Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Riittävä perehdyttäminen vähentää kesätyöläisen tapaturmariskiä



Työpaikkojen tapaturmariski on vaarassa kasvaa kesällä, kun nuoret ja innokkaat, mutta yleensä myös kokemattomat kesätyöntekijät tarttuvat toimeen.


Monesti nuorten perehdyttäminen työhön ja työturvallisuuteen jää melko pinnalliseksi. Tapaturmariskiä lisäävät vielä pitkät työpäivät ja sesonkitöiden kiire.

Vakinaisen väen ollessa lomalla saattaa syntyä epäselvyyttä myös siitä, kenelle vastuu kesätyöläisten opastamisesta lopulta kuuluu.

Yli-insinööri Erkki Reinikka sosiaali- ja terveysministeriön työsuojeluosastolta kertoo, että yleisesti ottaen nuorten työntekijöiden tapaturmariski on moninkertainen vanhempiin verrattuna.

Reinikan mukaan lähtökohtana pitäisi olla se, että varsinkin kesätyöläisillä teetetään vain sellaisia töitä, missä he eivät pääse telomaan itseään.

- Nuoret eivät välttämättä kehtaa myöntää, että eivät osaa jotain tehtävää. Siksi tällainen työtehtävä pitäisi aina teettää moneen kertaan valvotuissa oloissa, Reinikka sanoo.

Joitakin töitä, esimerkiksi räjäytystöitä, ei saa tehdä ollenkaan, jos on alle 18-vuotias.

Loukkaantumisvaaran lisäksi on sitten vielä paloriski. Ei esimerkiksi hitsaaminen ole nuorten ensimmäisiä töitä.


Turvallisuuteen voi kannustaa

Reinikan mukaan lähtökohtana pitää olla se, että kaikki työpaikan suojalaitteet ovat kunnossa. Pahinta on, jos nuorelle opetetaan heti työelämän aluksi riskialttiit työtavat tyyliin "suojalaitteet ovat vain tiellä".

- Jos esimerkiksi sirkkelistä on otettu yläsuoja pois, nuori oppii heti väärät työtavat. Myöhemmin on sitten tosi vaikea enää omaksua turvallisia työtapoja, Reinikka kertoo.

Työnantajia on yritetty saada omaksumaan sellaista ajattelua, että jokainen tapaturma on liikaa. Suomessa onkin jo lukuisia yrityksiä, joissa tapaturmien nollalinja on kirjattu viralliseksi tavoitteeksi.

- Joissakin yrityksissä on ylimääräisenä kannustimena vielä turvallisuuspalkintoja. Eli kesätyöntekijätkin voivat tehdä aloitteita siitä, miten jokin työ tehdään vielä turvallisemmin, Reinikka sanoo.


Vaarassa varsinkin sormet ja varpaat

Kunnat tarjoavat tänä vuonna kesätyöpaikan yli 34 000 nuorelle. Helsingin kaupungin rakennusvirastoon kesätyöläisiä tulee parisataa.

Rakennusviraston työsuojelupäällikkö Leif Vilenius kertoo, että kaikki kesätyöläiset perehdytetään turvallisuusasioihin.

- Meillä on ensinnäkin tällainen vihkonen, joka jaetaan kaikille kesätyöntekijöille. Lisäksi pidetään perehdyttämis- ja opastustilaisuuksia, joissa kerrotaan tarkemmin esimerkiksi työsuojelusta ja suojaimista.

Huomattava osa viraston palkkalistoille tulevista nuorista sijoitetaan puistotöihin. He mm. leikkaavat nurmikkoa perinteisillä työnnettävillä ruohonleikkureilla. Koneiden käyttöön annetaan aina opastus.

Vileniuksen mielestä oppi on yleisesti ottaen mennyt hyvin perille. Onnettomuuksia sattuukin enemmän työmatkoilla kuin töissä. Yleisimmät työtapaturmat ovat erilaisia venähdyksiä ja nyrjähdyksiä.

- Esimerkiksi nostot ovat sellaisia, joissa saattaa helposti selkä nitkahtaa. Tai sitten jokin raskas esine tippuu jalan päälle tai sormi jää johonkin väliin.

Vileniuksen mukaan yleisesti ottaen työturvallisuus on mennyt parempaan suuntaan, ja ihmiset ovat alkaneet suhtautua asiaan vakavammin.

- Nuoret käyttävät kiitettävästi suojaimia verrattuna moniin vanhoihin työntekijöihin. Toisaalta suojaimetkin ovat parantuneet. Turvajalkineet ovat nykyään ihan mukavat jalkaan, ei ollenkaan sellaisia klopoja kuin joskus ennen. Kuulosuojaimiakin löytyy eri mallisia, Vilenius luettelee.


Pätkätyöläisillä tutkitusti suurempi tapaturmariski

Suomessa ei erikseen ole tehty kattavaa selvitystä kesätyöläisille sattuneista tapaturmista. Eläketurvakeskus ja Tapaturmavakuutuslaitosten liitto ovat kuitenkin tutkineet pätkätyöläisten tapaturmia vuosina 1995-96.

Tutkimus osoitti, että esimerkiksi teollisuudessa pätkätyöläisille sattui noin 10 prosenttia enemmän tapaturmia kuin samaa työtä tekeville vakituisille. Metalliteollisuudessa ero oli jopa 15 prosenttia.

Tutkimuksen mukaan syynä eroihin olivat mm. puutteellinen perehdyttäminen, uusi työ ja työympäristö sekä vähäinen työkokemus.

Pätkätyöläisten ikäjakauma on kuitenkin paljon suurempi kuin perinteisten kesätyöläisten. Pätkätöissä on paljon 30-40-vuotiaita, kun kesätyöläiset ovat enimmäkseen koululaisia tai parikymppisiä opiskelijoita.

STT-IKK
7.7 2000


Kotimaa -sivulle