Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Hassi: Ihmisoikeudet kehitysavun ehdoksi



Sambiassa vieraileva ympäristö- ja kehitysyhteistyöministeri Satu Hassi (vihr) haluaa painottaa ihmisoikeuskysymyksiä nykyistä enemmän kehitysyhteistyön ehtona.


Hän sanoo ottavansa ihmisoikeudet selkeästi esille kaikkien tapaamistensa yhteydessä Lusakassa. Tiukat aikataulut ja suora painostus eivät hänen mielestään ole kuitenkaan paras keino saavuttaa tuloksia.

Hassi pääsi paikallisen lehden etusivulle lupauksellaan leikata Sambian valtavaa velkataakkaa Suomen osalta.

Anteeksiannettavaa kehitysluottoa on noin 45 miljoonaa markkaa ja leikkaamisen ehtona on, että neljännes summasta käytetään johonkin ympäristöhankkeeseen, esimerkiksi pääkaupungin täysin retuperällä olevan jätehuollon kehittämiseen.


Hyvä hallinto vielä kaukainen tavoite

Hyvä hallinto on jo ehtona EU:n ja Maailmanpankin rahoitukselle, mutta pitkiin sopimuksiin perustuvassa kahdenvälisessä avussa ehtojen asettaminen on vaikeampaa.

Sambiassa hyvä hallinto näyttää vielä kaukaiselta tavoitteelta. Korruptio ja ihmisoikeusrikkomukset ovat yleisiä, ja sananvapautta sekä kansalaisjärjestöjen toimintaa yritetään rajoittaa.

Hassin mielestä hämmästyttävää on mm. se, että vain puolet äänioikeusikäisestä väestöstä on rekisteröity äänioikeutetuiksi.

Sambian hallitus on laatinut laajan ehdotuksen hyvän hallinnon edistämiseksi, mutta Suomi haluaa varmistaa, ettei sitä ole laadittu ainoastaan avunantajien rauhoittamiseksi.

Ministerivierailun aikana pyritään tekemään selväksi, että vastaisuudessa edistys ihmisoikeuskysymyksissä vaikuttaa myös avun määrään.

Apua Sambia kuitenkin tarvitsee, sillä 70 prosenttia maan väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella ja AIDS-kuolemat tuottavat satojatuhansia orpolapsia kaduille. Näihin ongelmiin Suomi haluaa antaa tukensa pääasiassa kansalaisjärjestöjen kautta.


Perinteiset seksitavat lisäävät HIV-tartuntoja

Naisten ihmisoikeuksien lähes täydellinen puuttuminen tuli monin tavoin esiin kolmen pohjoismaan ja Irlannin parlamentaarikkojen Sambian matkan aikana, joka osui samaan aikaan ministeri Hassin vierailun kanssa.

Parlamentaarikkojen tutustumismatkan oli järjestänyt kansainvälinen perhesuunnittelujärjestö IPPF. Suomesta mukana olivat kansanedustajat Marjatta Vehkaoja (sd.), Irina Krohn (vihr.) ja Liisa Hyssälä (kesk.).

Maassa, missä moniavioisuus on maaseudulla vielä melko yleistä, naiset joutuvat alistumaan perheväkivaltaan ja epäinhimillisiin seksitapoihin. Kansanedustajia järkytti erityisesti vanha perinne, jota kutsutaan "kuivaksi seksiksi".

Tässä lähes täysin vaietussa, mutta edelleen kohtalaisen yleisessä perinteessä tyttöjen emätin kuivatetaan voimakkailla kasviperäisillä myrkyillä tai muilla julmilla menetelmillä miesten "iloksi". Naisille tämä traditio on hyvin tuskallinen, sanovat paikallisen perhesuunnittelujärjestön edustajat.

Tällainen tapa on todennäköisesti myös erittäin suuri terveysongelma, sillä sen uskotaan edistävän HI-viruksen leviämistä maassa, missä jo miljoonan ihmisen arvioidaan saaneen tartunnan.

Eräs koskettava ihmisoikeuskysymys Sambiassa on naisleskien asema. Miehen kuollessa perheen miespuoliset sukulaiset voivat viedä karjan ja tyhjentää kodin patoja ja huopia myöten.

Leski on usein tuomittu lastensa kanssa täysin muiden ihmisten armoille, sanoo asiainhoitaja Leo Olasvirta Suomen lähetystöstä Lusakassa.

Tämä ei johdu niinkään lainsäädännöstä vaan käytännöistä, joiden lopettamiseksi ei tehdä juuri mitään. Suomen lähetystössä onkin valmisteilla aiheesta seminaari seka käsikirja alioikeuksille.


Sarjamurhamielenosoitus johti 39 naisen pidätykseen

Myös sananvapauden puutteet tulivat vierailun aikana räikeästi esille, kun 39 rauhalliseen mielenosoitukseen osallistunutta naista pidätettiin väkivaltaisesti.

Naiset osoittivat mieltään sen vuoksi, että poliisi ei ollut onnistunut pidättämään sarjamurhaajaa, joka oli raiskannut ja tappanut useita lapsia viime vuoden aikana.

Kun vierailevat tanskalaiset kansanedustajat saivat tietää naisten pidätyksestä, he lähtivät oikopäätä Afrikan ihmisoikeusjärjestön AFROnetin johtajan kanssa poliisilaitokselle ja vaativat naisten vapauttamista.

Samassa yhteydessä tuli esiin myös pidätettyjen surkeat olot Lusakan pääpoliisiasemalla. Kansanedustaja Helen Beim kertoi nähneensä haisevissa ja pimeissä selleissä ihmisiä täysin ilman vaatteita.

Tanskalaisten puuttuminen asiaan sai paljon huomiota kaupungin ainoan riippumattoman sanomalehden The Postin etusivulla.

Tämä puolestaan johti siihen, että hallitusta tukeva sanomalehti The Times väitti, että mielenosoitus oli varta vasten järjestetty mustamaalaamaan hallitusta vierailevien parlamentaarikkojen silmissä.

Olasvirta piti selvänä ylireagointina, että rauhallinen mielenosoitus nujerretaan kuorma-autolavallisella aseistettuja poliiseja. Suomen lähetystössä suunnitellaankin parhaillaan ihmisoikeuskoulutusta myös poliiseille.

STT-IA
21.1.2000


Ulkomaat -sivulle