Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Viikon varrelta - ulkomaisia talousuutisia lyhyesti



Moody-Stuart uskoo öljyn hinnan laskuun

Öljyjätti Royal Dutch-Shellin pääjohtaja Mark Moody-Stuart uskoo raakaöljyn hinnan asettuvan tänä vuonna noin 25 dollariin tynnyriltä eli suunnilleen nykytasolleen. Hänen mukaansa öljynviejämaiden järjestön Opecin tiistaina sopima tuotannon lisäys vakauttaa markkinoita.

- Opecin päätös laskee öljyn hintaa, mutta ei dramaattisesti, koska tuotannon lisäystä osattiin odottaa, Moody-Stuart totesi torstaina Manilassa.

Pitemmän ajan kuluessa Shell-pomo arvelee hintojen painuvan jonnekin 15 dollarin tietämille tynnyriltä.

- Yhä useammat pienemmät öljyntuottajat nostavat tuotantoaan kaikkialla maailmassa. Ajan mittaan tämä painaa hintoja alaspäin riippumatta siitä, mitä Opec tekee, Moody-Stuart uskoo.


Schröder kannustaa saksalaisia sijoittajiksi

Liittokansleri Gerhard Schröderin mielestä tavallisten saksalai sten pitäisi hankkia nykyistä ahkerammin pörssiosakkeita.
- Itse olen tyytyväinen aina, kun (Frankfurtin pörssin) Dax-indeksi nousee, Schröder huomautti tiistaina Wolfsburgissa.

Hän toivoi, että yhä useammat saksalaiset voisivat jakaa pörssinousun herättämän ilon. Schröderin mielestä osakkeisiin sijoittaminen tulisi nähdä varautumisena eläkevuosiin. Lainsäädäntöä Schröder kehittäisi pörssisijoituksia suosivaan suuntaan.

Viime vuonna saksalaisten säästöistä oli ensi kertaa suurempi osa osakerahastoissa kuin joukkovelkakirjoissa.

Frankfurtin pörssin Dax-indeksi on kivunnut yli 50 prosenttia lokakuun puolivälistä, kun saksalaiset ovat villiintyneet teknologiaosakkeista samaan tapaan kuin useiden muiden teollisuusmaiden kansalaiset.


Yrityspostipalveluille kansainvälinen jättiyritys

Maailmanlaajuinen postipalvelujen tarjoaja TNT Post Group perustaa Britannian ja Singaporen postien kanssa yhteisyrityksen kansainvälisille yrityspostipalveluille.

TNT:stä kerrotaan, että kyseessä on maailman suurin yrityspostituksia koskeva yhteistyösopimus. Yli 200 maata kattavan yhteisyrityksen liikevaihto nousee 450 miljoonaan euroon eli lähes kolmeen miljardiin markkaan.

TNT omistaa yhteisyrityksestä 51 prosenttia. Britannian ja Singaporen postit yltävät 24,5 prosentin osuuksiin. Uuden yrityksen pääkonttori sijaitsee Belgiassa.


Viro investoi ulkomaille

Viron ulkomaiset investoinnit kasvoivat viime vuonna yli 23 prosentilla. Vuoden lopussa niiden kokonaismäärä oli 38,9 miljardia kruunua eli noin 15 miljardia markkaa.

Lähes puolet kasvusta aiheutui keskuspankin kulta- ja valuuttavarannon kasvusta. Ne ovat myös Viron suurin ulkomainen investointikohde eli yli kolmannes kaikista investoinneista. Suorien investointien osuus oli 4,2 miljardia kruunua eli 11 prosenttia.

Viime vuoden lopulla myös Viroon tehtyjen investointien määrä ylitti ensimmäisen kerran maan bruttokansantuotteen tunnusluvut. Vuoden aikana investoinnit kasvoivat yli kaksinkertaisiksi ja olivat yhteensä 81,6 miljardia kruunua.

Viroon tehdyistä investoinneista 36 miljardia tuli suorista investoinneista. Tärkeimmät investointikohteet olivat televiestintä, rahoitus ja teollisuus.

