Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Paloilmoittimen ilmoituksista 97 % erheellisiä



Suomessa on noin 11 000 automaattista paloilmoitinta. Laitteiden määrä lisääntyy jatkuvasti. Näistä laitteistoista aluehälytyskeskuksiin tulevista automaattisista paloilmoituksista on noin 97 prosenttia erheellisiä, kertoo tuore Sisäministeriön selvitys.


Erheellisellä ilmoituksella tarkoitetaan laitteiston antamaa hälytystä muusta kuin varsinaisesta tulipalosta.

Erheelliset paloilmoitukset sitovat pelastuslaitosten voimavaroja ja samaan aikaan tapahtuvien todellisten pelastustehtävien toimintavalmiusaika saattaa kasvaa. Turha hälytysajo lisää myös onnettomuusriskejä liikenteessä.

Erheelliset ilmoitukset lisääntyivät voimakkaasti vuoden 1993 jälkeen. Samalla myös ilmaisimilla havaittujen todellisten tulipalojen määrä nousi noin kolminkertaiseksi. Tuolloin alettiin uusissa paloilmoittimissa käyttää savuilmaisimia lämpöilmaisimien sijaan.

Savuilmaisimella saadaan aiempi havainto tulipalosta, mutta samalla savuilmaisin reagoi huomattavasti helpommin muihin ilmiöihin, kuten pölyyn, pakokaasuihin, kosteuteen ja kiinteistön normaalista toiminnasta aiheutuviin savun tyyppisiin ilmiöihin.

Sisäministeriön selvityksessä kiinnitetään huomiota siihen, että kiinteistön omistaja ja haltija ovat vastuussa rakennuksen turvallisuudesta. Tähän vastuuseen liittyy myös henkilökunnan koulutus.

Kiinteistön käyttäjien koulutuksella saadaan nopeimmin selvää hyötyä, koska huomattava osa erheellisistä ilmoituksista on kiinteistössä toimivien ihmisten aikaansaannoksia.

Huomattava osa aiheettomista ilmoituksista tulee silloin, kun kiinteistössä tehdään remonttia tai muuta poikkeuksellista ja unohdetaan paloilmoitin.

Näissä tilanteissa kiinteistön vakinaiseen henkilöstöön kuuluva koulutettu paloilmoittimen hoitaja on avainasemassa ja hänen koulutukseensa ja tavoitettavuuteensa tulee kiinnittää erityistä huomiota, selvityksessä todetaan.

Erilaisilla uusilla teknisillä ratkaisuilla, kuten esimerkiksi viivästetyllä ilmaisimella tai mittaustiedon tarkistamisella, voidaan helpottaa erikoiskohteiden tilannetta. Ne eivät kuitenkaan nopeasti paranna tilannetta, koska laitekanta ei hetkessä uusiudu.

Myös pelastusviranomaisten ja paloilmoitinkohteen välisellä nopeammalla yhteistyöllä voidaan vähentää samasta syystä aiheutuvia toistuvia erheellisiä ilmoituksia.

Paloilmoittimen haltijan tai omistajan pitää järjestää riittävän laajasti koulutusta kiinteistössä toimiville, jotta nämä ymmärtävät paloilmoittimen toimintaperiaatteet ja kykenevät toiminnassaan välttämään erheellisiä ilmoituksia, selvityksessä todetaan.

IA
11.2.2000


Kotimaa -sivulle