lukijoiden lähettämiin kysymyksiin peleistä, ohjelmista ja laitteista. Alan uutuuksia ja ilmiöitä esitellään muutaman aukeaman uutisissa. Lehdessä pidetään myös pelien Top 10 -taulukkoa, josta näkee tämän hetken kuumimmat pelit.

Pelilehdet

Pelit Uutuspelien esittely ja vasta julkaistavista pelistä saadut kuvat antavat esimakua tulevista hittipeleistä. Tuotteessa opastetaan kaikessa pelaamisessa niin Internetissä kuin kotiverkossakin, yksinpelaamista unohtamatta.

Lehden pääpaino on runsaissa peliesittelyissä. Esittelyjen pituudet vaihtelevat puolesta sivusta aukeamaan. Esittelyssä kerrotaan pelistä yksityiskohtaisesti. Myös pelin hyvät ja huonot puolet tuodaan julki. Artikkeleiden tukena on sekä pisteytys nollasta sataan, että pelin ominaisuuslaatikko. Näistä näkee helposti kunkin pelin yleisarvosana. Lehden toimitus painottaa, että arvostelut ja pisteytys ovat vain suuntaa antavia, eivät ehdottomia tuomioita.

Joka lehdessä on myös jonkin pelin läpipeluuohjeet, peleihin vinkkejä ja huijauskoodeja, postipalsta sekä lukijoiden kysymyksiä vastauksineen. Aina silloin tällöin tehdään myös vertailuja lähinnä pelivälineistä.

Pelit Online on tilaajien käytössä oleva palvelu. Sieltä löytyy laaja valikoima pelidemoja sekä muita ohjelmia. Myös laiteajureita löytyy runsaasti.

Pelilehti ei ole varsinainen lehti, vaan pitää sisällään lehdykän, jossa on kahden oheisrompun pelien esittelyt, uutisia ja satunnaisesti pelivälineiden esittelyjä.

Lehdykkää ei ole täytetty turhilla mainoksilla, joten kädessä se tuntuu oudon ohuelta. Lehden suppeuden korvaa sitäkin tuhdimmat pelidemoromput. Joka lehdessä on lähes puolensataa pelidemoa pelattavana. Näistä uskoisi löytyvän jokaiselle jotain.

Pelilehti ilmestyy kerran kuussa, joten uusia pelidemoja ei tarvitse ikuisuuksia odotella. Tämä lehti tuo hintansa takaisin säästyneillä Internet -kuluilla sekä mahdollistaa kunnon tutustumisen peliin ennen ostopäätöstä.

MIKA KULMALA
21.5.1999


AJASSA -SIVULLE