Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys


Haku Verkkouutisista:


Pääkirjoitus


Päätoimittaja Ilkka Ahtokivi

4.8.2000


Fiilaten ja höyläten


Tarja Filatov (sd.) on tehnyt työministerinä ensimmäisen poliittisen avauksensa. Sen ampuivat alas kaikki hallituspuolueet ja osa sosialidemokraateistakin.

Filatov ehdotti, että kotitaloustyön tukikokeilu lakkautettaisiin, koska se ei hänen mielestään työllistä tarpeeksi.

Tuella on työllistetty noin 4000 ihmistä; kukin voi itse arvioida, onko se paljon vai vähän.

Toisaalta tältä pohdinnalta vältytään, koska Filatov on tullut paljastaneeksi, että todellisuudessa hän vastustaa tukikokeilua ideologisista syistä.

Filatovin mielestä yritysten kautta annettava tuki on hintaansa nähden tehoton työllistämisen keino. Toinen eli verovähennyksenä annettava tuki taas suosii Filatovin mielestä hyvätuloisimpia.

Filatovin ideologinen hyökkäys lapsiperheitä vastaan asettuu toiseen valoon, kun kuullaan asian kanssa tekemisissä olevia ihmisiä.

Kotityön verotuen neuvontapisteestä on huomautettu, että työministeriön tiedot kotitaloustuen käytöstä perustuvat vuoden 1998 lukuihin ja että tuen työllistävä vaikutus on kasvanut toissa vuodesta huomattavasti.

Niin ikään neuvontapisteen mukaan suurin osa sen asiakkaista on tavallisia työssäkäyviä ihmisiä. Kyseessä siis ei ole tuki, jolla hyysätään optiomiljonäärejä ja toimitetaan heille värikkäitä drinkkejä kantavia piikoja.

Tuki on ollut useille perheille tärkeä apu jokapäiväisessä elämässä työllistämisvaikutusten sekä harmaan talouden torjunnan ohella. Onhan tuki merkittävä keino saada perheet teettämään työt "kuitilla" pimeän urakoinnin sijasta, jolloin työntekijälle kertyy myös sosiaaliturvaa.

Vaikka tukikokeilun työllistävyys olisikin ollut vähäistä, on sitä syytä jatkaa. Työllistävyyteen on varmasti vaikuttanut, että käytössä on ollut kaksi erilaista järjestelmää, eikä tieto tuen käyttömahdollisuudesta ole mennyt perille parhaalla mahdollisella tavalla.

Sitä paitsi kotitaloustyön tukemisen romuttaminen olisi hallitusohjelman vastaista. Hallitusohjelman mukaan "kotitalouksien teettämän työn tukikokeilua jatketaan ja kokeilun perusteella tehdään päätös toimivan mallin ulottamisesta koko maahan".

Vast'edes olisi viisainta valita ja soveltaa koko maassa yhtä ja samaa mallia. Tämä helpottaisi ainakin tuen tunnetuksi tekemistä ja vähentäisi siitä aiheutuvia kuluja.

Ehkäpä se vähentäisi tätä kautta myös työministerin erityisessä suojeluksessa olevaa työtöntä työvoimaa.

ILKKA AHTOKIVI


Sivun alkuun