Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tutkimus:

Uhkakuvat ulkomaalaisomistuksen vaikutuksista yrityksiin liioiteltuja



Uhkakuvat ulkomaalaisomistuksen vaikutuksesta yrityksiin näyttävät olevan liioiteltuja. Ainakin Lapualla kokemukset yritysten siirtymisestä ulkomaalaisomistukseen ovat selvästi myönteisiä.


Yritysten vienti on kasvanut ja työpaikat ovat lisääntyneet. Omistajavaihdokset ovat tosin tapahtuneet nousukauden aikana, joten vielä on näkemättä, miten lama vaikuttaa yritysten toimintaan.

Lapualla toimivia yhdeksää ulkomaalaisomistuksessa olevaa yritystä koskeva tutkimus julkistettiin Vaasan yliopiston Seinäjoen tutkimusyksikössä keskiviikkona. Tutkimuksen ovat tehneet Jarmo Palm ja Heidi Pakkala. Ulkomaalaisomistuksen vaikutuksia paikallistasolla ei ole aiemmin tutkittu.

Lapualla on enemmän ulkomaalaisomistuksessa olevia yrityksiä, kuin missään muussa Etelä-Pohjanmaan kunnassa. Yritysten palveluksessa on yli 600 työntekijää, mikä on noin kolmannes Lapuan teollisista työpaikoista.

Omistajavaihdokset ovat tapahtuneet vuoden 1994 jälkeen. Suurin osa omistajista on ruotsalaisia. Yritykset edustavat useita toimialoja.

Uudet omistajat ovat investoineet Lapualla toimiviin yrityksiin yhteensä noin 70 miljoonaa markkaa. Työpaikkojen nettokasvu on noin sata.


Alussa epäluuloja

Sekä työntekijöiden että yritysten asiakkaiden keskuudessa omistuksen siirtyminen ulkomaille aiheutti alkuvaiheessa hämmennystä ja epäluuloja. Ne ovat kuitenkin hälvenneet. Yritysten sisällä on tapahtunut muutoksia, joista osa on sidoksissa omistajavaihdokseen, selvittää tutkimusasiamies Jarmo Palm.

- Yrityksissä on otettu käyttöön selvästi ruotsalaiseen yrityskulttuuriin kuuluvia asioita, kuten kannustinjärjestelmät ja työntekijöiden sitouttaminen yritystoiminnan kehittämiseen ottamalla heitä mukaan johtoryhmätyöskentelyyn.

Suoraa seurausta omistajavaihdoksesta on myös rahoituksen ja taloushallinnon keskittäminen emoyhtiölle. Operatiivinen johto on säilynyt Lapualla, mutta suurista tuotannon muutoksista päättää emoyhtiö.

Negatiivisiin muutoksiin kirjataan byrokratian lisääntyminen ja yritysten irtautuminen paikallisesta kehittämistyöstä.
- Paikallisia alihankkijoita käytetään edelleen, mutta yritysten johto ei esimerkiksi osallistu paikallisen yrittäjäyhdistyksen toimintaan, sanoo Palm.

Tutkimuksen ovat rahoittaneet Etelä-Pohjanmaan liitto, Lapuan kaupunki sekä neljä tutkimuksen kohteena ollutta yritystä.

STT-MH
31.3.2000


Talous -sivulle