Keskiaikapidoissa nautitaan Wiipurin linnan parhaita herkkuja
"Aterian aluksi siivotaan sormet ja kädet", alkaa Wiipurin linnan ruokalista. Sitten päästäänkin jo itse asiaan: ruokaa ja juomaa tarjotaan niin Knut Possen, linnanrouva Gunilla Bjelken kuin linnanherra Kaarle Knuutinpoika Bonden tapaan.
Keskiaikaisiin herkkuihin ja linnanpitojen tunnelmaan voi
tutustua suurilla karjalaisilla kesäjuhlilla, jotka järjestetään
16.-18. kesäkuuta Helsingissä.
- Yläluokan pidot olivat 1300- ja 1400-luvuilla todella suuria,
kertoo englantilaista ja italialaista keskiajan ruoka- ja
tapakulttuuria tutkinut Anne Mäkipelto.
Hoveissa pitopaikkana oli linnan keskuspiha. Vieraita oli
tuhansia ja tarjolla saattoi olla 30-40 ruokalajia. Ranskalaisissa
pidoissa tiedetään olleen jopa 80 ruokalajia.
Vieraita
viihdytettiin musiikilla, tarinoilla, ilveilyllä ja muilla
tempuilla.
Pidot kestivät pari kolme päivää.
Sokeroituja tammenterhoja ja höyhenpukuisia haikaroita
Alkupalaksi tarjottiin vaikkapa siirappia, salaattia tai kuivia
hedelmiä. Keskiajan makumieltymyksiä kuvaavat sokeroidut
tammenterhot ja ruusut, paahdetut kurjet, höyhenpukuiset
haikarat sekä muut lintu- ja riistaruoat.
Erityisen hienoa jälkiruokaa olivat sokerin kanssa tarjotut
ylelliset mausteet. Leivonnaiset ja lasillinen mausteviiniä voivat
myös tuolloin päättää aterian.
Vaikka ruokaa oli tarjolla yllin kyllin, ei jokaisen vieraan ollut
tarkoitus syödä kaikkea. Runsaista antimista valittiin suupaloja
mieltymysten mukaan. Ruokapitoihin kuului olennaisena tapa
jakaa osa ruoasta köyhille.
Suomessa vietettiin harvoin suurpitoja
Suomessa keskiajaksi kutsutaan ajanjaksoa noin 1150-1550.
Keski-Euroopasta tunnettuja suurpitoja vietettiin maassamme
harvoin; eihän ylhäisöä ja varakkaita juuri ollut.
Juhana herttuan Turun linnassa järjestämät pidot eivät toki
olleet kovin vaatimattomia. Ruokalistasta vuodelta 1563
ilmenee, että tarjolla oli erilaisia vehnäleipiä, herneitä,
kananmunia, kinkkua, kylkisilavaa, naudanselkää, sisäelimiä,
jänistä, hirveä ja metsäkaurista.
Myös kalaruokia nautittiin
runsaasti. Ruoan makua höystettiin hunajalla, etikalla, suolalla,
aniksella, kuminalla ja pippurilla. Palan painikkeeksi tarjottiin
olutta.
Sormet olivat paras apuväline ruokailussa
Tavallisen kansan elanto oli keskiajalla niukkaa. Ruoka oli
varastoitava talveksi suolaamalla ja kuivaamalla. Säilömiseen
hyödynnettiin myös pakkasia. Ruokaan suhtauduttiin suurella
kunnioituksella.
Ruoka-astiana oli arkisin yhteinen pata, josta noukittiin
sattumia lusikalla, puukolla tai leipää kastamalla. Paras
apuväline ruokailussa olivat kuitenkin sormet. Juhlassa toimitti
puulevy tai päre lautasen virkaa. Levyn päälle pantiin leipä,
jolle annos koottiin.
Rahvaan ruokaa olivat ohra- ja ruisleipä, puuro, kuivattu ja
tuore kala sekä suolaliha. Kostukkeeksi hörpättiin vedellä
jatkettua piimää tai kaljaa.
Myös karjalanpiirakka tunnettiin jo
keskiajalla muodossa tai toisessa. Marjat toivat
monipuolisuutta ruokavalioon. Juureksista olivat käytössä
lanttu, nauris, kaali, papu ja sipulit.
Knut Possen taikalientä ja mausteista rinkeliä
Keskiaikapidot järjestetään Helsingin jäähallissa. Tapahtumassa
selviää myös, miten keskiaikana pukeuduttiin ja millaista
ohjelmaa vieraille linnassa tarjottiin.
Nälän kiihottajaksi lupaillaan Viipurin pamauksesta kuuluisaksi
tulleen Knut Possen taikalientä. Linnanrouva Gunilla Bjelken
alkupaloihin kuuluu mm. ohraisia piiraita ja leipää, maalaismunia,
Viipurinlahden suolakalaa, hapankaalia ja juustoa.
Pääruokana ovat puolestaan linnanherra Kaarle Knuutinpoika
Bonden parhaat herkut: rukiisella pedillä kalaa kultakastikkeella,
porisevassa padassa mureaa lihaa sekä hunajaisia juureksia ja
tuhteja ryynejä.
Jälkiruoaksi tarjotaan kuuluisaa Viipurin rinkeliä, joka on tehty
alkuperäisen mustainveljesten reseptin mukaan. Mausteisen ja
makean rinkelin kanssa juodaan tummaa keskiaikaista mallasta
tai metsäistä mehua.
STT-MH
25.2.2000
Ajassa -sivulle
|