Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Pohjoismaat tärkeitä Mosambikille



Pohjoismaat ovat tällä hetkellä hyvin tärkeässä asemassa Mosambikin kannalta. Ruotsista tulee vuoden alusta EU:n puheenjohtaja ja Norjasta YK:n turvallisuusneuvoston jäsen, totesi Mosambikin ulkoministeri Leonardo Santos Simao keskiviikkona Helsingissä.


Hän oli neuvotellut Afrikan tilanteesta ja kahdenvälisistä kysymyksistä ulkoministeri Erkki Tuomiojan kanssa.

Mosambikin ulkoministeri ilmaisi tyytyväisyytensä, kuten hän sanoi, Pohjoismaisen yhteistyön elpymisestä. Hän viittasi siihen, että eräät Pohjoismaista kuuluvat Euroopan unioniin, johon kuuluu myös Afrikan entisiä siirtomaaisäntiä. Siksi Pohjoismaiden yhteisesiintyminen on elintärkeää uudenlaisten suhteiden luomiseksi Euroopan ja Afrikan välille.

Simao ja Tuomioja osallistuivat tiistaina Tukholmassa Ruotsin järjestämään kahdeksan Afrikan maan ja viiden Pohjoismaan ulkoministerin seminaariin, jossa käsiteltiin mm. YK:n rauhanturvatoimintaa, selkkausten estämistä ja muita osapuolia kiinnostavia kysymyksiä.


Huolta YK:n rauhanturvasta

Tukholman seminaari antoi myös hyvän tilaisuuden evästää YK:n turvallisuusneuvostossa aloittavaa Norjaa. Mosambik on Simaon mukaan hyvin huolissaan YK:n rauhanturvaamisen vaikeuksista esim. Somaliassa, Angolassa ja Sierra Leonessa.

Simao kiitti Afrikan alueellisten järjestöjen ponnisteluja rauhansopimusten aikaansaamiseksi, mutta korosti, että työ on hyvin vaikeaa luottamuksen puutteen, väkivallan ja vihan vuoksi.

Tästä syystä YK:n rauhanturvaajien pitäisi tulla paikalle mahdollisimman pian. Kaikenlainen viivyttely johtaa väkivaltaisuuksiin ja välikohtauksiin, jotka voivat murentaa saavutetun rauhan.

Rauhanprosessissa on kuitenkin myös löydettävä kestävä ratkaisu entisten taistelijoiden ongelmiin. Tämä ei koske vain sissejä, vaan sotilaita, jotka on kotiutettu asevoimien supistamisen myötä. Heidänkin elinmahdollisuutensa on turvattava, koska muuten he kokevat rauhanprosessin uhkana itselleen.


Vaaleja lykättävä

Ulkoministeri Simao arvosteli nykyistä rauhanprosessimallia, jossa rauhansopimuksen jälkeen nimitetään siirtymäkauden hallitus pariksi vuodeksi ja sen jälkeen järjestetään vaalit.

Näin pikaiset vaalit ovat Simaon mukaan kuitenkin vaaralliset, koska rauha on parin ensimmäisen vuoden aikana hauras: osapuolilla ei ole luottamusta ja ne suhtautuvat kielteisesti toisiinsa.

Vaalitaistelu horjuttaa tätä haurasta rauhaa ja repii auki arpisia haavoja.
- Rauha ja vakaus ovat tärkeämpiä kuin muodollinen demokratia, Simao sanoi.


Suomen henkinen tuki tärkeä

Ulkoministeri Simao kiitti lehdistötilaisuudessa Suomen kansan ja hallituksen antamasta suuresta tuesta alkuvuoden tulvakatastrofin yhteydessä.

Taloudellista ja aineellista tukea tärkeämpi oli kuitenkin Suomen moraalinen tuki.
- Tulvaan liittynyttä tuskaa on hyvin vaikea sanoin kuvailla, mutta tunne siitä, ettet ole yksin ja että maailma ja varsinkin ystäväsi ovat kanssasi, antaa enemmän voimaa selviytyä tilanteesta ja jatkaa, ulkoministeri Simao sanoi.

Simao kertoi, että alavien maiden asukkaita on uusien tulvien varalta asutettu uudelleen tilapäisasuntoihin korkeammalle. Nyt on myös, viivytysten jälkeen, saatu käyttöön lähes 90 prosenttia avustusvaroista.

STT-MH
22.12.2000


Ulkomaat -sivulle