Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Sateenkaariperheille oma käsikirja



Sateenkaariperheet ovat saaneet oman käsikirjan, jossa käsitellään lapsentekoon ja lapsiperhe-elämään liittyviä asioita.


Sateenkaariperheillä tarkoitetaan jonkin muun kuin heteroseksuaalisen parisuhteen ympärille rakentuvaa lapsiperhettä.

Kirja antaa neuvoja vauvakuumeisille ja lasta odottaville ei-heteroille, tuoreille sateenkaarivanhemmille sekä muille asiasta kiinnostuneille.

Sateenkaariperheen ABC-kirjasta löytyy käytännön ohjeita muun muassa koti-inseminaation (siittämisen ruiskun tai muun apuvälineen avulla) tekemiseen, oheishuoltajuuden hakemiseen ja inseminaatioon liittyvän intentiopaperin kirjoittamiseen.

Yli 40 hakusanan alle on koottu tietoa myös sateenkaariperheiden elämään vaikuttavasta lainsäädännöstä, esimerkiksi adoptiosta ja juridisesta vanhemmuudesta.

Asiapitoista tekstiä värittävät lainaukset sateenkaariperheiden kokemuksista. Kirjan on kirjoittanut Sateenkaariperheet ry:n puheenjohtaja Tiia Lampela.

- Ideana on ollut koota kansien väliin mahdollisimman paljon vastauksia kysymyksiin, joita perheenlisäystä odottavat tai saaneet ei-heterot ovat minulta tiedustelleet. Tieto on hyvin hajallaan ja sitä on vaikea löytää.


Yllättävääkin tietoa

Lampela huomauttaa, että kirjasta voi löytyä vastauksia sellaisiinkin asioihin, joita ei edes ymmärretä kysyä.

Esimerkiksi miten haetaan käräjäoikeudelta huoltajuutta ei-biologiselle puolisolle. Ei sellaista osata kysyä, ellei tiedetä, että se on ylipäätään mahdollista.

Lampela on toteuttanut Sateenkaariperheen ABC-kirjan naistutkimuksen sivuaineopintojen projektityönä Helsingin yliopiston Kristiina-instituutissa.

Johdannosta löytyy aiheeseen liittyvää yleistä asiaa myös muille kuin perheenlisäystä suunnitteleville ei-heteroille.

Lampelan mukaan on vaikea arvioida, kuinka pitkään kirjan kokoaminen on vienyt. Siitä löytyy kasaamiani tietoja ainakin viimeisen viiden vuoden ajalta, hän sanoo.

Sateenkaariperheen ABC-kirjaa on saatavilla SETA ry:stä. Laki mahdollistaa vain yhteishuoltajuuden sateenkaariperheissä.

Suomen nykyinen laki mahdollistaa vain vanhempien yhteishuoltajuuden nk. sateenkaariperheissä.

Ainoastaan avioparit, mies yksin tai nainen yksin voivat tulla vanhemmiksi lapseksiottamisen kautta. Lapseksiottamisella tarkoitetaan juridisen vanhemmuussiteen muodostamista lapsen ja ottovanhemman välille.

Samaa sukupuolta olevien perheessä elävä lapsi ei voi saada vanhemmakseen biologisen äitinsä tai isänsä lisäksi toista, ns. sosiaalista vanhempaansa.

Yhteishuoltajuus tarkoittaa mahdollisuutta edustaa lasta ja velvollisuutta pitää huolta tästä, mutta ei anhemmuussuhdetta.

Lapsi ei peri sosiaalista vanhempaansa, eikä tällä ole velvollisuutta osallistua lapsen elatukseen.

Yhteishuoltajuus päättyy lapsen täyttäessä 18 vuotta. Sateenkaariperheet ry:n toiminnassa on mukana satakunta ihmistä. Vuonna 1997 perustetun yhdistyksen toiminta keskittyy Helsinkiin.

STT-IKK
7.7 2000


Kotimaa -sivulle