Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Cyber Nostra - mafia siirtyy nettiaikaan



Klaaniyhteiskunnan henkisessä arvomaailmassa elävä Sisilian mafia - Cosa Nostra - on tunnettu kyvystään sopeutua uusiin tilanteisiin ja omaksua uusia asioita. Niinpä se on siirtymässä myös tietoyhteiskuntaan.


Tuoreen L'Espresso -lehden mukaan palermolaiseen Nocen mafiaperheeseen kuuluva yksikkö yritti elokuussa ryövätä Sisilian Pankista (Banco di Sicilia) noin viisi miljardia markkaa EU:n rakennerahastoista Sisilian maakunnalle myönnettyjä varoja.

Yksi mafioso ja hänen tietotekniset avustajansa perustivat virtuaalisen pankin hankittuaan tarvittavat tilien salasanat, kryptausohjelmien salasanat, telelinjat ja muun keikaukseen tarvittavan tekniikan. Virtuaalisesta pankista tehtiin Banco di Roman Bolognan liepeillä sijaitseva toimipiste.

Rahavirta oli tarkoitus siirtää Palermosta ensin Roomaan, sitten Bolognaan ja lopulta Lausanneen Sveitsiin ja Lissaboniin Portugaliin. Hanke meni myttyyn siksi, että poliisi esiintyi bolognalaisen pankin johtajana. Miten poliisi oli saanut vihiä varojen siirrosta, ei julkisuuteen ole kerrottu.

Poliisi iski lokakuun alussa, kun ensimmäiset noin kolme miljoonaa markkaa lähtivät Palermosta liikkeelle kohti pohjoista. Kaikkiaan 21 ihmistä pidätettiin.

Italian Pankki arvioi, että 15 prosentissa maan kaupallisista web-saiteista tapahtuu laittomuuksia, joista tärkein ja huolestuttavin on mafiajärjestöjen varsinkin huume- ja asekaupasta saamien jättiläismäisten rahavirtojen peseminen.

Italian rahamaailman keskuksen Milanon poliisiviranomaiset valittavatkin, että "mafia elää tietoyhteiskunnassa, kun taas viranomaisten teknisen tutkinnan kyky on kivikaudelta".


Piskuinen kyläpankki

Cosa Nostra siirtyi varsin nopeassa tahdissa kyberaikaan. Jopa Sisilian mafian 70-vuotiaan vt. päälliköiden päällikön don Binnu Provenzanon tiedetään olevan ajan tasalla - puhumattakaan nuoremmista mafiososukupolvista.

Yhtenä historiallisena merkkipaaluna pidetään toukokuussa 1999 salakuunneltua keskustelua Spoleton supervankilassa, missä on säilöttynä osa Cosa Nostran korkeinta johtoa.

Palermolaisen Brancaccion mafiaperheen päällikkö Filippo Graviano, joka on tuomittu elinkautiseen vankeuteen Milanon, Firenzen ja Rooman autopommi-iskuista kesällä 1993, keskusteli sisarensa kanssa vierailutunnilla mistäpä muustakaan kuin perheen raha-asioista.

Nunzia Graviano selvitti veljelleen, että hän on installoinut Ranskaan Nizzaan tietokoneensa ja oli menossa tietokonekurssille. Poliisi ryhtyi seuraamaan yhden mafian korkeimman johtajan sisaren nettiliikennettä.

Talouslehtien saitit ja pörssikurssien seuraaminen olivat päivittäistä puuhaa, ja viranomaisten mukaan tämä 32-vuotias nainen hoiteli veljensä osakesalkkua (johon kuului mm. tukku osakkeita pankki- ja telealalta) melkoisella taidokkuudella.

Jo vuonna 1994 antimafiaviranomaiset kiinnittivät huomionsa piskuiseen maalaispankkiin Monrealessa Palermon lähellä. Cassa rurale e artigiana di Monreale oli ensimmäisiä pankkeja Italiassa, joka siirtyi online-aikaan. Milanon pankkikeskuksessa vasta tuumittiin, miten ja milloin se tehtäisiin.

Tarkempi silmäys pankin asiakaskuntaan kertoikin, miksi mokoma kyläpankki oli edelläkävijä. Rahansiirtely tietoverkoissa on kelpo keino pestä Cosa Nostran huumemiljardeja ja pankin asiakkaina olikin kymmeniä mafiosoja. Heidän joukossaan Portan Nuovan perheen päällikkö Vittorio Mangano, ja mafiaa johtavan komission jäsen Salvatore Sbeglia.

Mafian hallinnoima pankki sotki tehokkaasti varojen siirtojen jäljet, kunnes se suljettiin ja pankin johto pidätettiin.

ILKKA AHTOKIVI
Rooma
24.11.2000


Ulkomaat -sivulle