Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tuomioja varoittaa EU-hakijamaita pitkistä jäsenyysprosesseista



Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan EU:n jäsenyyttä hakevien maiden olisi syytä varautua huomattavasti pitempiin hakuaikoihin kuin "yleisellä puhetasolla on annettu ymmärtää".


Tuomioja arvioi maanantaina, että valtaosa hakijamaista on vielä kaukana EU:sta elintason, markkinoiden toimivuuden ja poliittisen kulttuurin suhteen. Erityisenä ongelmana uusi ulkoministeri mainitsi korruption.

Tuomioja tapasi maanantaina toimittajia aamukahvilla ulkoministeriön lehdistö- ja kulttuuriosastolla. Tilaisuus juhlisti hänen ensimmäistä kokonaista työpäiväänsä ulkoministerinä.

- Minä olen eri yhteyksissä hakijoiden suuntaan sanonut, että varautukaa huomattavasti pitempään prosessiin kuin yleisellä puhetasolla on kerrottu. Saattaa kuitenkin olla, että jopa minä olen ollut liian optimistinen prosessin etenemisen suhteen, Tuomioja sanoi.

Konkreettisena esimerkkinä Tuomioja mainitsi korruption kitkemisen. Siinä hakijamaiden tulee hänen mukaansa "edistyä merkittävästi" ennen kuin jäsenyys voi toteutua.

- Tässä tarkoitan korruptiota laajassa mielessä, myös poliittisen järjestelmän toimivuuteen liittyvänä ilmiönä, enkä vain sitä, että tullimiehet ja poliisit ottavat lahjuksia. Kyseessä on tärkeä viesti, jota unionin on hakijamaihin vietävä.

Tuomioja luonnehti korruption vastaisen taistelun vaatimusta uudeksi painotukseksi jäsenyyden hakuprosessissa.

- Komissio on tuoreissa raporteissaan kiinnittänyt tähän asiaan aiempaa enemmän huomiota, ja myös me EU-ministerivaliokunnassa olemme todenneet, että tämä asia tulee ottaa aiempaa voimakkaammin ja avoimemmin esille.


Ääri-ilmiöt torjuttava

EU-maiden Itävaltaa vastaan suuntaamista pakotteista puhuttaessa Tuomioja painotti, että kyse on nimenomaan jäsenmaiden yksittäisistä poliittisista päätöksistä eikä EU:n instituutioiden ratkaisuista sinänsä.

Hän muistutti, että Itävallalla on yhä täydet jäsenoikeutensa tallella.

- Rohkaisevaa on se, että jäsenmaissa on yhteinen näkemys siitä, ettei tällaisille kielteisille ilmiöille tule antaa minkäänlaista elintilaa.

- EU on kuitenkin myös arvoyhteisö, joka on perustettu juuri torjumaan tällaisia ilmiöitä. Siksi on oltava sitäkin tiukempi unionin rajojen sisällä tapahtuvan kehityksen suhteen, Tuomioja sanoi.

EU-maat ryhtyivät boikotoimaan Itävaltaa kahdenvälisissä suhteissaan sen jälkeen kun Jörg Haiderin johtama äärioikeistolainen ja siirtolaisvastainen Vapauspuolue nousi Itävallan hallitukseen.

Tuomioja oli korostetun varovainen lausunnoissaan, ja noudatteli hallituksen linjauksia.


Britannian turkiskieltoon puuttuminen epäviisasta

Tuomioja pitää epäviisaana Suomen puuttumista Britannian lakiehdotukseen turkistarhauksen kieltämiseksi. Hänen mielestään siinä puututaan maan kansalliseen itsemääräämisoikeuteen.

Suomi otti viime perjantaina virallisesti kantaa Britannian lakiehdotukseen. Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi (kok.) katsoi kiellon voivan muodostaa epäsuoran kaupan esteen.

Tuomioja ja ympäristöministeri Satu Hassin (vihr.) äänestivät päätöstä vastaan hallituksen EU-ministerivaliokunnassa.

- Minusta se on periaatekysymys. Jos jokin EU-maa on omilla perusteillaan päätynyt tällaiseen ratkaisuun - joka ei vaikuta sisämarkkinoiden toimintaan - pidän siihen puuttumista arveluttavana.

Tuomioja sanoi, ettei hänen kantansa ole mikään linjaus turkistarhaukseen sinänsä. Hänen mielestään kysymys kuuluu EU:n läheisyysperiaatteen piiriin - toisin sanoen, ratkaisu kuuluu jäsenmaalle itselleen.

Hän pelkäsi, että ulkoinen puuttuminen Britannian lainsäädäntötyöhön voi johtaa kielteisiin seurauksiin.

- Jos tämä prosessi johtaa siihen, ettei lainsäädäntöä saatetakaan Britanniassa voimaan, jään kyllä miettimään, minkälainen viesti se on eläinsuojelijoille, jotka haluavat ajaa asiaansa laillisin ja julkisin keinoin, Tuomioja sanoi.


Pohjoismaat ensin

Uudella ulkoministerin kalenteriin on jo kertynyt runsaasti matkoja. Heti maanantaina edessä oli lähtö Kööpenhaminaan, pohjoismaisten ulkoministerien kokoukseen. Ruotsin ulkoministeri Anna Lindhiä Tuomioja aikoi lähteä tapaamaan muutenkin.

Viikon kuluttua maanantaina Tuomioja käy Tallinnassa, tapaamassa virolaista virkaveljeään Toomas Henrik Ilvestä.

Edessä on myös Barentsin neuvoston ministerikokous Oulussa 14.-15. maaliskuuta, EU:n ulkoministereiden ja puolustusministerien kokous 20.-21. maaliskuuta sekä samalla viikolla Lissabonin ylimääräinen EU-huippukokous.

Tuomioja osallistuu EU:n ja Afrikan huippukokoukseen Kairossa huhtikuun alussa. Venäjän matkakin on Tuomiojalla suunnitelmissa, sillä ulkoministeri Igor Ivanov ei osallistu Barentsin kokoukseen.

STT-IA
28.2.2000


Politiikka -sivulle