Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Sasi lupailee esitystä talven aikana

Kauppojen aukioloa yritetään jälleen laajentaa



Kauppojen sunnuntaiaukioloa yritetään jälleen laajentaa. Kaupasta vastaava ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi (kok.) kertoi, että tarkoitus on edetä maltillisesti ja löytää ratkaisu, joka tyydyttäisi kaikkia osapuolia.


Hallituksen iltakouluun esitys pyritään saamaan "talven aikana" eli ilmeisesti helmi-maaliskuussa. Sasi ei kertonut tarkasti esityksen sisällöstä, koska keskustelut eri "intressiryhmien" kanssa ovat kesken.

Hänen mukaansa laajennuksen keskeiset elementit ovat kuitenkin sunnuntaipäivien hienoinen lisääminen ja vapaasti aukiolostaan päättävien ruokakauppojen pinta-alan kasvattaminen.

Hänen mukaansa niillä ratkaistaisiin nykyiset ongelmat.
- Tavoitteena ei ole kauppojen aukiolon täydellinen vapauttaminen, Sasi tähdensi.

Nyt vain alle sadan neliön myymälät eli lähinnä suuret kioskit voivat olla taajamissa auki vapaasti. Myös huoltamot voivat myydä vapaasti elintarvikkeita.

Ruokakauppiaiden mielestä kioskien ja huoltamoiden vapaa aukiolo vääristää kilpailua. Kuluttajille se tietää kalliimpia elintarvikkeita.

Kysymys kauppojen aukiolosta on poikkeuksellisen hankala, sillä edes kauppa ei ole yksissä tuumin vapaan sunnuntaikaupan takana. Kannattajat löytyvät lähinnä ruokakaupasta. Myös työntekijät, kirkko ja huomattava joukko kansalaisia vastustaa kauppojen aukiolon laajentamista.


Suuria tunteita ja kovaa peliä

Kauppojen aukiolo on aiheuttanut suuria ristiriitoja myös eduskunnassa. Edellisessä hallituksessa pääministeri Paavo Lipponen (sd.) joutui tekemään kauppojen aukiolon laajennuksesta hallituskysymyksen ennen kuin hän sai hallituspuolueet pysymään jonkinlaisessa ruodussa.

Sasin mukaan juuri suurten näkemyserojen vuoksi tarkoitus on tehdä perusteellinen ja huolellinen työ ennen kuin asiaa viedään eteenpäin. Edessä on vielä ainakin yksi neuvottelukierros kaupan ja työntekijäjärjestön edustajien kanssa.

Myös muiden hallitusryhmien ja mahdollisesti kaikkien eduskuntaryhmien kanssa keskustellaan ennen kuin hanketta viedään eteenpäin.


Ajan vaatimuksia voi katsoa toisinkin

Kauppojen aukiolokiistassa työntekijöitä edustava Liikealan ammattiliitto on leimattu taantumuksellisuuden linnakkeeksi, joka ei ymmärrä uuden ajan vaatimuksia.

Puheenjohtaja Maj-Len Remahl huomautti, että järjestö ei suinkaan ole ollut yksin, mutta naisvaltaisena järjestönä se on helppo leimata.

Hänen mielestään ajan vaatimuksia voi tarkastella myös toisin.
- Vaikka ei olisi palavan uskonnollinen, monille on tärkeää, että yksi päivä viikosta on erilainen ja katkaisee nykyisen kiivaan elämänrytmin, Remahl sanoi.

Hänen mukaansa liiton on ollut vaikea kannattaa jatkuvaa sunnuntaikaupan lisäämistä, koska se on lisännyt vain osa-aikatyötä. Monille sunnuntaityö tuo myös ylitsekäymättömiä hankaluuksia: Minne pistää lapset sunnuntaiksi hoitoon?


Rauhanomainen ratkaisu haussa

Remahlin näkemyksen mukaan kaikilla osapuolilla on pyrkimys etsiä yhdessä ratkaisu, sillä jatkuva riitely ei ole kaupan edun mukaista.

Vaihtoehdoista löytyy myös työntekijöiden kannalta hyvää. Esillä on ollut, että kaksoispyhien jälkimmäisen päivän lyhyestä kauppapäivästä luovuttaisiin kokonaan. Esimerkiksi tapaninpäivänä ruokakaupat voivat olla auki muutaman tunnin.

Sen sijaan vapaaseen aukioloon oikeuttavan pinta-alan nostaminen 400 neliöön on vaikeampi asia työntekijäjärjestöille.

Kaupan toive niputtaa erikseen määrättävät viisi sunnuntaipäivää kesäkuukausien tai joulukuun yhteyteen ei liene kenellekään vaikeaa. Ongelmallisempaa sen sijaan on, kuinka monta sunnuntaita sen lisäksi riittää ruokakaupalle, mutta ei ole liikaa sunnuntaikauppaa vastustaville.

Kauppa on tavoitellut ratkaisua, jossa sunnuntaikauppaa voisi käydä normaalisunnuntaisin kesäkuusta joulukuun loppuun. Tarkoitus on myös täsmentää, millä ehdoin lääninhallitukset voivat antaa poikkeuslupia sunnuntaikauppaan.

STT-MH
21.1.2000


Talous -sivulle