70 kauppahallista 8 jäljellä
Kauppahallielämää läpi Helsingin kulttuurivuoden
Helsinkiläisen Hakaniemen hallin kauppiaat haluavat tutustuttaa kävijät suomalaiseen elävään hallikulttuuriin kulttuurikaupunkivuonna 2000. Teemavuosi alkoi perjantaina 14.1.
Vuoden aikana hallissa esitellään eri yhteistyökumppanien kanssa suomalaista
ruokakulttuuria ja kehitellään perinneruokien pohjalta uusia halliherkkuja.
Hallikauppiaat ry:n mukaan yhtenä tarkoituksena on houkutella uusavuttomat
kaupunkilaiset tuoreiden raaka-aineiden ja uudenlaisten keittotaitokokemusten
pariin.
Avajaisissa saattoi tutustua valtaisaan yli sadan keittokirjan kokoelmaan 1900-luvun eri vuosikymmeniltä. Esittelymyynnissä on vuoden 1999 keittokirjaksi valittu, Marttaliiton julkaiseman Herkkuja Martan keittiöstä -opas.
Yksi avajaisten kunniavieraista on Ranskan Avignonista saapuva keittiömestari Christian Etienne, joka on tunnettu provencelaisen keittiön merkkihahmona. Etienne tutustuu Hakaniemen hallin raaka-aineiden tarjontaan ja valmistaa niistä pieniä suupaloja.
Kuukausittain eri teemat
Hakaniemen hallin Ruokavuosi 2000 -ohjelmistoon kuuluu muun muassa Suomalaisen ruuan viikko, jota vietetään 7.-13.2.
Viikon teemana on "Puhtaiden ja herkullisten makujen Suomi" ja se toteutetaan yhteistyönä Helsingin kulttuurikaupunkisäätiön, Uudenmaan Liiton, Hallikauppiaat ry:n, Liha-alan tiedotus ry:n, Kotimainen Kala ry:n, Finfood Kotimaiset Kananmunat ja Finfood Hyvää Suomesta -toiminnan kesken.
Vuoden alkupuoliskolla hallivierailla on mahdollisuus saada tietoa Marttojen toiminnasta, Suomen Lammasyhdistys puolestaan esittäytyy kaupunkilaisille huhtikuussa, toukokuussa hallissa järjestetyissä "ulkoruokintakauden avajaisissa" lapsilla on mahdollisuus tutustua kotieläinpuistoon.
Kesällä tarjolla on suomalaista ruokakulttuuria kuudella kielellä ja syksyn mittaan kauppahallissa maistellaan kasviksia, luomua, meren ja metsän antimia sekä hallin perinteisiä ja kevennettyjä pyhäruokia.
Kauppahallit ovat sekä ostopaikkoja että turistinähtävyyksiä
Kauppahalli ja tori muodostavat lukuisissa
kaupungeissa sekä Suomessa että ulkomailla
keskeisen turistinähtävyyden.
Niissä on mukava
käydä ostoksilla ja tarkkailla samalla paikallista
elämänmenoa. Kaupungin omille asukkaille ne
ovat luontaisia ostos- ja pistäytymispaikkoja.
Suomessa toimineista 70 kauppahallista on
jäljellä enää kahdeksan ennen ensimmäistä
maailmansotaa rakennettua.
Vanhimmat niistä
ovat Helsingin Wanha kauppahalli vuodelta 1889
ja Turun kauppahalli vuodelta 1896. Molemmat
ovat arkkitehti Gustaf Nyströmin suunnittelemia.
Pari-kolme vuosikymmentä sitten kauppahalleja
kuoli ja purettiin. Näin katosivat kaupunkikuvasta
mm. Haminan, Kotkan, Lappeenrannan ja
Joensuun vanhat hallit.
Nykyisin viranomaiset
suhtautuvat halleihin myönteisesti, sillä niiden
matkailullinen vetovoima tunnustetaan yleisesti,
iloitaan Suomen kauppahallien liitossa.
FF-STT-IA
14.1.2000
Ajassa -sivulle
|