Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Suomella omat painotukset

Ranskan puheenjohtajakauden ohjelmassa ei yllätyksiä



Suomi pitää Ranskan puheenjohtajakauden ohjelmaa hyvänä perustana tulevan kauden työlle, mutta aikoo pitää esillä myös omia kiinnostuksen kohteitaan. Ohjelmaa ja Suomen kantoja siihen käsiteltiin torstaina hallituksen EU-ministerivaliokunnassa.


Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasin (kok.) mukaan Suomi kiinnittää mm. tarkkaa huomiota EU:n avoimuussääntöjen valmisteluun, jossa ei ole sanottavammin edetty Portugalin kaudella.

Päätökset säännöistä on tehtävä viimeistään ensi keväänä Ruotsin kaudella, sillä avoimuusasetuksen pitää Amsterdamin sopimuksen mukaan tulla voimaan huhtikuun loppuun mennessä.

Suomi jatkaa myös lobbaustaan EU:n elintarvikeviraston saamiseksi Helsinkiin. Sasin mukaan päätös olisi tehtävä Ranskan kaudella. Hän arveli, että se voidaan tehdä aikaisintaan Nizzan huippukokouksessa joulukuussa.

Se on Sasin mukaan korkea aika päättää sijoituksesta, sillä viraston pitäisi aloittaa toimintansa jo ensi vuoden alusta.

Ranskan keskeisiä tavoitteita ovat EU:n perussopimusta uudistavan hallitustenvälisen konferenssin saattaminen loppuun, talouspoliittisen koordinaation vahvistaminen ja puolustusulottuvuuden kehittäminen.

Suomi kannattaa myös nopeaa edistymistä sääntöuudistuksessa, eikä näe tarvetta merkittäviin muutoksiin jo tekemissään linjauksissa.

EU:n kriisinhallintajoukkojen tavoitteeksi on asetettu itsenäiseen toimintaan pystyvä 60 000 sotilaan joukko vuonna 2003.

Marraskuussa pidetään kokous, jossa EU-maat ilmoittavat, mitä voimia ne asettavat EU:n yhteiseen käyttöön. Suomella ei ole vaikeuksia osallistua tavoitteen saavuttamiseen.

Suomi korostaa, että kriisinhallintaa kehitettäessä on varmistettava kaikkien jäsenmaiden mahdollisuudet osallistua kaikkeen EU:n kriisinhallintaan.


Euro12 näkyväksi

Ranska on halunnut korostaa euromaiden ryhmän asemaa EMU-alueen talouspolitiikan johdossa.

Ryhmän nimeksi tullee pian euro12, koska vuodenvaihteessa EMU:un liittyvä Kreikka liittyy jo seuraavassa kokouksessa 17. heinäkuuta euroryhmään joukon jatkoksi.

Ranska haluaa euro12:n muodostuvan entistä näkyvämmäksi toimijaksi, ja aikoo lisätä sen näkyvyyttä.

Suomi on valmis tehostamaan euroryhmän työskentelyä, mutta korostaa, ettei epävirallinen euro12 voi ottaa päätöksiä tekevää roolia valtiovarainministerien neuvostolta, Ecofinilta. Ryhmän ulkopuolella ovat edelleen Ruotsi, Tanska ja Britannia.

Suomi toivoo lisäksi, että Ranskan kaudella voidaan edelleen käsitellä myös puheenjohtajamaalle itselleen vaikeita sisämarkkina-aiheita; liikenne-, energia- ja telemarkkinoiden vapauttamista.

STT-IA
7.7.2000


Politiikka -sivulle