Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







70 kauppahallista 8 jäljellä

Kauppahallielämää läpi Helsingin kulttuurivuoden



Helsinkiläisen Hakaniemen hallin kauppiaat haluavat tutustuttaa kävijät suomalaiseen elävään hallikulttuuriin kulttuurikaupunkivuonna 2000. Teemavuosi alkoi perjantaina 14.1.


Vuoden aikana hallissa esitellään eri yhteistyökumppanien kanssa suomalaista ruokakulttuuria ja kehitellään perinneruokien pohjalta uusia halliherkkuja.

Hallikauppiaat ry:n mukaan yhtenä tarkoituksena on houkutella uusavuttomat kaupunkilaiset tuoreiden raaka-aineiden ja uudenlaisten keittotaitokokemusten pariin.

Avajaisissa saattoi tutustua valtaisaan yli sadan keittokirjan kokoelmaan 1900-luvun eri vuosikymmeniltä. Esittelymyynnissä on vuoden 1999 keittokirjaksi valittu, Marttaliiton julkaiseman Herkkuja Martan keittiöstä -opas.

Yksi avajaisten kunniavieraista on Ranskan Avignonista saapuva keittiömestari Christian Etienne, joka on tunnettu provencelaisen keittiön merkkihahmona. Etienne tutustuu Hakaniemen hallin raaka-aineiden tarjontaan ja valmistaa niistä pieniä suupaloja.


Kuukausittain eri teemat

Hakaniemen hallin Ruokavuosi 2000 -ohjelmistoon kuuluu muun muassa Suomalaisen ruuan viikko, jota vietetään 7.-13.2.

Viikon teemana on "Puhtaiden ja herkullisten makujen Suomi" ja se toteutetaan yhteistyönä Helsingin kulttuurikaupunkisäätiön, Uudenmaan Liiton, Hallikauppiaat ry:n, Liha-alan tiedotus ry:n, Kotimainen Kala ry:n, Finfood Kotimaiset Kananmunat ja Finfood Hyvää Suomesta -toiminnan kesken.

Vuoden alkupuoliskolla hallivierailla on mahdollisuus saada tietoa Marttojen toiminnasta, Suomen Lammasyhdistys puolestaan esittäytyy kaupunkilaisille huhtikuussa, toukokuussa hallissa järjestetyissä "ulkoruokintakauden avajaisissa" lapsilla on mahdollisuus tutustua kotieläinpuistoon.

Kesällä tarjolla on suomalaista ruokakulttuuria kuudella kielellä ja syksyn mittaan kauppahallissa maistellaan kasviksia, luomua, meren ja metsän antimia sekä hallin perinteisiä ja kevennettyjä pyhäruokia.


Kauppahallit ovat sekä ostopaikkoja että turistinähtävyyksiä

Kauppahalli ja tori muodostavat lukuisissa kaupungeissa sekä Suomessa että ulkomailla keskeisen turistinähtävyyden.

Niissä on mukava käydä ostoksilla ja tarkkailla samalla paikallista elämänmenoa. Kaupungin omille asukkaille ne ovat luontaisia ostos- ja pistäytymispaikkoja.

Suomessa toimineista 70 kauppahallista on jäljellä enää kahdeksan ennen ensimmäistä maailmansotaa rakennettua.

Vanhimmat niistä ovat Helsingin Wanha kauppahalli vuodelta 1889 ja Turun kauppahalli vuodelta 1896. Molemmat ovat arkkitehti Gustaf Nyströmin suunnittelemia.

Pari-kolme vuosikymmentä sitten kauppahalleja kuoli ja purettiin. Näin katosivat kaupunkikuvasta mm. Haminan, Kotkan, Lappeenrannan ja Joensuun vanhat hallit.

Nykyisin viranomaiset suhtautuvat halleihin myönteisesti, sillä niiden matkailullinen vetovoima tunnustetaan yleisesti, iloitaan Suomen kauppahallien liitossa.

FF-STT-IA
14.1.2000


Ajassa -sivulle