Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







"Toinen ryyppy on terveyden pikari"



Toinen ryyppy on terveydeksi, kolmas menee viihteen puolelle ja neljäs on jo haitaksi, julisti 1500-luvulla elänyt ruotsalainen arkkipiispa Laurentius Petri.


Nykytutkimus tukee piispan käsitystä: kohtuullinen alkoholinkäyttö on monelle terveellisempää kuin täysraittius.

Kohtuullisesti alkoholia käyttävien kuolleisuus on pienin, raittiiden hieman suurempi ja runsaasti juovien tuntuvasti suurempi, kertoo tutkimusjohtaja Kari Poikolainen Järvenpään sosiaalisairaalasta uusimmassa Duodecim -lääkärilehdessä.

Humalajuominen on kuitenkin edelleen suurimpia kansanterveyttä vaarantavia tekijöitä Suomessa.

- Terveyden kannalta paras määrä alkoholia lienee noin 10-30 grammaa vuorokaudessa, mutta yksilöllisiä eroja löytyy, Poikolainen kirjoittaa.


Kohtuullisuus on noin yksi annos alkoholia

Kesäjuhlissa tai terassilla kohtuuden raja tulee nopeasti vastaan. Poikolaisen mukaan se tarkoittaa noin pullollista olutta, lasillista viiniä tai yhtä annosta väkeviä päivässä.

Näistä saa 11-14 grammaa alkoholia. Järkyttävästi ylimitoitettuna Poikolainen pitää Suomessa yleisesti markkinoitua turvallisen kertajuomisen rajaa - seitsemän keskiolutpullollista miehelle ja viisi naiselle.

Nopeasti juotuna määrät aiheuttavat noin 1,5 promillen humalan.

Terveellisyyseroja eri alkoholilaatujen välille ei tutkimuksissa ole löydetty. Ei tiedetä onko terveellisempää juoda oluita, viinejä vai väkeviä.

Kohtuulliseen juomiseen kuuluvat tilanneraittius, humaltumisen välttäminen ja pieni päivittäinen alkoholimäärä.

Yksittäistapauksessa vaaka kallistuu kohtuukäytön puolelle, jos suvussa on paljon sepelvaltimotautia ja raittiuden puolelle, jos suvussa on taipumusta alkoholismiin. Päätös jää aina neuvon kysyjälle.

Poikolainen siteeraa australialaista tutkimusta, jossa 10-20 gramma alkoholia käyttävillä vaara sairastua sepelvaltimotautiin on sekä miehillä että naisilla reilut 60 prosenttia pienempi kuin ikänsä raittiina pysyneillä saman sukupuolen edustajilla.

Muiden tutkimusten mukaan kohtuukäyttäjien ruumiillinen suorituskyky on parempi kuin raittiiden ja kohtuukäyttäjät sairastuvat raittiita harvemmin Alzheimerin tautiin ja dementiaan.

FF-IA
7.7.2000


Ajassa -sivulle