Nykypäivä

kokoomus

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon
äänestys


Haku Verkkouutisista:
Ajassa


Suosittu verkko-opetus ei ole kaikkien ulottuvilla

Internet on tuonut uuden ulottuvuuden koulutukseen. Juuri kun olemme tottuneet verkkokaupan ja kännykkämaailman termeihin, joudumme opettelemaan uusia käsitteitä. Nyt puhutaan eTampereesta, eHallinnosta, eBusineksesta, ePedagogiikasta ja eOppimisesta.

Joulurauhan julistus kielsi mässäilyn, juopottelun, väkivallan, melskaamisen ja varoitti tulipalosta

Joulurauhan julistus ei ole turkulainen erikoisuus, vaan sen juuret löytyvät kaukaa eurooppalaisista kaupungeista, joissa raatihuoneista annettiin samanlainen julistus.

Emmauksessa enemmän kysymyksiä kuin vastauksia

Israelin Länsirannalla sijaitsevan Emmauksen kaupungin rauniot synnyttävät enemmän arkeologisia kysymyksiä kuin vastauksia. Jälleen viime kesänä paikalla ahersivat monet vapaaehtoiset kaivajat, joiden tärkeimpiä löytöjä olivat roomalaisaikaiset lasipullot. Nämä melko ehjinä säilyneet pullot kaivettiin nyt ihmisten ilmoille parintuhannen vuoden unohduksen jälkeen.

Satoja naisia liittyi vetäytyvän armeijan matkaan

Heitä oli varmaan satoja.
- Niitä, jotka on kirjattu takaisin tulleeksi, on ehkä 200-300, mutta tietenkin heitä on tullut Suomeen muitakin reittejä kuin Hangon leirin kautta, arvioi filosofian tohtori Marianne Junila niiden suomalaisnaisten määrää, jotka syksyllä 1944 lähtivät vetäytyvän Saksan armeijan matkassa kohti Pohjois-Norjaa. Osa naisista jatkoi matkaansa aina Saksaan asti.

Kansallinen elokuva pelastettava

Elokuvapoliittinen keskustelu Suomessa linjautuu kolmeen kenttään: säätelevään eli valtiolliseen, puolustavaan eli yksityiseen sekä neuvoa-antavaan eli välittävään. Kaikkia osapuolia yhdistää yhteinen huoli kansallisen elokuvan olemassaolosta.

Kuka oli "Iso Eriksson" - merikapteeni Suomesta

Erikoinen, tavallaan nerokas on merimieselämästä kirjoittavan Eka Metsävuoren käsittelytapa, kun hän kirjoittaa faktaa ja fiktiota suurista purjelaivoista sekä merimieselämästä maailman merillä ja merimieskapakoissa.

Lesboperheissä elävistä nuorista kasvaa suvaitsevaisia

Lesboperheissä elävät nuoret kokevat joutuvansa todistelemaan muille perhe-elämänsä normaaliutta enemmän kuin perinteisissä ydinperheissä elävät. Lesboperheissä elävien nuorten perhekäsityksiä gradussaan tutkineen Minna Aholan mukaan nuorten mielestä lesboperheissä elämisestä on myös selkeitä hyötyjä.

Viikon pelidemo: Oni

Bungie Software haastaa tomb raiderit uudella action-pelillään, Onilla. Oni on sekoitus seikkailua, toimintaa, räiskintää ja taistelua. Pelaaja ohjastaa pelin sankaritarta, Konokoa, erilaisissa tehtävissä.

Lahjakkuus voisi altistaa skitsofrenialle

Tuore väitöstutkimus kertoo yllättävästi, että lahjakkuus voisi altistaa skitsofrenialle. Asia koskee varsinkin erinomaisesti koulussa menestyneitä poikia.

Uusi kirja kertoo suomalaisen kuvajournalismin vuosista

- Meillä on niin hieno ammatti, että emme sitä itse ymmärrä. Meillä on usein mahdollisuus kuvillamme sanoa, mitä mieltä itse olemme asioista ympärillämme. Näin kuvaa lehtikuvaajien työtä nyt jo edesmennyt kuvaajalegenda Kalle Kultala.

Lapin kuvauksia neljältä vuosisadalta

Lapin vanhat matkakuvaukset ja monet "kasvot" ovat luoneet maailmalle myytin suuresta ja salaperäisestä tunturien maasta, Ultima Thulesta, jossa asuu outo kansa. Tämä mielikuva on maailmalla yhä olemassa, elättämässä matkailua ja kannattamassa joulupukinkin myyttiä. Jokainen kokee sen omalla tavallaan.

Ultraviolettisäteily saattaa heikentää kalojen terveyttä

Lisääntyvä ultraviolettisäteily voi olla uhka kalojen terveydelle. Koska UV-säteily tunkeutuu veteen, sen vaikutukset ulottuvat myös veden ekosysteemeihin.

Jouluna kertyvää jätemäärää voi vähentää viisailla valinnoilla

Joulun aikaan lahjapapereista, tyhjistä pakkauksista ja muista roskista kertyy tavallista enemmän jätettä. Pakkausjätteen määrää voi kuitenkin vähentää huomattavasti, muistuttaa YTV-Jätehuolto.

Piparkakuilla pitkä ja värikäs historia

- Joulua ei voi ajatella ilman piparkakkuja, nauraa jyväskyläläinen Anna-Liisa Mattila. Täksi jouluksi hän tekee ainakin kuusi piparkakkutaikinaa, josta syntyy sekä pipareita että piparkakkutaloja. Eniten hän leipoo kukan mallisia joulupiparkakkuja. Ne symboloivat hedelmällisyyttä ja rikkautta.

Ajan suunnassa lyhyesti

Viikon vitsit - Jokes

Pieni kevennys muuten niin ankeaan arkeen.

Sivun alkuun