Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysViikon varrelta - kotimaan talousuutisia lyhyestiLaitteiden verkkokauppa huolettaa atk-alan jälleenmyyjiä

Atk-alan jälleenmyyjät pelkäävät asemansa heikkenevän verkkokaupan kasvun vuoksi, selviää Taloustutkimuksen kyselystä. Suurimpana uhkana pidetään katteiden ja hintojen laskua. Myös laitteiden lisääntyvä suoramyynti huolettaa jälleenmyyjiä.

Taloustutkimuksen ATK-Dealer 2000 -selvitystä varten haastateltiin touko-kesäkuussa 328:aa atk-jälleenmyyjää. Heistä 65 prosenttia arvioi verkkokaupan heikentävän jälleenmyyjän asemaa, 22 prosenttia uskoo sen paranevan.

Optimistiset vastaajat luottavat, että verkkokaupan myötä jälleenmyyjän osaamista ja palvelua arvostetaan entistä enemmän, koska neuvontaa ja tukipalvelua on hankala myydä verkon kautta


Ohjelmistopiratismista tuhansia oikeudenkäyntejä Euroopassa

Tietokoneohjelmistojen tekijänoikeuksia puolustava Business Software Alliance (BSA) on saanut kuluvan vuoden aikana lähes 6 000 ilmoitusta laittomista tietokoneohjelmista Euroopassa. Lähes kaikki ilmoitukset ovat johtaneet oikeudellisiin toimiin, BSA kertoo.

Suomessa BSA sai lähes 200 yhteydenottoa, jotka liittyivät tietokoneohjelmistojen tekijänoikeuskysymyksiin. Suurin osa ilmoituksista koski loppukäyttäjiä.

Suomen BSA:sta kerrotaan, että kaikki esiin tulevat tapaukset tutkitaan ja useimmiten ne johtavat myös jatkotoimiin.

Järjestön mukaan Internet-piratismitapaukset ovat selvässä kasvussa. Internetistä poistettiin alkuvuonna yli 700 laittomia ohjelmistoja välittävää kotisivua. Joukossa oli myös suomalaisia sivustoja.


Öljytuotteiden myynti pieneni alkuvuonna

Öljytuotteiden menekki heikkeni alkuvuonna. Öljy- ja kaasualan keskusliiton tilastojen mukaan öljytuotteita myytiin tammi-kesäkuussa viisi prosenttia vähemmän kuin viime vuoden alkupuoliskolla.

Kansalaisia kuohuttanut bensiinin kallistuminen näkyi menoveden myynnissä. Bensiinin myynti supistui kolme prosenttia osittain ennätyksellisen korkeaksi nousseen hintatason takia. Bensiinin kulutus on tosin jo usean vuoden ajan ollut laskussa.

Öljytuotteista vain dieselöljyn menekki parantui, dieseliä myytiin neljä prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Syynä on ennen kaikkea talouskasvu, mutta myös se, että dieselkäyttöisten autojen osuus henkilöautokannasta on kasvanut.

Normaalia lämpimämpi alkuvuosi pienensi lämmitysöljyn menekkiä alkuvuonna. Kevyen polttoöljyn myynti laski 13 prosenttia ja raskaan polttoöljyn myynti 14 prosenttia.

Öljy- ja kaasualan keskusliitto arvioi, että öljyn kallistuminen on saanut asiakkaat lykkäämään lämmitysöljyvarastojen täydennyksiä.

Öljytuotteiden hintojen nopea nousu on parantanut maakaasun kilpailukykyä. Maakaasun hinta on kohonnut öljytuotteita maltillisemmin, ja maakaasun kulutus kasvoikin kuusi prosenttia viime vuodesta.


Tietoenatorin kannattavuus koheni

Tietotekniikkapalveluita tarjoavan Tietoenator-konsernin tulos kasvoi alkuvuonna selvästi. Tammi-kesäkuun tulos rahoituserien jälkeen suureni 27 prosenttia 66 miljoonaan euroon.

Osakekohtainen tulos suureni sekin 0,57 euroon, mutta puolisvuotiskauden liikevaihto pieneni 8 prosenttia 561 miljoonaan euroon.

