Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kesällä palvelut pyörivät vajaateholla

Mielenterveyshoidon kysyntä kasvaa



Mielenterveyspalveluiden kysyntä kasvaa jatkuvasti. Kesällä moni hoitopaikka toimii kuitenkin vajaamiehityksellä tai sulkee ovensa kokonaan. Silti ainakin Helsingin psykiatrisissa sairaaloissa ja avohoidossa sekä opiskelijapalveluissa on selvitty ilman katastrofeja.


Helsingissä kiireellistä hoitoa tarvitsevat otetaan vastaan Hesperian päivystyspoliklinikalla. HYKS-psykiatrian toimialajohtajan sijainen Heikki Forsman kertoo, että keskimäärin päivystyspotilaita on noin 30.

- Tänä kesänä päälle tuntuu kaatuvan huumeiden ja alkoholin käyttäjien suuri määrä. Terveyskeskuksen kapasiteetti päihdepotilaiden hoitoon on rajoitettu, joten joudumme hoitamaan osan heistä psykiatrian osastolla.

Forsman on myös havainnut, että masennusongelma pahenee.
- Joka neljäs tulee päivystykseen masennuksen vuoksi. Se on kiilannut selvästi ykköseksi skitsofrenian ohi.

Erikoista tänä kesänä on ollut se, että ulkomaalaisia ja ulkopaikkakuntalaisia ei ole Hesperiassa juuri käynyt. Turistit matkaavat yhä enemmän muuallekin kuin Helsinkiin, joten heitä on voinut joutua hoitoon muissa sairaaloissa.

Yleisesti Helsingin seudun yliopistollisen sairaalan psykiatrian toimialaa leimaa lääkärivajaus. Sijaisia ei ole saatu lähimainkaan tarpeeksi.

Forsmanin mukaan hoidon peruslaatu on silti pystytty säilyttämään, vaikka kaksi osastoa on ollut kuukauden kiinni ja yksi muutettiin päiväosastoksi lääkärivajauksen takia.

- Potilasosastot ovat olleet kesälläkin täynnä, ja ajoittain on turvauduttu myös ylipaikkoihin.


Avohoitoa ja tuettua asumista tarvitaan

Helsingissä aluepsykiatriasta vastaa kaupungin terveysviraston seitsemän mielenterveysyksikköä.

- Tilanne on ollut jonkin verran parempi kuin edellisinä kesinä. Kaikkiaan 20:stä vuodeosastosta on suljettu vain yksi, mutta päiväsairaalat ovat olleet kesällä kiinni noin kuukauden, kertoo mielenterveystyötä johtava lääkäri Sinikka Metsä-Simola.

Myös terveyskeskusten puolella painaa pula lääkäreistä. Tilapäistyövoimaa saadaan entistä heikommin. Potilaiden näkökulmaa edustaa Mielenterveysyhdistys Helmi. Siellä on nähty avohoidon tai pikemminkin sen puuttumisen ongelmat.

- Kesällä hoitopaikkoja suljetaan ja ihmisiltä katoaa viimeinenkin tuki. Lääkkeiden ottaminenkin voi unohtua ja yksinäisyys kärjistyy. Syksyllä edessä saattaa sitten olla isoja ongelmia, kuvailee Helmen tiedottaja Raija Maunula.

Hänen mukaansa ongelmia aiheuttaa jyrkkä kuilu sairaalan ja siviilielämän välillä.
- Sairaalassa ihmistä hoidetaan täyspäiväisesti, mutta sen jälkeen hänen pitäisi selviytyä omillaan. Tuettu asuminen on siksi hyvin tärkeää, sillä monet tarvitsevat apua arkipäivään.


Opiskelijat eivät häpeä avuntarvetta

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS hoitaa kesän pienellä miehityksellä.
- Tiukkaa tekee, mutta näinkin on pärjätty, kertoo psykiatrian erikoislääkäri Risto Palolahti Helsingistä.

Sijaisten ottamiseen ei ole pakottavaa tarvetta, sillä kesällä hoidon tarve vähenee.
- Ja varsinkin nyt, kun opiskelijat ovat saaneet aika hyvin töitä. Elämäntilanne on monilla parempi, kuvailee neuvontapsykologi Henrietta Hämeenaho Tampereen YTHS:stä.

Opiskelijat turvautuvat yhä enemmän mielenterveyspalveluihin. Hämeenahon mukaan ongelmat eivät välttämättä ole lisääntyneet, mutta ihmiset tulevat rohkeammin vastaanotolle eivätkä häpeä avuntarvettaan.

Palolahti huomauttaa, että nimenomaan psykoterapian kysyntä on lisääntynyt. YHTS:n resurssit eivät tahdo riittää, vaikka moni menee hoitoon yksityissektorille Kelan kuntoutustuella.

- Valitettavasti tämä tuki tippui kolmesta kahteen vuoteen. Se ei riitä kaikille, joten moni palaa takaisin YTHS:lle.

STT-MH
4.8.2000


Kotimaa -sivulle