Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Esillä talouden globalisaation erilaiset vaikutukset kehitys- ja teollisuusmaissa

YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön kokous alkaa Bangkokissa



Talouden globalisaation hyötyjen epätasainen jakautuminen, WTO:n viimesyksyisten neuvottelujen epäonnistuminen ja maailmankaupan yhteys kehityskysymyksiin ovat aiheita, jotka nousevat esille lauantaina, kun YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö UNCTAD aloittaa kokouksena Bangkokissa.


Kehitysmaat toivovat viimeinkin saavansa äänensä kuuluville maailmankaupasta puhuttaessa, mutta useimmat teollisuusmaat ovat lähettäneet kokoukseen vain virkamiestason valtuuskunnat.

Bangkokiin saapuu kolmisentuhatta valtuutettua yli 140 maasta. Viikon aikana on määrä neuvotella siitä, miten globalisaation hyötyjä voitaisiin jakaa tasaisemmin teollisuus- ja kehitysmaiden kesken.

Tarkkailijat ovat huomauttaneet, että kyseessä on ensimmäinen mahdollisuus keräillä sirpaleita WTO:n myrskyisän ja epäonnistuneen Seattlen kokouksen jälkeen.

UNCTAD:n pääsihteeri Rubens Ricupeiro toivoo, että kokouksessa voitaisiin luoda perusta sellaiselle uudelle kauppaneuvottelukierrokselle, jossa kehitysmailla olisi todellista sananvaltaa.

- Meille kauppa ei ole itsetarkoitus. Se on keino kuljettaessa kohti kehitystä. Uskon, että kokous tarjoaa mahdollisuuden eräänlaiseen paranemisprosessiin Seattlen jälkeen erityisesti kehitysmaille, Ricupeiro sanoi kokouksen alla.

Myös Thaimaan pääministeri Chuan Leekpai kehotti kokousvaltuutettuja luomaan "kunnianhimoisen suunnitelman", jotta kaikki maailman maat voisivat nauttia reilusta talouskasvusta.


Myös vastustajilla rooli

WTO:n jäsenet eivät Seattlen kokouksessa onnistuneet sopimaan uudesta neuvottelukierroksesta maailmankaupan esteiden purkamiseksi. Kokousta leimasivat vapaakaupan vastustajien väkivaltaiset mielenosoitukset, jotka aika ajoin lamauttivat koko Seattlen keskustan.

Bangkokissa järjestäjät ovat yrittäneet estää vastaavan toistumisen järjestämällä kansalaisjärjestöille oman kokouksen ennen varsinaisen UNCTAD:n konferenssin alkua. Järjestöt vetosivat kokouksen jälkeen keskiviikkona UNCTAD:iin, jotta se "taistelisi kehitystä vääristävää kauppapolitiikkaa vastaan".

Järjestöjen julkilausuman mukaan UNCTAD:n tulisi mm. edistää suuryritysten valvontaa, tutkia kaupan vaikutusta ihmisoikeuksiin ja keskustella pääomaliikkeiden rajoittamisesta.

UNCTAD:ia pidetään yleisesti kehitysmaiden omana järjestönä, joka nauttii kolmannen maailman luottamusta. Kokoukseen osallistuvat useimpien Kaakkois-Aasian maiden valtionpäämiehet, YK:n pääsihteeri Kofi Annan ja WTO:n pääjohtaja Mike Moore.

Länsimaat, jotka arvostelijoiden mukaan hyötyvät eniten talouden globalisaatiosta, ovat lähettäneet Bangkokiin vain virkamiestason valtuuskunnat.

- Toivon - joskin heikosti - että rikkaat maat kuuntelisivat. Me epäilemme ja pelkäämme, että ne haluavat heikentää UNCTAD:n asemaa hallitsemansa WTO:n hyväksi, sanoi tunnettu malesialainen kansalaisjärjestöaktivisti Martin Khor keskiviikkona.

STT-IA
11.2.2000


Ulkomaat -sivulle