Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ympäristöjärjestelmät yleistyvät elintarviketeollisuudessa



Ympäristöjärjestelmät ja niiden sertifiointi yleistyy elintarviketeollisuudessa siinä kuin muillakin teollisuudenaloilla. Tällä hetkellä noin 270 ruoka-alan yrityksellä koko maailmassa on olemassa sertifioitu ympäristöjärjestelmä.


- Tärkeintä on saada ympäristöohjelma sen valmistuttua osaksi yrityksen tosiasiallista toimintaa ja tiedottaa henkilökunnalle sen seurannasta, totesi pääarvioija Risto Hakulinen kansainvälisestä Lloyd´s Register Quality Assurancesta keskiviikkona Vantaalla AEL:n järjestämillä elintarviketeollisuuden ympäristöpäivillä.

Hakulisen mukaan elintarviketeollisuus on jo lähtökohdiltaan ekologisempi teollisuudenala kuin esimerkiksi kemianteollisuus.
- Riskit ovat pienemmät, ja ympäristön kannalta haitallinen ei yleensä ole tuote, vaan korkeintaan pakkaus, hän perusteli.


Parantamisen varaakin on vielä

Hakulisen mukaan ympäristöasioiden huomioimisessa on silti yhä parantamisen varaa myös elintarviketeollisuuden yrityksissä. Hän korosti, että yksi markkinoinnin tehtävistä on hankkia tietoa siitä, millaisia toiveita asiakkailla on esimerkiksi pakkausmateriaalien suhteen.

- Myös yrityksen ympäristöviestintä ja hyvän ympäristöimagon ylläpito on markkinoinnin tehtäviä, hän totesi.

Ostotoiminnasta vastaavia Hakulinen opasti ottamaan ympäristöasiat huomioon eri hankintojen yhteydessä.

- Olisi hyvä selvittää esimerkiksi mausteiden ja muiden raaka-aineiden alkuperämaa ja yritys, sekä arvioida näiden toimia esimerkiksi sademetsien tuhoutumisen ja lapsityövoiman käytön kannalta, hän luetteli.

Ympäristövaikutusten kartoitus mahdollisimman varhaisessa vaiheessa on puolestaan tuotekehitysosastojen työtä.

Hakulinen arveli, että myös muuntogeeninen ruoka saattaa joskus tulevaisuudessa osoittautua ympäristöä säästäväksi vaihtoehdoksi ruoantuotannossa, vaikka kuluttajat suhtautuvatkin siihen tällä hetkellä hyvin varauksellisesti.

Itse tuotannossa ympäristömyönteisyyttä lisää esimerkiksi prosessien riskinhallinta. Hakulinen huomautti, että työntekijöiden perehdyttämisessä riskinhallintaan sattuu usein laiminlyöntejä, kun henkilöstöä siirretään osastolta toiselle.


Kestävään kehitykseen sitoutuminen vaatii yritykseltä paljon

Hakulinen listasi esityksensä päätteeksi neljä erilaista ympäristöstrategiaa, joita yritys voi noudattaa.
- Perinteinen 60-luvulta peräisin oleva strategia tyytyy viranomaisvaatimusten noudattamiseen.

Hieman perusteellisempaa tapaa edustaa ennakoiva strategia, jolloin yritys selvittää etukäteen sidosryhmien ja viranomaisten tulevia vaatimuksia, hän selvitti.

Askel edemmäs on ekokilpailukyvyn korostamisen strategia, jossa yritys vertaa omaa tasoaan muihin saman alan yrityksiin.
- Hyvää imagoa kannattaa hyödyntää markkinoinnissa, Hakulinen kehotti.

Neljäs ja vaativin ympäristöstrategia on kestävään kehitykseen sitoutuminen.
- Se on aika raju strategia, jossa joudutaan miettimään monenlaisia arvoja, hän totesi.

FF-IA
19.5.2000


Talous -sivulle