Yökerhoissa ja pubeissa työskennellään pahimmassa tupakansavussa
Ravintolatyöntekijät altistuvat työssään jatkuvasti tupakansavulle. Altistumisen määrä riippuu kuitenkin ravintolatyypistä.
Sosiaali- ja terveysministeriön teettämän selvityksen mukaan työntekijät altistuvat tupakansavulle eniten tanssiravintoloissa ja yökerhoissa sekä pienissä seurusteluravintoloissa.
Uudenmaan aluetyöterveyslaitos mittasi viime
vuodenvaihteessa erityyppisten ravintoloiden sisäilman
nikotiinipitoisuuksia. Nikotiini ilmaisee parhaiten tupakansavun
pitoisuuden hengitysilmassa.
Mittauksia tehtiin 20 ravintolassa Helsingissä, Jyväskylässä ja
Lappeenrannassa. Työntekijöiden tupakansavulle altistumista
arvioitiin sisäilmanäytteiden lisäksi henkilökohtaisten keräimien
ja biologisen monitoroinnin avulla.
Monitorointi tehtiin mittaamalla työntekijän virtsanäytteen kotiniinipitoisuutta.
Kotiniini on nikotiinin hajoamistuote elimistössä.
Mittausten mukaan ruokaravintoloiden sisäilman keskimääräinen
nikotiinipitoisuus oli vajaat 3 mikrogrammaa kuutiometrissä
ilmaa. Seurusteluravintoloissa pitoisuus oli keskimäärin yli 25
mikrogrammaa ja yökerhoissa runsaat 27 mikrogrammaa.
Apuna uudet mittausmenetelmät
Työterveyslaitoksen professorin Kari Reijulan mukaan
selvityksen tulokset ovat hyvin yleistettävissä juuri eri
ravintolatyyppien mittaustuloksista. Hänen mielestään selvitys
valaisi tehokkaasti erityyppisten ravintoloiden ongelmakohdat.
Työnantajien velvollisuuteen kuuluukin pyrkiä poistamaan
työntekijöiden pahimmat altistumistilanteet. Eniten
parannettavaa Reijula löytää tanssiravintoloiden ja yökerhojen
ruuhka-aikojen työskentelyoloista sekä pubien ja
keskiolutbaarien tupakansavuisista työtiloista.
Selvityksessä käytettiin Työterveyslaitoksen kehittelemiä
mittausmenetelmiä, joiden antamia tuloksia ei ole aiemmin
raportoitu muualla Euroopassa.
Ravintoloiden sisäilman tupakansavumittaukset liittyvät uuden
tupakkalain vaikutusten seuruuseen. Tarkoituksena on kerätä
tietoa käytännön toimia varten.
Mittauksia tehdään samoissa ravintoloissa ennen ja jälkeen
tupakkalain voimaantulon. Viime vuodenvaihteessa tehtyjen
mittausten raportti on luovutettu sosiaali- ja
terveysministeriölle toukokuussa. Uudet mittaukset on
tarkoitus tehdä samoissa ravintoloissa ensi syksynä.
Terveysvaikutukset
vakavia
Ravintolatyöntekijöiden tupakansavulle altistuminen vaikuttaa
merkittävästi heidän terveyteensä. Keuhkosyöpäriskin lisäksi
passiivinen tupakointi lisää sydän- ja verisuonisairausten riskiä.
Useiden tutkimusten mukaan sen on todettu aiheuttavan
kymmenen kertaa enemmän sydän- ja verisuonisairauksia kuin
keuhkosyöpää.
Kansainvälisiin tuloksiin perustuvien laskennallisten tutkimusten
mukaan ympäristön tupakansavu aiheuttaa Suomessa
vuosittain noin 30 ennenaikaista keuhkosyöpäkuolemaa ja noin
300 ennenaikaista kuolemaa sydän- ja verisuonisairauksiin.
Työssä altistumisesta aiheutuu Reijulan mukaan vähintään joka
kymmenes kuolemantapaus.
STT-IA
23.6.2000
Kotimaa -sivulle
|