Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







WHO: Ranskan terveydenhuolto maailman paras, Suomi sijalla 31



Maailman terveysjärjestö WHO arvioi tuoreessa raportissaan, että maailman paras terveydenhuoltojärjestelmä on Ranskassa, toiseksi paras Italiassa.


Huonoimman sijan tutkimuksessa sai sodan repimä Sierra Leone. Suomi pääsee WHO:n vertailussa sijalle 34.

Kyseessä on WHO:n ensimmäinen yritys vertailla maailmanlaajuisesti terveysjärjestelmiä.

Järjestön 191 jäsenmaan terveydenhuoltopalveluiden vertailussa arvioitiin terveyspalveluiden tehokkuuden ja tasapuolisuuden lisäksi myös se, miten hyvin palvelut vastasivat maiden asukkaiden tarpeita sekä miten kalliiksi niiden käyttö tulee asiakkaille. Yhtenä mittarina oli myös asukkaiden odotettavissa oleva elinikä

Aiemmat tutkimukset ovat vain mitanneet, miten terveitä kunkin maan asukkaat ovat. Tällöin rikkaat maat nousevat aina listan kärkeen. Uudella tutkimustavalla yritettiin selvittää, miten paljon eri maat terveydenhuoltoon käytetyillä rahoilla saivat aikaan.


Luotettavuutta epäiltiin

Tutkimustulokset olivat osittain hämmästyttäviä, sillä Pohjoismaat ja Kanada, jotka usein mainitaan terveydenhuollon mallimaina, sijoittuivat tutkimuksessa paljon odotettua huonommin.

Pohjoismaista parhaiten sijoittui Norja, joka WHO:n mukaan on 11. sijalla terveydenhuoltojärjestelmiä verrattaessa.

Osa tutkijoista olikin huolissaan tutkimustuloksia vääristävistä tekijöistä.
- Mikä tahansa arvio, jossa Suomi sijoittuu sijalle 31, kun Italia on sijalla kaksi ja Ranska jopa ensimmäinen, herättää epäilyksiä, sanoi professori Nick Bosanquet London Universityn Imperial Collegesta.

Hän arvioi niin sanotun "oliiviöljyilmiön" vääristävän tutkimustuloksia. Tällä hän viittasi Etelä-Euroopan maiden terveelliseksi tiedettyyn ruokavalioon, millä on pitkään selitetty eteläeurooppalaisten korkeaa elinikää.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan WHO:n tutkimus kertoikin tällä kertaa pikemmin maiden asukkaiden eliniästä kuin niiden terveyspalveluiden tasosta.

Pienten maiden, kuten Andorran, Maltan ja Singaporen, on halvempaa rakentaa maahan kattava terveydenhuoltojärjestelmä. Se selittää osittain niiden sijoittumista taloudellista tehokkuutta mittaavassa vertailussa.

Kaikkein heikoimmin sijoittuivat Saharan eteläpuoleiset Afrikan maat, joissa aidsin aiheuttaman kuolemat laskevat odotettavissa olevaa elinikää.


Hyvän huollon minimi 60 dollaria

Toimivan terveydenhuollon minimihinnaksi osoittautui 60 dollaria (noin 378 markkaa) asukasta kohden. Kuitenkin maailmassa on 41 maata, joissa terveydenhuoltoon ei käytetä vuodessa tätäkään summaa.

Toisaalta nyt paljastui, että monet kehitysmaat pärjäävät nykyään terveydenhuollon alalla paljon arvioitua paremmin.

Hämmästyttävintä WHO:n tutkimuksessa oli pienen Lähi-idän maan, Omanin menestyminen. Oman sijoittui WHO:n tutkimuksessa kahdeksanneksi. Huikea sijoitus maalta, missä vielä 20 vuotta sitten yksi neljästä vastasyntyneestä kuoli ennen viidettä ikävuottaan.

Tänään vastaava luku on 15 lasta tuhatta syntynyttä kohden. Kohennus selittyy verorahoilla katetulla terveyskeskusjärjestelmällä, joka on auki vuorokauden ympäri kaikille asukkaille.

STT-IA
23.6.2000


Ulkomaat -sivulle