Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Osa-aikatyö luonteva tapa pitkittää työuraa



Suomalaiset miehet katoavat työelämästä nuorempana kuin useimpien muiden EU-maiden miehet.


Muualla Euroopassa osa-aikatyö on luonteva tapa säädellä työkuormaa ja pitkittää työuraa, mutta suomalainen mies ei ole tätä vaihtoehtoa vielä hyväksynyt.

Työelämän sopeutumista ikääntyviin ja ikääntyvien sopeutumista työelämään pohdittiin kansallisen ikäohjelman vaikuttajaseminaarissa Helsingissä tiistaina.

Ruotsalaisista ja tanskalaisista 55-59-vuotiaista miehistä peräti 80 prosenttia osallistuu edelleen työelämään. Suomalaiset ikämiehet ovat noin 60 prosentin osuudellaan jo EU-maiden häntäpäässä. Yli 60-vuotiaiden tilastoissa erot korotustuvat entisestään.

Suomen naiset muuttavat kuitenkin kokonaiskuvaa EU-vertailussa paremmaksi. Ruotsalaiset naiset ovat omaa luokkaansa 76 prosentin osallistumisosuudellaan, mutta tanskalaiset ja suomalaiset naiset ovat heti seuraavina 61 ja 58 prosentin osuuksillaan.

Tiedot ilmenevät Työterveyslaitoksen, sosiaali- ja terveysministeriön ja työministeriön julkaisemasta katsauksesta, johon on koottu vertailutietoa ikääntyvistä työntekijöistä Suomessa ja EU:ssa. Kirjan on koonnut professori Juhani Ilmarinen Työterveyslaitokselta.


Suomalainen työelämä vielä joustamatonta

Ilmarinen pitää työelämän remontissa tärkeimpänä mahdollisuutta säädellä omaa työtään. Suomalainen työelämä ei ole tässä kehityksessä pysynyt muiden Pohjoismaiden mukana.

Tanskassa ja Ruotsissa oman työn säätelymahdollisuus on viety jo huippuunsa, mutta Suomi sijoittuu EU-tilastoissa vasta yhdeksännelle sijalle. Esimerkkeinä huippujäykästä työelämästä ovat Itävalta ja Saksa.


Monissa EU-maissa osa-aikatyö haluttua

Suomalaista työelämää vaivaavat myös asenneongelmat. Ikääntyviä naisia syrjitään enemmän kuin ikääntyviä miehiä.

Toinen asenneongelma liittyy osa-aikatyöhön, jota miehet eivät Ilmarisen mukaan vielä osaa asenteellisesti hyväksyä.

Suomessa osa-aikatöitä otetaan korkeintaan silloin, kun kokopäivästä työtä ei ole tarjolla. Monissa EU-maissa ikääntyvät eivät Ilmarisen mukaan edes halua kokopäiväistä työtä.

Ilmarisen mielestä sekä työnantajien että työntekijöiden pitäisi oppia arvostamaan osa-aikatyötä, sillä se olisi luonteva tapa säädellä työkuormaa.


Lukkarintuvasta hauskanpitoon

Vaikka ikääntyneiden työllisyys on viime vuosina parantunut, tavoite lykätä työstä luopumista parilla kolmella vuodella on vielä kaukana, arvioi kansliapäällikkö Markku Lehto sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Lehto pitää työelämästä kaikkoamisen yhtenä syynä sitä, että meillä on innolla yhdistetty palkkatyön ja yrittäjätyön huonot puolet.

Ihmiset sidotaan tiukasti palkkatyön aikatauluihin ja sääntöihin, mutta samalla odotetaan yrittäjämäistä joustavuutta ja venymistä, sanoo Lehto.

Lehdon mielestä nykyinen työelämä on kuin ikuista istumista lukkarin tuvassa, tilaa ei anneta yksilöllisyydelle eikä elämänkokemukselle.

Hän kehottaakin yhdistämään palkkatyön ja yrittäjyyden hyvät puolet ja kannustamaan itsenäiseen harkintaan, hauskanpitoon, epäsovinnaisuuteen sekä kumppanuuden viljelyyn.


Työelämään syntyy pian kokemuksen vaje

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen ennustaa, että työelämään syntyy valtava osaamisen ja kokemuksen vaje, kun iäkkäämmät lähtevät suurella joukolla eläkkeelle yhtä aikaa.

Monilla aloilla ja työpaikoilla, etenkin julkisella sektorilla, työntekijöiden keski-ikä lähentelee jo viittäkymmentä vuotta.

Kilpailu työvoimasta kiristyy ja hyvinvointiyhteiskunnan toimivuuskin voi vaarantua, jos julkinen sektori ei saa osuuttaan hupenevista nuorista osaajista, pelkää Ihalainen.

STT-IA
11.2.2000


Ajassa -sivulle