Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Hedelmät eivät kuulu samalle pöydälle

Joulukukkien hoidossa monta muistettavaa



Joulukukkien hengissä pitäminen läpi juhlapyhien on varsinainen taitolaji.


Hoito-ohjeiden viidakossa oikeastaan vain yksi neuvo pätee kaikkiin kasveihin: hedelmiä ei pidä asettaa kukkien viereen, sillä etenkin omenien erittämä etyleeni nopeuttaa kukkien kuihtumista.

Muita nyrkkisääntöjä ei sitten olekaan: lähes jokainen kukkalaji vaatii omat niksinsä.

Hankalin hoidettava suomalaisten suosikeista on joulutähti. Se tarvitsee tasaista kosteutta ja valoa. Liian lähelle ikkunaa kukkaa ei kannata valoon kuitenkaan sijoittaa, sillä silloin se voi saada vetoa.

- Joulutähteä kastellaan herkästi liikaa, jolloin se saattaa tiputtaa lehtiään. Toisaalta kukkaa ei saa päästää kuivahtamaankaan. Silloin siitä saattaa tulla runkomainen ja se alkaa venyä, ylipuutarhuri Tuomas Kauppila Oulun yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta luettelee.


Kylmänarka joulutähti

Jo joulutähden kotiin kuljetuksessa kannattaa olla huolellinen, sillä se kärsii kylmästä ja on altis jopa matkastressille. Kukka on syytä pakata autoreissua varten tukevasti ja viedä niin pian kuin mahdollista sisälle.

- Joulutähden ei tarvitse olla kuin muutaman sekunnin esimerkiksi vetoisessa ulkoeteisessä, kun se jo ottaa nokkiinsa.

Jos kukka tarkasta hoivasta huolimatta alkaa näyttää nuupahtamisen merkkejä, sen voi saada virkoamaan olosuhteita korjaamalla. Liian äkkinäisiin muutoksiin ei ole syytä kuitenkaan ryhtyä. Se ei pidä siitäkään.

- Jos joulutähden hoitaa hyvin, se karistaa kukkansa vasta toukokuussa. Viherkasvina sitä voi hoitaa yli kesän.


Hyasintti jääkaappiin

Hyasintit ja sipulitulppaanit ovatkin joulutähteen verrattuna toista maata. Ne tykkäävät viileästä ja jaksavat kukkia pidempään, jos ne viedään yöksi vaikkapa jääkaappiin.

- Jos hyasintti on koko ajan lämpimässä, se venähtää ja kuihtuu, Kauppila muistuttaa.

Hän suosittelee kastelemaan hyasinttia ja sipulitulppaania kerran viikossa ja silloin kunnolla. Välillä ne on hyvä päästää kokonaan kuivahtamaan.

- Hyasintista voi joulun jälkeen naksaista kukkavarret poikki. Sen jälkeen sitä voi säilyttää huoneen lämmössä välillä niukasti kastellen ja vaikka hieman lannoittaenkin, Kauppila kertoo vinkiksi niille, jotka haluavat kukan säilyvän kesään asti.

- Sen voi istuttaa vaikka ulos. Hyvällä tuurilla kukka saattaa syksyllä ruveta kukkimaankin. Myös leikkotulppaanit tykkäävät viileästä. Siksi kukat kannattaa asetella maljakkoon, jossa on vähintään haaleaa vettä ja kukkavirkistettä.

- Kukan varteen on hyvä tehdä imupinnat veitsellä leikaten, Kauppila lisää.

Hän varoittaa katkaisemasta vartta poikki saksilla. Silloin kukka sulkee imupintansa.


Atsalea lähes upoksiin

Amaryllis eli ritarinkukka ihastuttaa pisimpään, jos se pääsee valoisaan paikkaan ja sitä kastellaan tasaisesti.

Atsalea puolestaan on suokasvi, ja sitä pitäisi kastella runsaasti.
- Atsalean voisi kerran viikossa upottaa multaa myöten veteen. Sitä ei juuri pysty kastelemaan liikaa, Kauppila opastaa.

Atsalea pitää myös kosteasta ilmasta. Kukan sumuttaminen ei ole kuitenkaan aivan yksinkertainen juttu.
- Kukkaa pitäisi sumuttaa kaukaa. Se muuttuu pilkulliseksi, jos vesipisarat päätyvät kukille tai lehdille.

Myös sypressit tykkäävät vesisumuttelusta. Lisäksi ne vaativat tasaista kastelua, sillä mullan ei pitäisi päästä kuivumaan. Parhaiten sypressi menestyy viileässä.

STT-IA
23.12.1999


Ajassa -sivulle