Sisältö
Pääsivu
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Linkit
Arkisto
EUnet

Pääkirjoitus

Päätoimittaja Ilkka Ahtokivi


21.5.1999

Profeetta väärässä maassa

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari ei antanut suostumustaan sosialidemokraattien presidenttiehdokkaasta viikonvaihteessa käytävään esivaaliin. SDP on johtonsakin suulla todennut, että puolueen ehdokas on yksi kolmesta esivaaliin suostumuksensa antaneista.

Ahtisaari ei siis tule kysymykseen SDP:n ehdokkaana. Asian kirkastuttua joillakin tahoilla esitettiin ajatuksia kansanliikkeen muodostamiseksi Ahtisaaren ehdokkuuden tueksi. Hanke näyttäisi kompastuvan jo lähtöruutuun.

Edes Ahtisaaren nousu maailmanpolitiikan keskiöön Jugoslavian sodan välittäjänä ei näytä tuovan hänelle gloriaa suuren yleisönkään keskuudessa. Verkkouutisten Taloustutkimus Oy:llä teettämän mittauksen mukaan vain joka kuudes suomalainen hyväksyisi Ahtisaaren mukaan presidenttikisaan kansanliikkeen ehdokkaana.

Ahtisaaren kansanliikkeen tyypillinen kannattaja näyttää olevan pienituloinen eläkkeellä oleva sosialidemokraatti Itä-Suomesta. Viiteryhmä ei ole rohkaiseva eikä sellaisen kannattajakunnan voimin valita maalle presidenttiä.

SDP:n kannattajakuntaa presidenttipeli tuntuu kuitenkin hämmentävän, sillä neljännes sosialidemokraatteja eduskuntavaaleissa äänestäneistä olisi valmis hyväksymään Ahtisaaren kansanliikkeenkin ehdokkaana. Myös reilu viidennes Vasemmistoliiton kannattajista tukee ajatusta. Muiden puolueiden kannattajat sen sijaan tyrmäävät ajatuksen tylysti.

Huomionarvoista on myös, että hyvin harva on kannastaan epävarma. Epävarmojen suurempi osuus kielisi kansalaisten empimisestä ja jatkoharkinnasta, mutta mittaustulos kertoo ratkaisun olevan suomalaisille pitkälti selvä.

Historiankirjoitus tulee aikanaan arvioimaan Ahtisaarta presidenttinä ja presidentti-instituution edustajana. Äänestäjät näyttävät tämän arvion suhteellisen selkeästi jo tehneen, koskapa Ahtisaaren kannatusluvut hiipuvat eikä uutta nostetta näytä löytyvän.

Suomelle valitaan siis uuden vuosituhannen alussa uusi presidentti. Kirkossa ei kuitenkaan ole kuulutettu, että valinta väärään maahan osuneen profeetan jälkeen kohdistuisi ateistiin sosialidemokraattiin.

ILPO KIURU