Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Maaseudun ongelmat samat etelässä ja pohjoisessa



Paljon on muuttunut niistä ajoista, jolloin Jukka Virtanen teki suomalaiset sanat kappaleeseen Maalaismaisema. Koulutiellä ei jouduta enää tappeluun, kun koulu on lakkautettu. Eikä niitä poikiakaan olisi enää tappeluun asti.


Vanha maitoauto ei kulje enää laisinkaan ja Lindin Kaisaan voisi törmätä korkeintaan muutama vuosi sitten ovensa sulkeneen kyläkaupan edessä. Ja niistä Kaisan raskausvuosistakin on jo useampi vuosi aikaa.

Väki vähenee ja vanhenee. Peruspalvelut eivät ole enää itsestään selvyys omalla kylällä, vaan niiden perässä joudutaan matkaamaan joskus jopa satoja kilometrejä.

- Meiltä naiset lähtevät synnyttämään 450 kilometrin päähän Rovaniemelle. Lähimmälle pankkiautomaatille on joillakin pohjoisen ihmisillä matkaa 200 kilometriä ja lähin kyläkauppa on 50 kilometrin päässä, toteaa vuoden kylähullun tittelin aikanaan saanut Hilkka Vanhapiha Muonion Kätkäsuvannosta.


Myös etelässä käy muuttoliike

Kaikesta huolimatta suomalaisella maaseudulla elää yhä edelleen usko huomiseen. Aktiivista väkeä oli koolla Sotkamossa, jossa paikalla oli asiaan perehtyneitä kyläaktivisteja valtakunnallisten kylätoimintapäivien merkeissä.

Muuttotappio ja väen pakkaantuminen kaupunkeihin on tuttuja ongelmia myös Etelä-Suomessa. Eurajokelainen Heikki Nikula on tutustunut ongelmaan lähipiirissään.

- Kylistä väki vähenee ja sinne muuttavat uudet asukkaat tulevat viettämään eläkepäiviään. Kauppakuolemien suhteen ei ole saatu tehtyä mitään ratkaisevaa. Eurajoen eri kyliltä matkaa Rauman ostoskeskuksiin on matkaa vain 5-22 kilometriä ja myös Pori vie osansa, valittelee Nikula.


EU on kylien turva

EU:n eri rahastot ovat olleet maaseutukylien tuki ja turva niin niin Etelä- kuin Pohjois-Suomessa. Kätkäsuvannon 170 asukkaan kylä on saanut eri hankkeisiinsa EU-varoja 1,6 miljoonaa markkaa.

- Meillä oli parhaimmillaan meneillä viisi erilaista EU-projektia. Näillä projekteilla saatiin kyläläisiä sitoutettua kylätoimintaan mukaan, kertoo Hilkka Vanhapiha.

Jotain huonoakin erilaisista projekteista ja hankkeista löytyy.

- EU:n myötä toiminta on tullut paljon mutkikkaammaksi. Byrokratiaa on liian paljon, valittelee Heikki Nikula.

Uusia asukkaita maaseudulle haetaan mitä erilaisemmin keinoin. Tunturin-Lapin kylien ja Helsingin asukastalojen lähentämis-"rojekti" on jotain saanut myös aikaan.

- Yksi asukas meille on Helsingistä nyt muuttanut ja yksi pariskunta harkitsee sitä vakavasti, toteaa kätkäsuvantolainen "kylähullu" Hilkka Vanhapiha.

Pari asiaa siinä Maalaismaisema-kappaleessa pitää edelleen paikkansa. Maalaismaisemaa en saata unohtaa ja vanhus hiljaa kulkee ohi kirkkomaan.

STT-IKK
24.11.2000


Kotimaa -sivulle