Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Auton turvatyyny voi olla lapselle surmanloukku



Turvatyynyt ovat yleistyneet nopeasti autoissa, mutta ne on suunniteltu lähinnä aikuisia varten. Tutkimuksissa on havaittu, ettei kolarissa automaattisesti laukeavasta tyynystä ole hyötyä alle 12-vuotiaille. Pahimmassa tapauksessa se voi olla surmanloukku.


- Yhdysvalloissa 150 lasta on kuollut turvatyynyn takia, sanoo turvallisuusinsinööri Matti Koivurova Liikenneturvasta.

Eräissä uusimmissa automalleissa on mahdollista kytkeä kuljettajan vieressä oleva turvatyyny pois päältä. Tällöin sen ei pitäisi laueta törmäyksessä. On kuitenkin olemassa vaara, ettei tyynyä muista poistaa käytöstä.


Vaarallinen yhdistelmä: turvaistuin ja -tyyny

Jos lapsi istuu turvatyynyllä varustetulla istuimella, hänen on käytettävä kolmen pisteen turvavyötä normaaliin tapaan. Lisäksi istuin on siirrettävä niin taakse kuin mahdollista.

Lasta ei saa missään tapauksessa kuljettaa turvakaukalossa tai -istuimessa selkä menosuuntaan sellaisella istuimella, jossa on turvatyyny. Vaarallinen paikka lapselle on myös istuin, jossa on kyljestä törmäyksessä laukeava turvaistuin. Turvallisin paikka lapsille on autossa takaistuin, koska turvatyynyt ovat yleensä auton etuistuimilla.

- Takaistuin on noin 20 prosenttia turvallisempi onnettomuudessa kuin etupenkit, huomauttaa Koivurova.


Turvaistuimessa selkä menosuuntaan

Lapsen turvakaukalo- ja istuin kannattaa sijoittaa autoon siten, että hän istuu selkä ajosuuntaan. Onnettomuudessa lapsi on tällöin paremmassa turvassa.

Kun lapsi matkustaa selkä ajosuuntaan neljän pisteen turvavöissä tukevassa kaukalossa tai istuimessa, ei pää törmäyksessä pääse heilahtamaan vaarallisesti. Suositeltavaa on kuljettaa lasta selkä auton keulaan päin niin kauan kuin hän mahtuu istumaan turvaistuimeen.


Vyötä ei saa vetää kainalon alta

Kun lapsi on liian iso turvaistuimeen, kannattaa hankkia istuinkoroke. Tällöin normaali kolmen pisteen turvavyö sopii hänelle paremmin. Vyö on asetettava samalla tavalla kuin aikuisillekin.

Joskus turvavyö tuntuu lapsesta epämukavalta, ja hän pujottaa sen kainalonsa alitse. Aikuisetkin saattavat toimia näin lisätäkseen matkustusviihtyvyyttä, mutta ottavat ajattelemattomuuttaan turvallisuusriskin.

- Missään nimessä ylävyötä ei saa pujottaa lapsen kainalon alta. Jos näin tehdään, onnettomuudessa yläkroppa pääsee retkahtamaan vaarallisesti, Koivurova muistuttaa.

Turvavyö ja -tyyny yhdessä ja oikein käytettyinä lisäävät ainakin aikuisten turvallisuutta ja vaimentavat iskuja törmäyksissä. Liian lähellä ohjauspyörää ei pidä istua, sillä silloin turvatyyny voi olla vaarallinen kuljettajalle.

STT-VT
23.12.1999


Kotimaa -sivulle