Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kevyttä ja maukasta kesäruokaa vihanneksista



Tänä kesänä varhaisvihannekset ja uudet perunat valmistuvat keskimääräistä kesää aikaisemmin. Kevään runsas auringonpaiste ja kesäkuun sopivat sateet ovat nopeuttaneet varhaisvihannesten kehitystä niin, että juhannuksen jälkeisellä viikolla on saatavilla jo hyvin laaja valikoima erilaisia vihanneksia.


Ensimmäiset salaatit, kiinankalit, porkkanat ja sipulit tulivat myyntiin jo reilusti ennen juhannusta. Juhannukset jälkeen valikoima laajenee kukka- ja parsakaalilla, kesäkurpitsoilla sekä erilaisilla juureksilla.

Varhaisvihannessatoa saadaan aluksi Ahvenanmaalta ja Varsinais-Suomesta. Juhannuksen jälkeen satoa tulee jo Keski- ja Itä-Suomesta. Kausi laajenee nopeasti myös pohjoisimpaan Suomeen.

Varhaisimmat vihannekset kylvetään ja istutetaan kevyille ja lämpimille rinnemaille jo huhtikuussa. Ne varttuvat satoikään harsojen alla suojassa. Harson alla keskilämpötila nousee parilla asteella, mikä jouduttaa kasvua. Hallaöinä otetaan lisäksi sadetus käyttöön, jolloin kylmä ei pääse vahingoittamaan kasveja.


Enemmän makua, vähemmän suolaa ja rasvaa

Alkukesän kasvikset ovat erityisen maukkaita ja ne ovat myös mehukkaampia kuin varastovihannekset. Kesävihanneksissa hyvään makuun yhdistyvät keveys ja terveellisyys.

Varhaisvihannekset sisältävät runsaasti vitamiineja ja muita terveyttä edistäviä luonnollisia aineita, joiden voimalla kesälomalainen pysyy aktiivisena.

Varhaisvihannekset maistuvat parhaimmillaan raakoina. Makua ja täyteläisyyttä voi tarvittaessa lisätä dippikastikkeiden avulla. Kevyt kypsennys muuttaa monen kasviksen makua ja koostumusta, joten erilaisia kypsennystapoja kannattaa kokeilla.

Höyryssä keittäminen, wokkaus ja grillaus sopivat kaikki kesävihannesten kypsytykseen. Jos maku- ja hajuaisteja halutaan hersytellä, lisätään kypsennyksen loppuvaiheessa hienonnettuja tuoreyrttejä ruokaan.

Omenainen varhaiskaalihöystö on hyvä esimerkki lämpimästä ja kevyestä kaaliherkusta, joka maistuu myös niille, joiden suurta herkkua kaalit eivät ole.

Uusista perunoista voi varioida erilaisia makuelämyksiä kokeilemalla tillin lisäksi muita tuoreyrttejä. Kannattaa kokeilla esimerkiksi savustetun kalan kera ruohosipulilla ja kirvelillä maustettuja keitettyjä uusia perunoita.


Vihannekset grilliin

Kesävihannekset sopivat myös grillattaviksi. Vihannekset grillataan yleensä grillin laidoilla tai ylätasolla hiukan miedommalla lämmöllä.

Porkkanat, perunat, lantut, kyssäkaalit ja kaalilohkot kypsyvät tasaisimmin folioon käärittyinä, jolloin sopiva grillausaika on vähintään 20 minuuttia.

Siivutetut kesäkurpitsat kypsyvät nopeasti ja maistuvat erityisen hyville, kun ne sivellään fenkolilla maustettua öljyä.

Tomaatit, herkkusienet ja pienet sipulit kypsyvät sellaisinaan grillin laidoilla. Vihanneksia käännetään grillissä muutaman minuutin välein, jotta ne kypsyisivät tasaisesti.

Marinadiksi kasviksille sopii yksinkertaisimmillaan yrteillä ja valkosipulilla maustettu kastike.

Varhaisperuna ja -vihannesviikkoa vietetään 26.6-2.7.

Katso myös:

  • Grillataan ja nautitaan kesästä

    IA
    23.6.2000


    Ajassa -sivulle