Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysViikon varrelta - ulkomaisia talousuutisia lyhyestiDeutsche Bank hamuaa eurooppalaisia yksityisasiakkaita

Saksan suurin liikepankki Deutsche Bank aikoo perustaa ensimmäisen Euroopan-laajuisen vähittäispankin. Deutsche kertoi torstaina, että se aikoo laajentaa vähittäispankkiyksikköään Deutsche Bank 24:ää seitsemään Euroopan maahan.

Pankin pääjohtaja Rolf Breuer sanoi, että Deutsche haluaa tulla johtavaksi yksityisasiakkaiden pankiksi Euroopassa. Osa merkittävää strategista muutosta on myös osakevälityspalvelujen käynnistäminen Internetissä.

Deutsche Bank joutui miettimään strategiansa uusiksi, kun sen fuusio Dresdner Bankin kanssa kariutui keväällä. Fuusion tuloksena olisi syntynyt maailman suurin liikepankki, jonka tarkoitus oli haalia asiakkaikseen varakasta väkeä ja yrityksiä. Vähittäispankkitoimintaa piti karsia kovalla kädellä.

Nyt yksityisasiakkaisiin ladataan jälleen paljon toivoa. Saksan lisäksi Italiassa, Espanjassa, Ranskassa, Portugalissa, Belgiassa ja Puolassa toimivalla pankilla olisi 10,5 miljoonaa asiakasta. Työntekijöitä sillä olisi 21 000 ja sivukonttoreita yli 2 000.

Deutsche Bank kertoi torstaina myös vahvasta tuloksesta. Sen voitto yli kaksinkertaistui vuoden ensimmäisellä puoliskolla ja nousi 3,8 miljardiin euroon eli noin 22,5 miljardiin Suomen markkaan. Suuri osa tuloksesta oli kuitenkin peräisin vakuutusyhtiö Allianzin osakkeiden myynnistä.


Kaksi teräsjättiä tiivistää yhteistyötään

Kaksi maailman suurinta teräsyhtiötä kertoi keskiviikkona tiivistävänsä yhteistyötään. Eteläkorealainen Pohang Iron and Steel (Posco) ja japanilainen Nippon Steel sanoivat liittoutuvansa kiristyvän kansainvälisen kilpailun vuoksi.

Yhtiöt harkitsevat yhdessä mm. yhteisyritysten perustamista ulkomaille. Yhteistyölle saattaisi olla sijaa myös sähköisessä kaupankäynnissä, raaka-aineiden hankinnassa sekä tutkimus- ja kehitystoiminnassa.

Yhteisistä hankkeista huolimatta yhtiöt kertovat pysyvänsä "hyvinä kilpailijoina". Myynti ja tuotanto on sopimuksen perusteella tarkoitus pitää erillään.

Odotettu sopimus kasvattaa osapuolten omistusta toisistaan. Nippon Steelin osuus eteläkorealaisesta kumppanista kasvaa kolmeen prosenttiin nykyisestä 0,7 prosentista. Posco hankkii Nipponin osakkeita samalla summalla, jonka Nippon maksaa Poscosta.

Liittoutuma on avoin myös uusille jäsenille. Yhtenä nimenä on väläytetty taiwanilaista China Steeliä, mutta Poscon hallituksen puheenjohtaja Yoo Sang-bu uskoo, että muitakin aasialaisia teräsyhtiöitä voisi lähteä mukaan. Posco ja Nippon Steel pitävät hallussaan seitsemää prosenttia maailman teräsmarkkinoista.


AltaVistan tappiot pienenemään päin

Internet-hakukone AltaVista jatkoi touko-heinäkuussa vakavasti tappiollisena. Yhtiö kertoi tehneensä vuosineljänneksellä 195 miljoonaa markkaa tappiota 455 miljoonan markan liikevaihdolla.

Tuore tappio on kuitenkin pientä vuodentakaiseen 1,5 miljardiin markkaan verrattuna, joka syntyi puolta pienemmällä liikevaihdolla. Viisivuotias yhtiö arvioi nyt pääsevänsä kuluvan tilikauden viimeisellä neljänneksellä ensimmäistä kertaa voitolle.

Toimitusjohtaja Rod Shrockin mukaan AltaVista saattaa viivan yli päästyään virvoittaa henkiin myös kauan lykätyn pörssilistautumisensakin.

Yhteensä 5,2 miljardia markkaa tappiota tehnyt AltaVista siirsi listautumistaan huhtikuussa, kun teknologiaosakkeet olivat rajussa laskussa.


Euroopan työttömyys edelleen laskussa

Euroalueen työttömyysaste putosi kesäkuussa prosentin kymmenyksen toukokuun tasolta ja oli 9,1 prosenttia. Lukemat olivat ekonomistien odotusten mukaisia. Vuosi sitten työttömyysaste oli 9,9 prosentin tasolla, joten parannusta on kertynyt vuodessa 0,8 prosenttiyksikköä.

Koko EU-alueen työttömyysaste oli kesäkuussa 8,4 prosenttia, kun se vuosi sitten oli vielä 9,2 prosentin tasolla. Paras työllisyystilanne oli Luxembourgissa, missä työttömyysaste oli ainoastaan 2,2 prosenttia. Itävallassa lukema oli vastaavasti 3,3 prosenttia.

