Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kuwaitin naiset edelleen vailla poliittisia oikeuksia



Kuwaitin perustuslakituomioistuin ei myöntynyt tiistaina vetoomuksiin suoda maan naisille samoja poliittisia oikeuksia kuin miehille. Naiset eivät tuomioistuimen mukaan saa vieläkään oikeutta äänestää vaaleissa.


Tuomioistuimen päätettäväksi oli tuotu neljä tapausta, joissa katsottiin maan äänioikeutta koskevan lain olevan perustuslain vastainen. Viidestä miesjäsenestä koostuva perustuslakituomioistuin hylkäsi kanteet.

- Tämä päivä on hyvin surullinen päivä Kuwaitin naisille. Toivoimme myönteistä päätöstä, mutta näyttää siltä, että tie on vielä liian pitkä, pettynyt naisaktivisti sanoi kuultuaan tuomioistuimen päätöksen.

Kuwaitin perustuslaki takaa sukupuolten välisen tasa-arvon, mutta äänioikeutta koskevan lain mukaan äänioikeus on vain miehillä. Naiset eivät lain perusteella voi myöskään hakea julkishallinnon virkoihin.

Myös muita vastaavanlaisia tapauksia on tulossa tänä vuonna perustuslakituomioistuimen käsiteltäväksi.

- Tämä on vain yksi monista tapauksista ja me jatkamme taistelua, sanoi Yhdysvalloissa opiskellut 36-vuotias ekonomisti Rola al-Dashti.

Hänen tapauksensa oli yksi tiistaina hylätyistä vetoomuksista. Perustuslakituomioistuimen päätöksistä ei voi valittaa.

Viime marraskuussa vain miehistä koostuva parlamentti äänesti kahdesti nurin lakiehdotukset, jotka olisivat taanneet naisille täydet poliittiset oikeudet. Monet naiset Kuwaitissa kuitenkin toimivat liike-elämän huippupaikoilla.

Kuwaitissa on Persianlahden alueen arabimaiden ainoa vaaleilla valittu parlamentti. Maassa on 2,2 miljoonaa asukasta, joista 65 prosenttia on ulkomaalaisia.


Naisia parlamenteissa 13 prosenttia

Parlamenttien välisen liiton (IPU) tilastojen mukaan naisten edustus maailman maiden parlamenteissa ja hallituksissa on pysynyt miltei samanlaisena viime vuosien aikana; naispuolisia parlamentinjäseniä on noin 13 prosenttia.

Maailmassa on yhteensä 40 256 parlamentin jäsentä, joista naisia on 5 260. Pohjoismaissa naiskansanedustajia on noin 40 prosenttia.

Yhdysvalloissa sekä edustajainhuoneen että senaatin jäsenistä naisia on noin 15 prosenttia. Arabimaissa naisparlamentaarikkoja on alle neljä prosenttia.

Vuodelta 1997 olevan IPU:n demokratiaa koskevan julistuksen mukaan demokratian edellytyksenä on miesten ja naisten välinen yhteistyö yhteiskunnallisten asioiden hoidossa, mikä tapahtuu tasa-arvoisesti ja molempien sukupuolten rikastaessa yhteistyötä erilaisuuksillaan.

Pekingissä vuonna 1995 järjestetyn YK:n naiskokouksen hyväksymän toimintaohjelman mukaan pyrkimykset tasa-arvosta, kehityksestä ja rauhasta eivät ole saavutettavissa ilman naisten aktiivista osallistumista ja naisnäkökulman esilläoloa päätöksenteossa.

Vain kahdeksassa maassa on nainen valtiopäämiehenä tai hallituksen johdossa, nimittäin Bangladeshissa, Irlannissa, Latviassa, Panamassa, San Marinossa, Sri Lankassa, Suomessa ja Uudessa-Seelannissa.

Pekingin konferenssissa IPU:n esittämän julistuksen mukaan naiset ovat edelleen syrjässä kaikilla päätöksentekoasteilla ja erityisesti politiikan alalla.

Julistuksen mukaan naisten taloudellisesta kokonaispanoksesta näkyy tilastoissa vain osa. Yhteiskunnissamme vallitsee miehinen arvomaailma, josta seuraa se, että naisten kykyjä ja arvoa ei tunnusteta, toteaa julistus.

STT-IA
7.7.2000


Ulkomaat -sivulle