Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysSuomi-pojan elämysmatka:

Potkukelkalla 3 500 kilometriä KiinassaSuomi-kuvaa voi luoda maailmalla monella tavalla. Epäilemättä tehokas tässä on savolaisen herrasmiehen elämysmatka: hän potkuttelee kolmipyöräisellä erikoispotkukelkalla 3 500 kilometriä Kiinan kolmen suurkaupungin välimatkan.


- Huumori murtaa rajoja. Kiinan viisi valtalehteä ja neljä tv-kanavaa ovat tulossa matkan tiedotustilaisuuteen Pekingissä, kertoo kelkkasankari Jyri Turunen.

Turunen - joka käyttää maailmalla iskevämpää taiteilijanimeä Jyri Trigger - etenee reissullaan Pekingistä eli Beijingistä Shanghaihin ja sieltä edelleen Hongkongiin.

- En tiedä Kiinasta nyt lähtiessä juuri mitään. Tämä on hyvä keino nähdä maata ja tavata ihmisiä. Tavoite on saada aikaan kohtaamisia. Ja niitä syntyy: tämmöinen ihmeväline pistää ihmiset hymyilemään. Se on magneetti, jota lapset haluavat heti kokeilla, Trigger tietää.

Suomi-verkkareiden tyylisessä ajoasussa Kiinan maanteille lähtevä Jyri tietää, mistä hän puhuu. Urho on jo kelkkaillut "lämmittelyajona" Länsi-Euroopan keskeisten maiden läpi. Suomessa hän potkutteli kesällä Oulusta Lappeenrantaan.

- Olen saanut kelkan kanssa joka puolella, poikkeuksetta, erittäin lämpimän vastaanoton.

Kuopiolaisen merkillisiin meriitteihin lukeutuu myös pitemmänpuoleinen kävelymatka. Hän käveli vuonna 1993 jalkapalloa potkien Tukholmasta Ruotsin, Tanskan ja Britannian läpi Floridan Orlandoon. Välissä olleet rapakot mies sentään malttoi ylittää laivalla.

- Myönnän, minua on pidetty hulluna. Mutta omasta mielestäni hullu ei ole paha sana. Ehkä on myös niin, että meille savolaisille hullun leima ei ole niin kovin ikävä asia, Jyri makusteli odotellessaan Kiinan-lentoaan viikonloppuna.


Ei vähempää kuin olympialajiksi

Sitä paitsi herra Triggerillä on kelkkamarssillaan yksi suuri, kunnianhimoinen tavoite. Se liittyy olympialaisiin.

- Miksei pyörillä kulkeva potkukelkka voisi olla olympiaurheilun väline? Tämä olisi takuulla katsojien mielestä hauska olympialaji. Beijing hakee kesäolympialaisia vuodelle 2008, joten kylvän tällä matkalla siementä idean puolesta.

Jyri on jo ehtinyt kehittää olympiapotkutteluunkin sopivan kelkkamallin. Sillä nimittäin päästään kunnon vauhtiin.

- Ensinnäkin täytyy todeta, että kuka hyvänsä pystyy ajamaan tällaista kelkkaa. Tämä on kansanomainen laji, joka ei vaadi sen kummempaa harjoittelua.

- Tekniikasta täytyy muistaa ainoastaan, että ymmärtää välillä vaihtaa potkuttelujalkaa!

Turusen menopeli on kolmipyörä. Edessä siinä on yksi iso, 26 tuuman rengas, kun taas takana pyörii vinhasti kaksi 16 tuuman rengasta. Virtaviivaisella vermeellä pääsee Jyrin mukaan sen luokan vauhtiin, että 3 500 kilometrin taival taittuu noin kymmenessä viikossa.


Mediahuomio haltuun

Suomalaisten edesottamuksia ulkomailla mitataan usein sillä, miten laajaa mediahuomiota ne Suomen ulkopuolella saavat. Jyrin projekti näyttää kasvavan tässä(kin) mielessä poikkeukselliseksi.

- Matkasta kuvataan tv-raportti, jonka teemme yhdessä kiinalaisen CCTV:n kanssa. Jo pelkästään CCTV:tä katsoo vähintään 80 miljoonaa ihmistä per raportti.

Onkin syytä mainita, että Turunen tekee Suomessa töitä Yleisradiolle, joten mies tietää, miten mediat saadaan liikkeelle.

- Yleisradio seuraa matkan edistymistä yhteensä kymmenillä raporteilla Radio Suomessa, Radiomafiassa sekä Aamu TV-ssä. Lisäksi teemme TV2:lle noin puolen tunnnin tv-dokumentin, jonka Yle Export myy tai vaihtaa yleisradioliitto EBU:n jäsenmaille Eurooppaan, kertoo Trigger.

Suomi-pipoinen herrasmies, joka potkuttelee hampaat vaahdoten Pitkää Marssiaan Kiinassa, piristää siis uutispäivää eri puolilla planeettaa.

- Kuten Mika Waltari sanoi: ihmiset tarvitsevat myös kaunista turhuutta, savolainen summaa seikkailunsa syyn.

STT-IKK
24.11.2000


Ajassa -sivulle