Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Yökerhoissa ja pubeissa työskennellään pahimmassa tupakansavussa



Ravintolatyöntekijät altistuvat työssään jatkuvasti tupakansavulle. Altistumisen määrä riippuu kuitenkin ravintolatyypistä.


Sosiaali- ja terveysministeriön teettämän selvityksen mukaan työntekijät altistuvat tupakansavulle eniten tanssiravintoloissa ja yökerhoissa sekä pienissä seurusteluravintoloissa.

Uudenmaan aluetyöterveyslaitos mittasi viime vuodenvaihteessa erityyppisten ravintoloiden sisäilman nikotiinipitoisuuksia. Nikotiini ilmaisee parhaiten tupakansavun pitoisuuden hengitysilmassa.

Mittauksia tehtiin 20 ravintolassa Helsingissä, Jyväskylässä ja Lappeenrannassa. Työntekijöiden tupakansavulle altistumista arvioitiin sisäilmanäytteiden lisäksi henkilökohtaisten keräimien ja biologisen monitoroinnin avulla.

Monitorointi tehtiin mittaamalla työntekijän virtsanäytteen kotiniinipitoisuutta. Kotiniini on nikotiinin hajoamistuote elimistössä.

Mittausten mukaan ruokaravintoloiden sisäilman keskimääräinen nikotiinipitoisuus oli vajaat 3 mikrogrammaa kuutiometrissä ilmaa. Seurusteluravintoloissa pitoisuus oli keskimäärin yli 25 mikrogrammaa ja yökerhoissa runsaat 27 mikrogrammaa.


Apuna uudet mittausmenetelmät

Työterveyslaitoksen professorin Kari Reijulan mukaan selvityksen tulokset ovat hyvin yleistettävissä juuri eri ravintolatyyppien mittaustuloksista. Hänen mielestään selvitys valaisi tehokkaasti erityyppisten ravintoloiden ongelmakohdat.

Työnantajien velvollisuuteen kuuluukin pyrkiä poistamaan työntekijöiden pahimmat altistumistilanteet. Eniten parannettavaa Reijula löytää tanssiravintoloiden ja yökerhojen ruuhka-aikojen työskentelyoloista sekä pubien ja keskiolutbaarien tupakansavuisista työtiloista.

Selvityksessä käytettiin Työterveyslaitoksen kehittelemiä mittausmenetelmiä, joiden antamia tuloksia ei ole aiemmin raportoitu muualla Euroopassa.

Ravintoloiden sisäilman tupakansavumittaukset liittyvät uuden tupakkalain vaikutusten seuruuseen. Tarkoituksena on kerätä tietoa käytännön toimia varten.

Mittauksia tehdään samoissa ravintoloissa ennen ja jälkeen tupakkalain voimaantulon. Viime vuodenvaihteessa tehtyjen mittausten raportti on luovutettu sosiaali- ja terveysministeriölle toukokuussa. Uudet mittaukset on tarkoitus tehdä samoissa ravintoloissa ensi syksynä.


Terveysvaikutukset vakavia

Ravintolatyöntekijöiden tupakansavulle altistuminen vaikuttaa merkittävästi heidän terveyteensä. Keuhkosyöpäriskin lisäksi passiivinen tupakointi lisää sydän- ja verisuonisairausten riskiä.

Useiden tutkimusten mukaan sen on todettu aiheuttavan kymmenen kertaa enemmän sydän- ja verisuonisairauksia kuin keuhkosyöpää.

Kansainvälisiin tuloksiin perustuvien laskennallisten tutkimusten mukaan ympäristön tupakansavu aiheuttaa Suomessa vuosittain noin 30 ennenaikaista keuhkosyöpäkuolemaa ja noin 300 ennenaikaista kuolemaa sydän- ja verisuonisairauksiin.

Työssä altistumisesta aiheutuu Reijulan mukaan vähintään joka kymmenes kuolemantapaus.

STT-IA
23.6.2000


Kotimaa -sivulle