Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Jäsenneuvottelut Latvian ja Liettuan kanssa alkavat maaliskuussa

EU:n tuki Baltian maille kaksinkertaistuu



Euroopan unionin myöntämä tuki Baltian maille kasvaa merkittävästi alkaneen vuoden aikana. Laajenemisesta vastaava EU-komissaari Günther Verheugenin mukaan EU:n tuki jäsenehdokkaille Virolle, Latvialle ja Liettualle kaksinkertaistuu nykyisestä tasosta.


EU-parlamentille tiistaina puhunut Verheugen kertoi, että EU on juuri aloittanut Phare-varojen ohjaamisen Baltian maille. Phare on EU:n teknisen ja taloudellisen avun ohjelma, jota myönnetään myös Keski- ja Itä-Euroopan maille.

Verheugenin mukaan Viron ja Latvian osalta tarvitaan vielä joidenkin esteiden poistamista, jotta maat voivat vastaanottaa avustuksia.
- Avustusohjelmien hallinnointi on tärkeä osa jäsenyyden valmistelua, Verheugen totesi.

Verheugen huomautti, että EU:ssa Baltian maat joutuvat joka tapauksessa käsittelemään suuria avustusmääriä.


Neuvottelut alkavat maaliskuussa

EU aloittaa varsinaiset liittymisneuvottelut Latvian ja Liettuan kanssa maaliskuussa. EU:n kiertävästä puheenjohtajuudesta vastaava Portugali kannattaisi nopeampaa aikataulua, mutta Verheugenin mielestä on liian aikaista avata neuvottelukappaleet helmikuussa uusien ehdokasmaiden kanssa.

Verheugen kuitenkin sanoi, että muodollisesti neuvotteluseremoniat avataan helmikuussa. Tällöin kerrotaan, mitä osa-alueita neuvotteluissa vuoden ensimmäisen puoliskon aikana käsitellään.

Verheugenin mukaan olisi suhteellisen helppoa aloittaa neuvottelut nopeasti laajemminkin, mutta esteeksi hän mainitsi mm. neuvottelukapasiteetin rajallisuuden. Tämä rasittaisi Ranskan puheenjohtajuutta vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.

Verheugenin totesi, että vielä avoinna olevat neuvottelukohdat Viron kanssa aloitetaan Portugalin kauden loppuun mennessä. Portugali on puheenjohtajamaa kesäkuun loppuun asti.

Kuluvan vuoden aikana komissiossa ilmenee tarve lisätä neuvotteluihin keskittyvää väkeä, Verheugen arvioi. Komissio on hänen mukaansa tehnyt periaatepäätöksen lisäresursseista.

EU sopi joulukuussa Helsingin huippukokouksessa aloittavansa liittymisneuvottelut Latvian ja Liettuan lisäksi myös Slovakian, Bulgarian, Romanian ja Maltan kanssa. Keväällä 1998 neuvottelut jäsenyydestä aloitettiin Viron, Puolan, Slovenian, Tshekin, Unkarin ja Kyproksen kanssa.


"Viron kielilaissa syrjiviä elementtejä"

Verheugen muistuttaa, että Viro, Latvia ja Liettua ovat ainoat entiset Neuvostoliiton maat, jotka neuvottelevat EU:hun liittymisestä. Ne näyttelevät hänen mukaansa keskeistä osaa, kun halutaan taata Itämeren alueen vakaus.

- EU:n ja Baltian maiden suhteet koskevat Venäjän etuja enemmän kuin muiden hakijoiden asiat, Verheugen sanoi.

Komissaari Verheugenin mukaan Venäjä tunnustaa edut, jotka sille koituvat EU:n tulemisesta maantieteellisesti entistä lähemmäksi. Hän tosin myöntää, että Moskovassa esiintyy myös muita näkökulmia.

Baltian maat ovat Verheugenin mukaan edistyneet hyvin jäsenehtojen täyttämisestä.
- Ei ole mitään epäilystä siitä, etteivätkö kaikki kolme maata ponnistelisi ehtojen täyttämisessä, Verheugen arvioi.

Komissaari toivotti tervetulleeksi Latvian viime vuonna hyväksymän kielilain, ja samaa hän toivoi Virolta. Viron kielilaki sisältää Verheugenin mukaan syrjiviä elementtejä.
- Oman kielen suojelu ei saa johtaa toisten syrjintään tai taloudellisiin haittoihin, Verheugen huomautti.

Verheugen arvosteli Latvian joulukuista päätöstä asettaa maahantuotavalle sianlihalle vähimmäishinnat. Latviaan ei saa viedä kilohinnaltaan alle 1,05 latin eli reilua kymmentä markkaa halvempaa sianlihaa. Vientirajoitus vaikuttaa erityisesti Viroon.

Verheugen sanoi, että päätös on EU:n sopimusten vastainen ja haittaa kaupankäyntiä. Hän huomautti Latvian päättäneen asiasta kuulematta EU:n komissiota ja osoittamatta, että tuonti aiheuttaa maalle erityisiä ongelmia. EU:n komissio on kehottanut Latviaa kumoamaan päätöksensä.

STT-MH
14.1.2000


Politiikka -sivulle