Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kansainvälisiä tarkkailijoita kielletty tarkkailemasta

Zimbabwen vaaleja varjostaa väkivalta



Zimbabwessa viikonloppuna järjestettäviä parlamenttivaaleja varjostaa yli neljä kuukautta jatkunut poliittinen väkivalta. Väkivaltaisuuksissa on kuollut 30 ihmistä ja sadat ovat loukkaantuneet.


Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan opposition edustajia terrorisoidaan, hakataan ja raiskataan järjestelmällisesti. 20 vuotta vallassa ollutta presidentti Robert Mugaben Zanu-PF -puoluetta on syytetty systemaattisista väkivallanteoista.

Noin 30 000 poliisia valvoo vaaleja. Mahdollisesti myös armeijan joukkoja määrätään työhön, sanoi sisäasiainministeri Dumiso Dabengwa Daily News-lehdessä maanantaina. Poliisin edustajan Augustin Chihurin mukaan jokaiseen äänestyspaikkaan määrätään kuusi poliisia: kaksi sisälle ja neljä ulkopuolelle.

Poliisia on arvosteltu kyvyttömyydestä puuttua väkivaltaisuuksiin, joissa 1970-luvun itsenäisyyssodassa taistelleet ovat hyökänneet valkoisia maanviljelijöitä vastaan.


Oppositiolla mahdollisuuksia

Syyskuussa perustettu oppositioliike Demokraattisen muutoksen liike MDC on ensimmäinen todellinen vastustaja Zanu-PF:lle, joka on pysynyt vallassa vuonna 1980 saavutetusta itsenäisyydestä lähtien.

MDC syyttää Zanu-PF:ää maan talouden huonosta hoidosta ja maan ajamisesta vuosikymmenen pahimpaan kriisiin sekä väkivallan käytöstä vallassa pysymiseksi.

MDC:n johtaja Morgan Tsvangirai vastustaa Zimbabwen joukkojen läsnäoloa naapurimaassa Kongossa. Kongossa pysyminen ei palvele kansallisia etuja, hän sanoi.

Zimbabwen presidentin Robert Mugaben oli määrä keskiviikkona aloittaa puolueensa Zanu-PF:n vaalikampanjan viimeinen osuus kahdella marssilla pääkaupungin Hararen ulkopuolella.

Marssit ovat ensimmäiset sitten lauantaina suureksi pettymykseksi osoittautuneen marssin, jonne tuli paikalle vain 5 000 ihmistä odotettujen 100 000 sijasta.

Zanu-PF sanoo olevansa ainoa puolue, joka puolustaa mustien vapautta länsivaltojen tukemaa oppositiota vastaan. Puolueella on nykyisin 147 paikkaa 150 edustajapaikasta.

Vaaleissa on mukana myös joukko pieniä puolueita. Itsenäisyyssodassa taistelleiden johtaja Chenjerai "Hitler" Hunzvi varoitti, että syttyy sota, jos Zanu-PF ei voita vaaleja.


"Ei olosuhteita vapaisiin vaaleihin"

Zimbabwe ei ole hyväksynyt kaikkia vaalitarkkailijoita, jotka olisivat tulossa seuraamaan vaaleja. Muun muassa kaksi amerikkalaista ryhmää ilmoitti tiistaina, ettei Zimbabwessa vallitse vapaiden ja oikeudenmukaisten vaalien vaatimat olosuhteet.

Toinen ryhmistä sanoi vaalijärjestelyjen olevan huonoimmat verrattuna kaikkiin niihin 90 vaaleihin, joita järjestö on ollut tarkkailemassa.

- Zimbabwen vaaleja edeltävä hallinto on niin puutteellinen, että vaaliprosessi kokonaisuudessaan jää kansainvälisten minimivaatimusten alapuolelle, sanoi amerikkalaisinstituutin johtaja Lorne Craner.

Zimbabwe kielsi myös muun muassa Kirkkojen maailmanneuvostoa ja Eteläisen Afrikan kehitysyhteisöä sekä Kansainvälistä katolista oikeuden- ja rauhankomissiota tarkkailemasta vaaleja. Luvan tarkkailla vaaleja ovat saaneet mm., Japani, Australia ja Kanada.

Presidentti Mugaben kerrottiin keskiviikkona syyttäneen Britanniaa ja Yhdysvaltoja yrityksistä saattaa Mugaben hallitus huonoon valoon perusteluinaan viikonlopun vaalit sekä hallituksen suunnitelmat saattaa 804 valkoisten omistuksessa olevaa maatilaa maattomien mustien omistukseen.

Mugabe varoitti myös asettamasta pakotteita Zimbabwea vastaan.
- Zimbabwessa on yli 400 britti- ja yhdysvaltalaisessa omistuksessa olevaa yritystä. Pakotteet haittaisivat heitä eniten, Mugabe sanoi.

Zimbabwe eli entinen Rhodesia on entinen Britannian siirtomaa.

Zimbabwen parlamentissa on 150 paikkaa, joista 120 määräytyy vaalituloksen perusteella. Presidentti nimittää loput 30 paikkaa. Osa näistä 30 paikasta on varattu "perinteisille johtajille".

STT-IA
23.6.2000


Ulkomaat -sivulle