Vuoden loppupuoliskolla Tietoenator arvioi tuloksen olevan viime vuoden tasoa.


Teollisuusyritysten liikevaihto kasvoi 19 prosenttia helmi-huhtikuussa

Teollisuusyritysten liikevaihto oli Tilastokeskuksen mukaan helmi-huhtikuussa 19 prosenttia suurempi kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona.

Eniten liikevaihto kasvoi vientiteollisuudessa. Tarkastellulla kolmen kuukauden ajanjaksolla liikevaihto laski vuotta aiemmasta vain tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa sekä sähkö-, kaasu- ja vesihuollossa.

Liikevaihto kasvoi helmi-huhtikuussa eniten sähköteknisessä teollisuudessa, 54 prosenttia vuotta aiemmasta. Metallien jalostuksessa liikevaihto kasvoi 33 prosenttia.

Ei-metallisten mineraalituotteiden valmistuksen liikevaihto oli tarkasteluajanjaksolla 13 prosenttia, koneiden ja laitteiden valmistuksen 11 prosenttia ja kemian teollisuuden 10 prosenttia vuoden takaista suurempi.

Puu- ja paperiteollisuuden liikevaihto kasvoi huhtikuussa päättyneellä kolmen kuukauden ajanjaksolla 9 prosenttia vuotta aiemmasta.

Teollisuusyritysten maksama palkkasumma kasvoi helmi-huhtikuussa 6 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Palkkasumma kasvoi ajanjaksolla eniten sähköteknisessä teollisuudessa eli 13 prosenttia vuotta aiemmasta.

Palkkasumma kasvoi kaikilla muilla toimialoilla paitsi elintarviketeollisuudessa sekä tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa. Näillä toimialoilla palkkasumma oli tarkasteluajanjaksona vuoden takaisella tasolla.


Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat 1,4 prosenttia

Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat kohosivat tammi-maaliskuusta huhti-kesäkuuhun koko maassa keskimäärin 1,4 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 0,9 prosenttia.

Alkuvuoteen verrattuna asuntojen hintojen nousu on pääkaupunkiseudulla selvästi hidastunut toisella neljänneksellä. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen laatimasta asuntojen hintatilastosta, joka perustuu kiinteistönvälittäjien aineistoon.

Helsingissä vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat tämän vuoden ensimmäisestä neljänneksestä 1,2 prosenttia ja Espoossa 2,2 prosenttia. Vantaalla hinnat laskivat vajaan prosentin.

Turussa nousua tilastoitiin 0,8 prosenttia, Tampereella 1,8 prosenttia, Lahdessa 2,3 prosenttia ja Kuopiossa 2,5 prosenttia. Hinnat laskivat Oulussa 1,8 prosenttia ja Jyväskylässä 0,7 prosenttia.

Vanhat kerrostaloasunnot maksoivat vuoden 2000 huhti-kesäkuussa keskimäärin noin 10 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin vastaavana ajanjaksona.

Vanhojen kerrostaloasuntojen reaalihintaindeksi pysyi koko maan tasolla käytännössä muuttumattomana alkuvuodesta. Pääkaupunkiseudulla se jopa kääntyi laskuun. Tämä johtui asuntojen hintojen nousun tasaantumisesta ja inflaation nopeutumisesta.


Teollisuustuotannon vahva kasvu jatkui kesäkuussa

Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli kesäkuussa Tilastokeskuksen mukaan 11,6 prosenttia suurempi kuin vuoden 1999 kesäkuussa.

Tammi-kesäkuussa teollisuustuotanto kasvoi 8,3 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tämä ennakkotieto perustuu Tilastokeskuksella 28. heinäkuuta mennessä käytettävissä olleisiin tietoihin. Tarkistettu teollisuustuotannon kasvuprosentti ja toimialoittaiset tiedot kesäkuulta saadaan elokuun puolivälissä.

Toukokuun teollisuustuotannon kasvu oli 12,4 % eli 0,3 prosenttiyksikköä suurempi kuin 30.6. julkaistu ennakkotieto.

Koonnut: IA
4.8.2000


Talous-sivulle