Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Palkkaneuvotteluissa tuottavuus keskeinen ohjenuora

Tuottavuus vaihtelee rajusti toimialoittain



Työn tuottavuus vaihtelee suuresti toimialoittain. Kaksijakoisuus on lisääntynyt viime vuosina. Elektroniikkateollisuuden huima meno jatkuu, kun taas monella muulla alalla tuottavuus on lähes nollilla.


Palkkaneuvotteluissa työn tuottavuus on keskeinen ohjenuora. Nyt tehdyt päänavausratkaisut sopivat hyvin tuottavuusraamiin.

Tilastokeskuksen tuoreiden tuottavuuslukujen mukaan työn tuottavuus nousi koko kansantaloudessa 1998 3,1 prosenttia ja teollisuudessa 5,6 prosenttia. Toimialoittain tuottavuus vaihtelee rajusti.

Elektroniikassa työn tuottavuus hipoi 30:tä prosenttia, kun taas tekstiili- ja vaatetuksessa, kemikaalien valmistuksessa ja rakentamisessa mentiin miinuksen puolelle.

Vuosittaisiin heilahteluihin ei pidä tuijottaa liikaa, sillä varsinkin pienillä toimialoilla tuottavuus heiluu suuresti vuodesta toiseen.

- Aina pitää katsoa pitkän aikavälin keskiarvoja, talouspolitiikan johtaja Jussi Mustonen Teollisuuden etujärjestöstä sanoo.

Yksi selkeä pitkän aikavälin laskija on graafinen teollisuus, jossa työn tuottavuus on alentunut vuosi vuodelta; vuoden 1994 lähes 10 prosentista 2,2 prosenttiin.

Näkyviä nousijoita taas ovat posti- ja tele sekä pankki- ja vakuutustoiminta. Rajut saneeraukset näkyvät pankkialan tuottavuusluvuissa. Telealalla tuotanto on kasvanut huimasti, vaikkei väkeä ole paljoakaan lisätty.


Kaksijakoisuus jatkui viime vuonna

Koko kansantaloudessa työn tuottavuus vaihteli viime vuosikymmenellä 1,8 prosentista 5,3 prosenttiin, joka saavutettiin 1993.

- Kansantalouden tuottavuuskehitys yhdessä inflaation kanssa määräävät puitteet työtulojen kasvulle, ekonomisti Ismo Luimula SAK:sta sanoo.

Juuri sovitut noin kolmen prosentin luokkaa olevat palkkaratkaisut sopivat tämän mukaan puitteisiin. Ennakkoarvioiden mukaan tuottavuus kasvaa tänä vuonna vähintään kaksi prosenttia ja Euroopan keskuspankin inflaatiotavoite on enintään kaksi prosenttia.

Tuottavuuskehityksen ohella palkkaneuvotteluissa seurataan kannattavuutta, hintakehitystä ja markkinatilannetta.

Lopullisia työn tuottavuuslukuja viime vuodelta ei vielä ole tiedossa. Ne saadaan vasta kesällä. Sen paremmin Teollisuuden etujärjestössä kuin SAK:ssakaan ei haluta ennakoida toimialakohtaista kehitystä viime vuonna.

Mustonen ja Luimula ovat yhtä mieltä siitä, että poikkeuksellisen suuret toimialakohtaiset erot näkyvät myös viime vuoden luvuissa.

Valtiovarainministeriö arvioi budjetin talouskatsauksessaan tuottavuuden kasvaneen viime vuonna pari prosenttia. Tämän vuoden kasvuksi arvioitiin 2,5 prosenttia.


Miten tuottavuutta mitataan?

Tuottavuus on tuotoksen ja siihen käytettyjen panosten suhde. Esimerkiksi työn tuottavuus mittaa henkilöstön käytön tehokkuutta. Se saadaan kun tuotanto jaetaan työpanosten määrällä.

Työpanoksina voidaan käyttää henkilömäärää, työtuntien määrää tai työvoimakustannuksia.

Uudet keksinnöt, koneet ja tietotaito lisäävät työn tuottavuutta.

Tilastokeskuksen tuottavuustilastossa työn tuottavuus on saatu jakamalla toimialan arvonlisäys (tuotanto) tehdyillä työtunneilla.

Tuottavuutta voidaan tarkastella kansantalouden tasolla, toimialoittain, yrityskohtaisesti, yrityksen sisällä tai yksilökohtaisesti. Tuottavuus voidaan laskea esimerkiksi pääoman tai energian tuottavuutena.

Tilastokeskuksen laskelmissa pääoman tuottavuus saadaan jakamalla toimialan tuotanto bruttopääomakannalla, jolla tarkoitetaan tuottajien hallussa olevien kiinteiden varojen määrää.

Kokonaistuottavuudessa on otettu huomioon sekä työtunnit että pääoma.

STT-IA
21.1.2000


Talous -sivulle