Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tekes: Kaksi uutta menetelmää kolesterolin vähentämiseksi elintarvikkeista



Suomessa on keksitty kaksi uutta menetelmää haitallisen kolesterolin vähentämiseksi elintarvikkeista. Menetelmät on kehitetty Tekesin terveyttä edistävien elintarvikkeiden kehittämiseen tähtäävässä ohjelmassa.


Suunnitteilla olevassa uudessa ohjelmassa on nostettu pöydälle uusia haasteita ravinnon ja sydän- ja verisuonisairauksien sekä ravinnon ja diabeteksen välisistä yhteyksistä.

Sepelvaltimotauteihin kuolee Suomessa vuosittain 14 000 ihmistä. Luku on pysynyt samana kahden viimeisen vuosikymmenen ajan, mutta nykyään näihin tauteihin kuollaan vanhempana kuin 20 vuotta sitten.

Jo 1970-luvulla käynnistetty Pohjois-Karjala -projekti osoitti, että sydän- ja verisuoni-tauteihin sairastuvuutta ja kuolleisuutta voidaan vähentää terveellisemmällä ruokavaliolla.

Hyvin samaan tapaan kuin sydän- ja verisuonitauteihin, voidaan myös aikuistyypin diabetekseen vaikuttaa ruokavaliolla. Diabeteshan vaurioittaa edetessään verenkiertoelimistöä.

Näihin salakavalan huomaamattomasti elimistössä eteneviin sairauksiin etsitään lääkehoitojen rinnalle ja tueksi uusia ravitsemuksellisia hoito- ja ehkäisykeinoja.


Vähemmän kolesterolia

Kolesterolia vähentävää kasvistanolirasvaa sisältäviä Benecol -tuotteita on ollut markkinoilla jo vuodesta 1995. Tänä kesänä Euroopan markkinoille tulivat myös Benecolin ensimmäiset ulkomaiset kilpailijat.

Kuluvan vuoden lopussa päättyvässä Tekesin Uudistuva elintarvike -ohjelmassa on kehitetty kaksi uutta suomalaista elintarvikeinnovaatiota kolesterolihaittojen vähentämiseksi.

Toinen näistä on menetelmä, jolla voidaan liuottaa kolesterolin imeytymistä estäviä kasvisteroleja erilaisiin ravinto-rasvoihin kuten kasviöljyihin, maito- ja kaakaorasvaan sekä rasvojen seoksiin. Menetelmän ovat kehittäneet Paulig Groupiin kuuluva Teriaka Oy ja Helsingin yliopiston farmasian laitos.

Helsingin yliopistossa biolääketieteen laitoksessa kehitetyssä toisessa menetelmässä samanaikaisesti kasvisteroli- tai -stanolilisäyksen kanssa säädetään myös elintarvikkeen kivennäisainekoostumusta lääke- ja ravitsemustieteellisten suositusten mukaiseksi.

Keksintö soveltuu monenlaisille elintarvikkeille. Niiden kalsium-, magnesium-, kalium- ja natriumpitoisuudet säädetään suositusten mukaisiksi makua tai teknologisia ominaisuuksia muuttamatta.

Meneillään on myös turvallisuustutkimus, jossa selvitetään voivatko veren kolesterolitasoa sinänsä tehokkaasti alentavat kasvisterolit aiheuttaa jotain haitallisia sivuvaikutuksia ihmisen elimistössä.

Turvallisuustutkimukseen osallistuvat muun muassa Helsingin yliopistollinen keskussairaala HYKS ja Kansanterveyslaitos. Kasvisteroleita ja -stanoleita koskevissa tutkimuksissa on mukana useita suomalaisia yrityksiä kuten Fazer Oy, Paulig Group, Pouttu Oy ja Valio Oy.


Uudet haasteet

Tekes valmistelee parhaillaan uutta Elintarvikkeet ja terveys -ohjelmaa, jossa rahoitettavista tutkimusprojekteista päätetään tammikuussa 2001. Tätä ohjelmaa linjattaessa nostettiin sydän- ja verisuonitautien laajasta ongelmakentästä uusia kysymyksiä tutkimuksen vastattavaksi.

Löytyykö kolesterolin lisäksi muita sydän- ja verisuonitautien riskistä viestiviä elimistön merkkiaineita? Myös antioksidanttien verisuonten kalkkeutumista estävistä vaikutuksista kaivataan tarkempaa tutkimukseen pohjautuvaa tietoa, samoin kasvisterolien vaikutuksista verenkuvaan.

Voiko kasvisteroleja imeytyä vereen liikaa, mikä on niiden hormonaalinen merkitys, onnistuuko kasvisterolien lisääminen myös rasvattomiin tai vähärasvaisiin ruokiin?

Ehdotuksia sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn tähtääviksi tutkimuksiksi on tullut uudelle ohjelmalle lukuisia, joten ainakin osaan edellä esitetyistä kysymyksistä on odotettavissa vastauksia jo lähivuosina.

IA
7.7.2000


Ajassa -sivulle