Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Opettajilla on suuri tiedontarve huumeasioista

Huumetietouskoulutus jatkuu yhteishankkeena Oulun läänissä



Opettajien huumetiedon tarve on suuri. Tämä on havaittu vuoden kestäneen huumetietousprojektin aikana Oulun ja Raahen seudulla.


Projekti jatkuu uudistuneena vuoden 2001 loppuun käsittäen koko Oulun läänin. Aluksi koulutusta kohdennetaan Haapajärven ja Ylivieskan kihlakuntien kuntiin.

- Huumetietouskoulutusta jatketaan, ja mukaan hankkeeseen on tullut Nuorten Ystävät ry, kertoi apulaispoliisipäällikkö Timo Saarela toiminnan aloittaneesta Oulun kihlakunnan poliisista.

Nuorten Ystävät ry on sijoittanut oululaisen mallin mukaan tehtyyn hankkeeseen yhden koulutussuunnittelijan, joka toimii projektissa jo aiemmin mukana olleen suunnittelijan työparina.

- Tähän asti projekti on rahoitettu poliisin määrärahoista, mutta tästä eteenpäin kysymys on poliisitoimen ja Nuorten Ystävät ry:n yhteishankkeesta, Saarela kertoi.

Huumetietousprojekti on suunnattu ensisijaisesti ala- ja yläasteiden, lukioiden sekä ammatillisten oppilaitosten opettajille.

- Tavoitteena on kohdata tulevan syksyn ja ensi kevään aikana kymmenen prosenttia alueen 5 045:stä peruskoulun ja lukion opettajasta, sanoi koulutussuunnittelija, terveydenhuollon maisteri Outi Mäkitalo Oulun poliisilaitokselta.


Jo 5 000 kuulijaa

- Vuoden kestäneen projektin aikana tavoitettiin jo lähes 5 000 kuulijaa. Mukana on ollut myös koululaisten vanhempia toista tuhatta, Mäkitalo lisäsi.

Mäkitalo kertoi vanhempien yhteydenottojen osoittaneen, että joissakin tapauksissa huumekokeiluiden varhaistuntomerkkien oppiminen on vahvistanut oman lapsen kokeilut todeksi.

Mäkitalon mukaan huumaavien aineiden käyttö näkyy ensimmäisenä poissaoloina koulusta.
- Ensimmäiset kokeilut tehdään yleensä tupakalla ja alkoholilla. Sitten seuraa lähinnä kannabistuotteet, kun tekniikka on hallussa. Kaikki nämä tapahtuvat yleensä kotibileissä tai jossakin festivaaleilla, hän kertoi.


Havainnointi kehittynyt

- Huumetietouskoulutukseen osallistuneet ovat korostaneet, että heidän havainnointitaidot ovat kehittyneet. Samalla he ovat saaneet virikkeitä oman elinympäristönsä turvallisuuteen vaikuttamiseen, Mäkitalo kertoi.

Viime vuonna tavoitteena oli väestön tiedon lisääminen huumetilanteesta. Outi Mäkitalon mukaan jatkossa koulutuksessa painotetaan sitä, miten tulisi toimia pulmatilanteissa.

Koulutukseen osallistuvat pyrkivät ensin tunnistamaan oman suhteensa päihteisiin voidakseen olla oppilaan auttajana ja tukena silloin, kun koulussa havaitaan kokeilukäyttöä.

- Vanhempien ja opettajien puuttuminen huumekokeiluihin vaatii herkkyyttä havaita ja tunnistaa oireita, koulutussuunnittelija Mäkitalo tarkentaa.

Hän uskoo, että koulutuksen myötä opettajien tietous ja osaaminen päihdekysymyksissä ja erityisesti huumekysymyksissä vahvistuu.
- He kehittävät tietouttaan ja yhdistävät päihdevalistuksen luontevaksi osaksi oman koulun perusopetusta.

STT-MH
18.8.2000


Kotimaa -sivulle