Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tropiikin metsäkadon vähentäminen halvin keino vähentää kasvihuonekaasuja



Tuoreen kansainvälisen tutkimuksen mukaan kehitysmaiden metsäkadosta syntyy aiemmin arvioitua enemmän hiilidioksidipäästöjä. Tropiikin metsäkadon vähentämistä pidetäänkin tutkimuksessa kustannustehokkaimpana keinona hidastaa ilmaston lämpenemistä.


Kansainvälistä tutkimusryhmää on vetänyt professori Matti Palo.

Hiilidioksidi on tärkein ilmastoa lämmittävistä kasvihuonekaasuista. Ilmaston lämpeneminen on suuri ongelma, jota yritetään saada hallintaan Kioton kansainvälisellä ilmastosopimuksella. Monet sopimuksen yksityiskohdista ovat edelleen auki.

Metsät toimivat muun muassa hiilidioksidia sitovina "nieluna". Kun metsää raivataan maatalousmaaksi tai muuhun käyttöön, se ei ole sitomassa hiilidioksidia, vaan hiili joutuu ilmakehään.

Suurin osa ilmastoa lämmittävistä kasvihuonekaasuista on syntynyt tai syntyy teollisuusmaissa.

Palon johtamasta tutkimuksesta odotetaan osaltaan apua, kun ilmastosopimukseen liittyviä metsäkysymyksiä yritetään ratkoa Haagissa tämän vuoden lopulla.

Tutkimusryhmän laskelmien mukaan kehitysmaiden metsäkadosta aiheutuu noin 2,5 miljardin tonnin vuotuiset hiilipäästöt. Teollisuusmaiden lisääntyvät metsävarat sitovat viidenneksen tuosta määrästä.

- Tropiikin metsäkato ja hiilipäästöt näyttävät ennusteiden mukaan jatkuvan hieman hidastuen 2020-luvulle saakka. Nämä tulokset ovat synkempiä kuin YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n raportit, Palo selvittää.


Metsän viljely kannattavampaa etelän maissa

Tutkimuksesta käy myös ilmi, että eteläisissä maissa metsien lisääminen on taloudellisesti edullisempaa kuin esimerkiksi Pohjoismaissa.

Tutkimuksen perusteella Palo katsookin, että Suomen olisi syytä arvioida yhteishankkeita etelän maiden kanssa aivan uudella tavalla.

Tropiikin metsäkadon hidastamisesta pitäisi vain saada entistä houkuttelevampi vaihtoehto kehitysmaille. Yksi keino ovat kehitysmaille maksettavat korvaukset. Varteenotettavia taloudellisia ohjauskeinoja ovat esimerkiksi päästöluvat ja hiilivero.

Palon mukaan maksuista on saatu hyviä kokemuksia esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa sitä on käytetty rikkipäästöjen vähentämiskeinona.

Tutkimuksessa on mallinnettu tropiikin metsäkatoa ja hiilidioksidipäästöjä 90 maassa Latinalaisessa Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa. Tutkimukseen osallistui 11 tutkijaa kuudesta eri maasta.

Tutkijoiden mukaan lisätutkimusta tarvitaan edelleen.

STT-IKK
30.6.2000


Ulkomaat -sivulle