Myös Hollannissa on erittäin alhainen työttömyysaste, mutta kesäkuun lukemat eivät ehtineet julkaistuun tilastoon. Toukokuussa Hollannin työttömyysaste oli 2,8 prosenttia. Pahiten työttömyys riivaa edelleen Espanjaa, missä työttömien määrä työikäisistä oli 14,1 prosenttia.

Nopeinta vauhtia työttömyystilanne on parantunut Irlannissa, missä vuosi sitten kirjattiin työttömyydeksi 5,7 prosenttia. Kesäkuun työttömyysaste oli 4,5 prosentin tasolla.

Euroopan tilastokeskus Eurostat arvioi euroalueella olleen kesäkuussa noin 11,8 miljoonaa työtöntä. EU-alueen työttömien määräksi arvioitiin 14,4 miljoonaa henkilöä.


Iridiumille jälleen jatkoaikaa

Puheluita välittävä Iridium-satelliitti saa näillä näkymin jatkaa toimintaansa vielä elokuun 9. päivään saakka. Iridiumin suurin sijoittaja Motorola antoi satelliitille maanantaina reilun viikon jatkoajan, jotta investointipankki Castle Harlan kumppaneineen voisi vielä harkita konkurssiyhtiön pelastamista.

Konkurssituomioistuin antoi jo maaliskuussa luvan viiden miljardin dollarin arvoisen satelliitin tuhoamiseen. Motorola on kuitenkin jatkanut Iridiumin toimintaa kaikessa hiljaisuudessa ja toivonut löytävänsä uusia sijoittajia hankkeen taakse.

Jos neuvottelut Castle Harlanin kanssa epäonnistuvat, Motorola voi ohjata satelliitin kiertoradaltaan ja antaa sen palaa maan ilmakehässä.

Iridiumin kautta voi soittaa matkapuheluita kaikkialla maailmassa. Satelliittiyhtiö aloitti toimintansa syksyllä 1998, mutta haki konkurssia jo viime elokuussa 4,4 miljardin dollarin velat niskassaan.

Puhelinyhtiön asiakkaat valittivat tökkivästä palvelusta ja ennen muuta tähtitieteellisistä hinnoista: puhelumaksut nousivat yhdeksään dollariin eli noin 60 markkaan minuutilta, ja puhelimen hinta liikkui 3 500 dollarissa eli yli 20 000 markassa.

Iridium pudotti hintojaan selvästi viime kesänä, mutta tämän vuoden alkuun mennessä palvelu ennätti kerätä yhteensä vain 55 000 käyttäjää.


Ioboxin uusi omistaja rankasti tappiolla

Espanjalainen Internet-operaattori Terra Networks pyörii vahvasti tappiolla. Puhelinjätti Telefonicaan kuuluvan yhtiön tulos painui alkuvuonna 165,9 miljoonaa euroa eli lähes miljardi markkaa miinukselle. Tappion määrä yli kaksinkertaistui viime vuoden vastaavasta jaksosta.

Terra Networks on merkittävä Internet-palveluntarjoaja Espanjassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Suomalaisille Terra-nimi tuli tutuksi viime viikolla, kun Terra Mobile osti täkäläisen Iobox-portaalin. Terra Mobile on Telefonican ja Terra Networksin hiljattain perustama portaaliyhtiö.

Vaikka toiminta oli rankasti tappiollista, Terra Networksin liikevaihto kasvoi alkuvuoden aikana peräti 178 prosenttia 84 miljoonaan euroon eli noin puoleen miljardiin markkaan. Tuloja kertyi mainostajilta ja sähköisestä kaupasta.

Terra kertoo kaksinkertaistaneensa asiakkaidensa määrän alkuvuoden aikana. Yhtiön palveluilla on nyt 2,66 miljoonaa tilaajaa. Maksavien asiakkaiden määrä kasvoi Terran mukaan tammi-kesäkuussa 174 000:lla. Vuoden 1998 lopulla perustettu yhtiö odottaa, että sen toiminta kääntyy voitolliseksi vuonna 2002.

Terra Networks pyrkii parhaillaan valtaamaan yhdysvaltalaista Lycosia. Se on maksanut yhtiön osakkeista tähän mennessä jo 12,5 miljardia dollaria eli noin 80 miljardia markkaa. Yhdistyneestä Terra Lycosista tulisi maailman kolmanneksi suurin Internet-yhtiö, jolla on toimintaa 37 maassa.


Stonesoft yhteistyöhön Fujitsu Siemensin kanssa

Ohjelmistotalo Stonesoft aloittaa yhteistyön Fujitsu Siemens Computersin kanssa. Yhteistyösopimuksen mukaan Stonesoftin korkean käytettävyyden StoneBeat-tuotteet integroidaan osaksi Fujitsu Siemens Computersin tuotteistamia korkean käytettävyyden tietoturvaratkaisuja.

Yhtiöt yhdistävät StoneBeat-tuotteet osaksi Siemensin UNIX-pohjaisia Primepower-palvelinperheen tuotteita.

- Suurimmalle osalle asiakkaistamme korkea käytettävyys ja skaalautuvuus ovat tärkeimpiä vaatimuksia palvelinratkaisuilleen, ja niiden merkitys vain kasvaa sähköisen kaupankäynnin lisääntyessä, perusteltiin Fujitsu Siemens Computersilta.

Fujitsu Siemens Computersin pääkonttori sijaitsee Amsterdamissa, Hollannissa. Yhtiöllä on 7 200 työtekijää ja yli 2 000 jälleenmyyjää Euroopassa.

Koonnut: IA
4.8.2000


Talous-sivulle