Suorista investoinneista tuli Ruotsista 41 prosenttia ja Suomesta noin 30 prosenttia. Viron kokonaisvelaksi arvioidaan viime vuoden lopulla 44 miljardia kruunua eli noin 59 prosenttia tämän vuoden arvoidusta bruttokansantuotteesta.


Nettihuutokauppa QXL rynnii Pohjoismaihin

Brittiläinen online-huutokauppatavaratalo QXL.com ostaa 50,4 prosentin enemmistöosuuden ruotsalaisesta Bidletistä. Osakevaihtona toteutettavan kaupan arvo nousee 347 miljoonaan puntaan eli eli noin 3,4 miljardiin markkaan.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemien analyytikkojen mukaan kauppa nostaa QXL:n alallaan johtavaan asemaan Euroopassa. QXL:n arvellaan jatkavan yritysostoja lähiaikoina Ranskassa ja Saksassa.

QXL:n ostama Bidlet toimii Ruotsin lisäksi myös Suomessa, Norjassa ja Ranskassa. Bidletin Suomen toimitusjohtajan Ari Myllymäen mukaan kauppa nopeuttaa yhtiön tavoitteiden saavuttamista Suomessa.

- Tämä auttaa meitä saavuttamaan Suomessa markkinajohtajuuden sähköisenä kauppapaikkana ennakoitua nopeammin, Myllymäki toteaa.

QXL:llä oli tammikuun lopussa 500 000 rekisteröityä käyttäjää. Vastaavasti Bidletin käyttäjämäärä Pohjoismaissa nousee 170 000:een.


DaimlerChrysler ostaa kolmanneksen Mitsubishista

Saksalais-amerikkalainen autojätti ostaa 34 prosenttia japanilaisesta Mitsubishista. Kauppahinta on 2,1 miljardia euroa eli noin 12 miljardia Suomen markkaa.

Sopimus pitää sisällään kevyiden hyötyajoneuvojen sekä henkilöautojen kehittämistä, tuotantoa ja myyntiä.

Jatkossa osapuolet laajentavat yhteistyötään myös henkilöautoihin. Uutta yhteistä pikkuautoa on aikomus ruveta valmistamaan yhtiön Hollannin tehtaalla.

DaimlerChryslerin pääjohtaja Jürgen Schrempp sanoi, että nyt saavutettu sopimus on tärkeä virstanpylväs yhtiön Aasian-strategialle.

Aasian osuus DaimlerChryslerin koko liikevaihdosta kasvaa nyt oli 20 prosenttiin, kun se vielä viime vuonna oli vain 3,2 prosenttia. Schrempp korosti kuitenkin, etteivät saksalaiset huoli japanilaisyrityksen velkoja.


Investor myy Scanian osakkeet Volkswagenille

Ruotsalainen sijoitusyhtiö Investor myy kuorma-autovalmistaja Scanian osakkeet saksalaiselle Volkswagenille. Kauppahinta on 13,8 miljardia kruunua, josta Wallenbergin teollisuussuvun omistama Investor kuittaa seitsemän miljardin kruunun myyntivoiton.

Kaupan ansiosta VW:stä tulee Scanian äänivaltaisin omistaja 34 prosentin omistusosuudella.

Investor aikoo pysyä vielä ainakin kaksi vuotta Scanian omistajana. Sen hallussa on 15,3 prosenttia äänistä ja 9,1 prosenttia pääomasta. Scanian piti alun perin liittoutua Volvon kanssa, mutta hanke kariutui EU:n kilpailuviranomaisten kieltäydyttyä hyväksymästä sitä.

Scania on DaimlerChryslerin ja Volvon jälkeen Euroopan kolmanneksi suurin kuorma-autojen ja bussien valmistaja, joka myi viime vuonna 50 000 ajoneuvoa.

VW neuvotteli jo 90-luvun puolivälissä parin vuoden ajan Scanian ostamisesta, mutta neuvottelut kariutuivat ruotsalaisten liian korkeisiin hintavaatimuksiin.

Koonnut: IA
31.3.2000


Talous-sivulle