Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Työehtojen sopiminen onnistuu yhteistoimintamenettelyssä



Työsuhteen ehtojen sopiminen yhteistoimintamenettelyssä on sujunut yleensä hyvin. Tuoreen tutkimuksen mukaan yhteistoimintalain osapuolia sopimuksen tekoon ohjaava tavoite on toteutunut ja yhteistoimintasopimuksia tehdään runsaasti.


Oikeustieteen lisensiaatti Kimmo Nieminen sanoo tuoreessa väitöskirjassaan, että yhteistoimintalaissa on kysymys yritystasoisen neuvottelu- ja sopimustoiminnan ohjaamisesta.

- Yritystasoisesta sopimustoiminnasta riippuu kuitenkin viime kädessä, missä määrin ja millaisessa laajuudessa sopimismahdollisuuksia käytetään hyväksi vai haluaako työnantaja tehdä asiassa päätöksen itsenäisesti täytettyään neuvotteluvelvollisuutensa.

Vaikka tavoite on yleisesti ottaen toteutunut, niin ongelmiakin on.
- Yhteistoimintalain nojalla tehtyjen sopimusten sisällöstä ja oikeusvaikutuksista ei ole selkeää lainsäädäntöä.

- Kaikkein ongelmallisimpia ovat sellaiset tilanteet, joissa luottamusmies tai muu henkilöstönedustaja tekee sopimuksen edustamiensa työntekijöiden puolesta, arvioi Nieminen.

Tutkimuksessa on kuitenkin päädytty siihen, että yhteistoimintalaissa säädetty neuvottelujärjestys on tärkeä työehtosopimusjärjestys, jossa voidaan käsitellä yrityksen tuotannollisia ja taloudellisia asioita.

- Yhteistoimintamenettely soveltuu neuvottelu- ja sopimusjärjestykseksi sellaisessa tilanteessa, jossa tuotannollisten ja taloudellisten irtisanomisten välttämiseksi työnantajan ja henkilöstön välillä sovitaan erilaisista vaihtoehtoisista henkilöratkaisuista.

Väittelijä korostaa kuitenkin yksilösuojan toteutumista.
- Jos sopimustoiminta tapahtuu työnantajan ja henkilöstön välillä on kuitenkin tärkeää, että työntekijän yksilönsuoja toteutuu.

Nieminen muistuttaa, että esimerkiksi perustuslainsuojasta sekä työsopimuslaissa säädetyistä irtisanomisperusteista ja syrjinnän kiellosta seuraa rajoituksia sille, missä laajuudessa yhteistoimintasopimuksia voi tehdä.

STT-IA
22.12.2000


Politiikka -sivulle